Facebook hozzászólás

Az asztma nem megy vakációra

Nyáron mindent hajlamosak vagyunk kicsit lazábban venni, és ez sajnos az olyan krónikus betegségek kezelésére is igaz, mint az asztma. Emiatt a nyári időszakban rendszerint megnő a sürgősségi ellátást, kórházi kezelést igénylő asztmás esetek száma. A Children’s Hospital Colorado orvosai arra figyelmeztetnek, hogy a felírt gyógyszereket akkor is az előírtaknak megfelelően kell szedni, ha a gyermek jól van, hiszen a tünetmentesség csak így tartható fenn.

Ne változtassunk saját döntésünk alapján!

A kórház orvosai szerint az asztmás gyermeket nevelő szülők többsége pontosan tudja, hogy a felírt gyógyszerelés betartása pollenszezonban még fontosabb, hiszen a levegőben keringő allergének sok asztmásnál okoznak tüneteket, akár asztmás rohamot is kiválthatnak. Néhányan azonban úgy érzik, hogy a vakáció idejére szívesen szabadulnának a napi gyógyszerszedéstől és inhalátorok használatától. Ilyen esetben pusztán szerencse kérdése, ha a gyerek állapota nem fordul rosszabbra – figyelmeztet dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Táborozó gyerekek, Kép: pixnio
A táborba is vinni kell a gyógyszert!  Kép: pixnio

A kezelőorvos által felírt gyógyszereken csakis az orvos módosíthat, a gyermek állapotának, tüneteinek függvényében és a vizsgálatok eredménye alapján.

Teljes élet asztmával

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával jár. Ez okozza a betegeknél jelentkező köhögési rohamokat, nehézlégzést, fulladást. A jól beállított kezelés, és a rendszeres gyógyszerszedés ezeket a tüneteket kezeli, segítségével az asztmás gyerekeknek sem kell kimaradni semmiből, nyugodtan sportolhatnak, táborokba mehetnek, ha az előírtaknak megfelelően használják a gyógyszereiket, inhalátoraikat. Ha azonban ez elmarad, vagy rendszertelenné válik, akkor a tünetek visszatérnek, súlyos esetben pedig kórházi kezelést igénylő asztmás roham is jelentkezhet.

Ha jól van, a gyógyszereknek köszönheti

A Children’s Hospital Colorado orvosai arra is felhívják a figyelmet, hogy a szülőket könnyen becsaphatja, ha a gyerek hosszabb ideje tünetmentes, azt hihetik, „meggyógyult”. Miért is szedne gyógyszereket a gyerek, ha jól van? Teszik fel a kérdést magukban, és saját döntésük alapján elkezdik elhagyni, csökkenteni a gyógyszereket, a kezelőorvossal nem egyeztetve, hiszen ő úgyis csak gyógyszerrel tömné feleslegesen a gyereket. Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az asztma gyógyszerek beállítása mindig személyre szabottan történik, tehát egy gyerek sem szed „feleslegesen” gyógyszereket, csak annyit, amivel tünetmentessé tehető. Sőt, idővel ebben is lehet változás, hiszen a negyed-fél évenkénti kontroll alkalmával, az állapotától függően lehet emelni, ha szükséges, de csökkenteni is a gyógyszereket, de mindig csak a kezelőorvos javaslatára és előírása szerint.

Itt a vakáció, figyeljünk az asztmás gyerekekre!
Az Amerikai Asztma, Allergia és Klinikai Immunológiai Akadémia hírlevélben figyelmezteti az asztmásokat és asztmás gyermekek szüleit a nyár veszélyeire. Tapasztalatok szerint ugyanis a vakáció idején, táborokban és a nyaralás alatt sokan elfeledkeznek a rendszeres gyógyszerszedésről, amivel a súlyos asztmás roham kialakulását kockáztatják.

Tanácsok a nyárra

– Nyáron még fontosabb a gyógyszerek előírás szerinti szedése, mert ilyenkor megemelkedik az allergének száma a levegőben, sok betegnél a pollenek belélegzése is súlyosbítja a tüneteket. Emellett egy-egy hosszabb, pár napos esőzés sem ritka, az ezzel járó fülledtség, párás levegő szintén légzési panaszokat okozhat. Nagy hőség idején megint megemelkedhet az asztmás rohamok kockázata.
– Kisebb gyerek esetében, ha a szülőktől távol tölti a szünidő egy részét, akkor a rá felügyelő pedagógusokat, rokonokat tájékoztassuk a betegségéről, a roham kezdeti tüneteiről és a gyógyszerek szedésének, inhalátorok használatának menetéről.
– Ma már a gyerekek többségének van okostelefonja, ezt is segítségül hívhatjuk. Léteznek olyan alkalmazások, amik naponta, a megadott időben figyelmeztetnek a gyógyszerek szedésére.
– Utazás előtt keressük fel a gyermek kezelőorvosát, és gondoskodjunk arról, hogy a nyaralás idejére legyen nálunk elegendő gyógyszer. A gyógyszerek felírása mellett kérjük az orvos tanácsát azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes még figyelni a vakáció alatt.

(Forrás: Budai Allergiaközpont)

Fontos lista allergiásoknak a nyaraláshoz
A nyaralásra, utazásra való felkészülés része a nyaralóhely és az időpont kiválasztása, az útiterv, a programok szervezése. Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével összegyűjtöttük mi az, amire allergiásként érdemes még figyelni, mielőtt útnak indulunk.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

HÍREK

1 / 1 153

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!