Facebook hozzászólás

Az agysorvadás már nemcsak az öregek betegsége!

Rák, vagy agysorvadás? Egyik rémesebb, mint a másik! Azt hiszem, ha megkérnénk az embereket, állítsák fel a legrémesebb betegségek listáját, sokan nem tudnák eldönteni, hogy a rákot, vagy az agysorvadást tegyék-e az első helyre.

Az agy károsodása talán azért félelmetesebb, mert szinte tökéletes fizikai állapot mellett is elindulhat a folyamat, amit lassítani lehet, de az orvostudomány mai állása szerint, megállítani nem.

A születéskori sérülések, és a genetikai örökletes tényezők mellet a központi idegrendszer megbetegedéseiben a legfontosabb szerepet az egészségtelen életmód okozza.

Így bár a Parkinson kórt és az Alzheimer kórt az időskorúak, 70-80 éven felüliek betegségének tartják, egyre több fiatalabb korúnál 50-60 éves kor körül felütik fejüket ezek a betegségek. Szintén az idegrendszer betegsége a multiplex sclerosis, amely már nagy gyakorisággal fordul elő fiatalabb korban is.

Klinikai kutatások is egyre megbízhatóan igazolják, hogy a fizikai és szellemi túlhajszoltság, a környezeti ártalmak – vírusok, az élelmiszereket szennyező anyagok, a légszennyezettséggel a szervezetbe kerülő mérgek, stb. – valamint a helytelen táplálkozás, elsősorban a szervezet elsavasodása, mind-mind szerepet játszanak az agy károsodásában. Együttvéve és külön-külön is. Azaz, hiába figyelünk egy-egy kockázati tényező kiküszöbölésére, ha a másikra nem fordítunk gondot – összességében így életmódunk cseppet sem mondható egészségesnek.

Tudom, nehéz – szinte lehetetlennek tűnik – abban a világban, amiben élnünk kell tökéletesen egészségesen élnünk, ám sok mindent tehetünk a megelőzésért és annak érdekében is, hogy időről-időre, rendszeresen hozzásegítsünk szervezetünket, így agyunkat is a megtisztuláshoz, felfrissüléshez, energiával való feltöltődéshez. Mindenkinek szóló receptet adni nem tudunk, ám néhány alapvető jó tanáccsal megpróbálunk szolgálni.

1.) Pihenés. Sokan vannak akik napi 10-12 órát dolgoznak, sőt olyanok is akik rendszeresen ezt a hét 7 napján teszik. Ők azok a “két végén” égetik a gyertyát, s ők a legveszélyeztetettebbek.  (mert ráadásul nem jut idejük se sportolni, se egészségesen étkezni.) Ám bármennyire is fontos a munka, meg kell tudni állni időnként, s kikapcsolódni. Friss levegőn, távol a megszokott környezettől, némi testmozgást beiktatva, méregtelenítő kúrát tartva. Akár csak havonta 2-3 napra.

2.) Testmozgás. Hiába “futkos” egész nap munkájával összefüggésben, vagy végez fizikai munkát – az nem számít regeneráló, felfrissítő testmozgásnak. Nem kell rendszeresen edzőterembe járni, de legalább naponta egy félórát sétálni, kocogni. Kilazítani izmainkat, “kiszellőztetni” a fejünket, kifújni magunkból a feszültséget.

3.) Szellemi relaxálás, meditálás. Lefekvés előtt rendezzük a fejünkben “száguldozó” gondolatokat! Gondoljuk végig, mit végeztünk aznap, s mik a másnapi legfontosabb teendőink. Ez a 20 perc, félóra naponta a nyugodt alvás kulcsa!

4.) Táplálkozás. Bármennyit is kell dolgoznunk, legyen meg a napi háromszori étkezés! A szervezetnek, energiaközpontjainknak szükségük van a rendszeres tápanyag utánpótlásra. Az sem mindegy, hogy mit, és étkezésenként mennyit eszünk. Az egészséges táplálkozásról rengeteg információt talál itt az életforma.hu-n is, de más könyvekben, médiában is. Higgyék el megtarthatják kedvenc fogásaikat is, csupán mellé kell csempészni néhány olyan élelmiszert, mely biztosítja a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását.

5.) Méregtelenítsünk rendszeresen! Még azoknak is, akik úgy tudják, egészségesen élnek, mert rendszeresen sportolnak, tulajdonképpen egészséges táplálkoznak, jól alszanak, és nem mondanak le, csak ritkán a pihenésről – nekik is kell legalább 3-4 havonta tisztítókúrát tartani. A környezeti ártalmakat ugyanis talán csak azok tudják kivédeni, akik egy lakatlan szigeten élnek, valahol a Karib-tengeren.

Ha ezt az 5 alapelvet megpróbáljuk életmódunk irányelvei közé bevenni, esélyt adunk maguknak, hogy minél később érjen el minket valamilyen, az agyunkat, szellemünket pusztító betegség. Mert ha minket elér, mi már úgysem tudunk semmiről, de gondolják meg, milyen rémes lesz családunknak, barátainknak, ha már nem ismerjük meg őket!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Erős hidegfront érkezik – fokozódnak a szívpanaszok!

Erős hidegfront érkezik észak felől: a nyár véget ér, és gyenge fagy is kialakulhat. A markáns változások fokozott…

Szédület, mik vannak!

Szédülni lehet az éhségtől, a szerelemtől és a körhintától, de ha tartósan fennáll a stabilitásérzet megváltozása,…
1 / 1 496

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!