Facebook hozzászólás

Asztma és várandósság? Nézz utána!

Felelőtlenek azok a kismamák, akik önkényesen, vélt veszélyek miatt abbahagyják vagy csökkentik az asztmagyógyszerek szedését. Ezzel nemcsak önmaguk, hanem a születendő gyermekük egészségét is veszélyeztetik. A szakemberek szerint nagyon fontos a kismamák megfelelő tájékoztatása, és a tévhitek eloszlatása. Most ezt tesszük…

Arra az aggasztó tényre hívta fel a figyelmet egy korábbi, a The Journal of Asthma folyóiratban megjelent vizsgálat, hogy az asztmás várandósak a kezelőorvossal történő egyeztetés nélkül abbahagyják a betegségük kezelésére szolgáló gyógyszerek szedését.

Fontos a megfelelő tájékoztatás Kép: Pixabay

A felesleges kockázat azonban elkerülhető, ha a kismamákat megfelelő módon tájékoztatják betegségükről és kezelésükről. Ennek bizonyítékául szolgált az a projekt is, amikor ausztrál kismamák havi rendszerességgel vettek részt egy gyógyszerészek vezetésével és kezelőorvosok bevonásával megvalósuló programban. Hat hónap elteltével jelentősen javult a betegség kontrollálása: nem volt szükség sürgősségi kórházi ellátásra, és a munkából sem okozott kiesést a betegségük.

Az asztma kezelésére különösen nagy gondot kell fordítanunk várandósság idején, a nem megfelelően kontrollált betegség ugyanis akár a magzat egészséges fejlődését is veszélyeztető oxigénhiányos állapotot is előidézhet. Asztmás roham során a hörgők beszűkülnek, a kilégzés nehezítetté válik, köhögés, zihálás lép fel, a levegő áramlása akadályozottá válik – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Az asztmás rohamok eltérő súlyosságúak és hosszúságúak lehetnek, azonban a roham ideje alatt minden alkalommal csökken a szervezetbe jutó oxigén mennyisége. A méhen belüli oxigénhiányos állapot növeli a koraszülés veszélyét, emellett a gyermeknél olyan súlyos fejlődési rendellenességeket is okozhat, mint a mozgásszervi és beszédfejlődési zavarok, diszlexia, diszgráfia, hiperaktivitás és figyelemzavar.

Okos segítséget kap most minden kismama!
Megjelent Magyarország első, iOS-re és Android-ra is elérhető ingyenes terhesnapló-alkalmazása, amely nagyon sok, a terhességgel kapcsolatos praktikus információval és hasznos funkcióval segíti a várandós kismamákat.

Az említett kutatás is alátámasztja azt a korábbi megállapítást, miszerint az információ már fél siker a betegség kezelésében. Lényeges, hogy a betegek felismerjék, esetükben mi provokálhat rohamot, hogyan tudják azt elkerülni, megtanulják a gyógyszerek szedésének, az inhalátorok használatának helyes módját. A kutatásban vizsgált módszer sikerét is a betegtájékoztatás, a nyomon követés, ellenőrzés és visszacsatolás biztosította. Természetesen emellett a várandósság alatt törekedni kell az inhalatív gyógyszerek használatára olyan hatóanyagokkal,amelyek a hörgőkbe juttatva biztosan nem jelentenek veszélyt a magzatra.

A kiegészítésként esetleg mégis szükséges – szájon át vagy injekcióban alkalmazott – gyógyszerekről szintén kezelőorvosunk dönt, figyelembe véve állapotunkat és tüneteink súlyosságát. Az asztmás várandós nők kezelésére szolgáló nemzetközi ajánlásában is a sokszor akár életmentő gyógyszerek terhesség alatti folyamatos használata áll – hangsúlyozza a Tüdőközpont orvosa, utalva arra, hogy a kismamák, indokolatlan félelmeink miatt, semmiképp se tegyék félre a gyógyszereket, kérjék inkább kezelőorvosuk segítségét a terhesség alatt is biztonsággal alkalmazható gyógykezelés összeállításához.

www.tudokozpont.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…

Na ez a péntek 13.: görcsöket hoz egy gyenge hidegfront!

Pénteken még folytatódik a kellemes, késő nyári idő, majd egy gyenge hidegfront érkezik görcsös panaszokkal és…
1 / 1 495

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

HÍREK

1 / 1 145

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!