Facebook hozzászólás

Az ördög tűsarkút visel

A kalapácsujj az egyik leggyakoribb, de méltatlanul keveset említett lábfejbetegség, pedig nemcsak a járáskor okozhat komoly problémákat, de a gerincünknek sem tesz jót hosszú távon. Hegedüs Zsolt, a Duna Medical Center ortopédusa elmondja, mit tehetünk, ha a lábujjunkban fájdalmakat észlelünk.

Tűsarkú, telitalpú, Kép: pixabay
Tűsarkú, telitalpú, Kép: pixabay

Mi történik a cipőnkben?

A betegségért, mint a legtöbb ortopédiai lábproblémáért, a nem megfelelő cipőket okolhatjuk, amelyekben természetellenes helyzetet vesznek fel a lábujjak, ilyenek például a nagyon magas sarkú vagy nagyon keskeny orrú lábbelik. A kalapácsujj lényege, hogy lábujj hajlító és feszítő izmainak egyensúlya felborul, a középső rész lesüllyed, az úgynevezett alapperc pedig kiemelkedik, és az ujjunk fura, kalapács alakot vesz fel. A fájdalom leggyakrabban a második vagy harmadik ujjnál jelentkezik, illetve gyakran az ismert bütyök velejárója.

Ha már megtörtént a baj…

A nyomásra érzékeny, feldagadt, és cipőhöz, másik ujjakhoz dörzsölődő lábujj járás közben komoly fájdalmakat okozhat, de előfordulhat a bőrön váladékozás is, ilyenkor sajnos már egyik cipő sem kényelmes, és beavatkozásra van szükség. Ideig-óráig enyhülést jelenthetnek a különböző lábujjak közé helyezett párnák, támaszok, hiszen ezek segítenek, hogy az előemelkedő ízület ne dörzsölődjön oda a lábbelihez, és így ne okozzon lágyrész gyulladást, panaszt.

Pokolba a balerinacipőkkel!
Nem is gondolnád, hogy a manapság olyannyira divatos, lapos talpú balerina, és saru cipők milyen fájdalmakat képesek okozni. De azt biztosdan tudod, hogy a napi több órás ülőmunka derék és hátfájást okozhat.

Ha már minden lépés kínszenvedés

Amennyiben már erős fájdalmakat okoz a kalapácsujj, akkor is van megoldás, létezik egy helyi érzéstelenítéssel történő, 10-15 perces műtét, amely helyrehozza az eldeformálódott ujjat. Ilyenkor egy fémdrótot helyeznek be, hogy az ízületet elmerevítsék, ezt 4-6 hét után fájdalommentesen távolítják el. Amennyiben csak az ízületvégi csontokat alakítják úgy, hogy azok ne emelkedjenek ki, akkor a lábadozás rövidebb lehet. Pihentetni a lábat 1-2 hétig kell, természetesen fontos, hogy utána is ügyeljünk arra, milyen cipőt választunk!

(Forrás: Duna Medical Center )

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!