>
Facebook hozzászólás

KÜZDELEM A DEMENCIÁVAL

Babákkal dalolnak az idősek

Nagy-Britanniában egyre több olyan kezdeményezést indítanak útjára, ami a generációk közötti szakadék áthidalására törekszik. Ilyen az a közös éneklés és játék, amelynek keretében idősek otthonába látogatnak el kisbabás szülők és nagyszülők, hogy ott a legkisebbek és legöregebbek egyaránt kellemes élményeket szerezhessenek.

Liz Turner hét évvel ezelőtt kezdte el demenciabarát babaprogramjait, melyeken minden korosztályt szeretettel látott. Néhány évvel ezelőtt az egyik résztvevő nő megosztotta Lizzel, hogy demenciával élő édesapja mennyire élvezte a babákkal töltött időt. Mivel Liz édesapja nem sokkal azelőtt hunyt el vaszkuláris demenciában, elhatározta, hogy ezentúl a programot idősek otthonába is elviszi.

Babákkal dalolnak az idősek, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Az elhangzó dalok hétről hétre ugyanazok, hiszen az ismétlődést mind a bébik, mind a demenciával élők előnyben részesítik a folyamatosan új ingerekkel szemben. Liz tapasztalata szerint az idősek arca szinte felragyog, amikor meglátják a babákat, és nagyon is részt vesznek az éneklésben, a buborékos játékban és a kicsikkel való interakciókban egyaránt.

Liz hozzátette, hogy programjával egy olyan biztonságos világot szeretne teremteni, ahol mindenki kedves egymással, és boldogságban telnek napjai.

(Forrás: BBC, felejtek.hu)

Dallamokkal az Alzheimer ellen

Idősek egy szobában: Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Már évek óta ismert tény, hogy a zene segíthet az Alzheimer-kór és a demencia tüneteinek enyhítésében. A BBC pedig most létrehozott egy olyan honlapot, ahol a demenciával élő betegek megtalálhatják az általuk szeretett dalokat. Hosszú távon a terv az, hogy egy olyan oldal jöjjön létre, ahol az emlékek előhívását segítő zenei adatbázist találhat a felhasználó.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…
1 / 1 509

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!