Facebook hozzászólás

Aranyered van? Csak semmi pánik!

Aranyérrel igen sokan küzdenek, mégis keveset beszélnek róla. A legtöbb ember tisztában van a tüneteivel, viszont kialakulásának okairól és kezeléséről több tévhit is kering. Dr. Tihanyi Balázs, a Trombózisközpont sebésze az aranyérrel kapcsolatos tényeket és tévhiteket ismerteti.

A nagyon hideg felületen való ülés is okozhatja – HAMIS

Igen elterjedt tévhit az, miszerint a hideg felületen való ülés elősegíti a kialakulását, ám a kutatók szerint inkább a hosszas ülésnek van köze az aranyér kialakulásához, nem pedig az adott felület hőmérsékletének. Éppen ezért ha hajlama van rá, illetve aranyérrel küzd, lehetőleg ne üljön – vagy álljon – sokat egy helyben.

Kerékpározás, tréfás, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Csak az idősebbeknél fordul elő – HAMIS

Való igaz, az aranyér könnyebben kialakul az idősebbeknél, ám ez még nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak ne küzdhetnének vele. Amennyiben valaki keveset mozog, ülőmunkát folytat, rostszegényen táplálkozik, kevés folyadékot fogyaszt, esetleg krónikus hasmenéssel vagy székrekedéssel küzd, úgy az aranyeret is okozhat- akár kamasz, akár idősebb az illető.

Csak a műtét hozhat megoldást – RÉSZBEN IGAZ

Az aranyeres csomóknak több stádiumuk van, és csak súlyosabb esetben van szükség műtétre. Léteznek igen hatásos gyógyszerek, kúpok és kenőcsök, melyek csökkentik a gyulladást, a fájdalmat, valamint összehúzzák az ereket is. Ráadásul mindezek mellett megfelelő életmóddal is sokat lehet tenni a probléma ellen.

Terhességkor könnyebben kialakul – IGAZ

Terhességkor sajnos megnő az aranyér kialakulásának rizikója, melynek fő oka, hogy a növekvő méh és a magzat a hasüregi nyomást megnövelve nyomást gyakorol a környező vénákra, így a végbél környékén pangás alakul ki. Ráadásul csak tovább ront a helyzeten a kismamáknál gyakori székrekedés, valamint a szüléskor az erős hasprés, nyomás is.

Sokáig tünetmentes, ám életveszélyes – mi az?
A vérzékenység és a fokozott véralvadás ugyanazon vonal két vége, így a véralvadási zavarok vagy az egyikben, vagy a másikban nyilvánulnak meg. Ám léteznek kivételek, amikor ugyanúgy felléphet trombózis, mint vérzés. Ilyen az úgynevezett esszenciális trombocitémia (essentialis thrombocytosis, ET) is. Az állapotról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője beszélt.

A WC-papíron talált vér figyelemfelkeltő jel – IGAZ

A gyulladásban lévő aranyeres csomók gyakran véreznek, így általában székelés során észlelt vérfolt igen komoly fegyelemfelkeltő jel. E mellé társulhat még fájdalom is, így a panaszok esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, már csak azért is, hogy ki lehessen zárni a súlyosabb betegségeket (pl. vastag-, vagy végbélrák) – mondja dr. Tihanyi Balázs, a Trombózisközpont sebésze.

Aranyérrel kerülni kell a mozgást – HAMIS

Sokan úgy gondolják, a mozgás csak ront az aranyeres csomókon, így inkább hanyagolják. Pedig nemcsak a megelőzésben, de a kezelésében is fontos szerepet kap a rendszeres, könnyed testmozgás. Természetesen a súlyemelés, az erős hasprés kerülendő, mivel a hasűri nyomást megnövelve nagyobb terhelésnek lesznek kitéve a rektális vénák, fokozva az aranyeresség kialakulásának kockázatát!

(Forrás: Trombózisközpont)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 147

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!