Facebook hozzászólás

Cékla – a háziasszonyok réme, de egészséges!

Külsőleg nem éppen tetszetős, de jó tulajdonságait a cékla vagy vörös répa csak akkor nyilvánítja ki, ha belső minőségeivel foglalkozunk. A vörös répa rendelkezik mindazzal az előnnyel, ami feljogosítja arra, hogy táplálkozásunk szólistájaként sikert arasson.

Tipikusan jellemző e gyökérzöldségre a sötétvörös szín, éppen ezért gyakran a háziasszonyok réme.

Műanyag asztalterítő és gumikesztyű, valamint lemosható kötény használata ajánlott, ugyanis leve makacs foltot hagy. Csak akkor tűnik el, ha rögtön forró vízzel átmossuk. A cékla ezt a színét a magas betaninkoncentráció és némi antocián révén kapja.

A betanin (E-162) nevű természetes vörös színezőanyagot mindenesetre csak olyan élelmiszerek színezéséhez alkalmazzák, melyeket nem kell főzni, mint pl. fagylalt, tejtermékek (eperjoghurt) vagy kolbászáruk.

A betanin védi a májat, csökkenti a zsírmájat és megküzd a nemkívánatos bélbaktériumokkal. A cékla másik festékanyaga az antocián. Ez a másodlagos növényi anyag megvéd a szabad gyököktől. Az agreszszív kötések sejtkárosodásokhoz vezetnek, ha a környezeti mérgek, stressz, sugárzás vagy cigarettafüst túlzott mértékben jelen vannak. Az antociánok semlegesítik a környezetre agresszívan ható káros anyagokat, s ezzel tulajdonképpen ártalmatlanná teszik azokat.

Csökkentik a DNS (gének) és a sejtproteinek sérüléseit, ahol is lefékezik a káros oxidációs reakciókat a sejtekben, és ezzel végül is rákgátló hatást gyakorolnak. Gyökfogókként az antociánok ráadásul még túltesznek a C-, B-vitaminon és béta-karotinon, melyeknek hasonló hatásuk van, és ezért ezeket antioxidáns vitaminoknak is nevezik. Mint minden gyökérzöldségféle, a vörös répa is igen igénytelen. Talajt és klímát illetően nincsenek nagy igényei, de becsüli az egyenletesen nedves talajt és a mérsékelt éghajlati viszonyokat.

Hála a vörös répában levő anyagoknak, étvágygerjesztőnek, erősítőnek, savtalanítónak tartják számon, amely támogatja az epeelválasztást, gyulladásgátló, emésztésjavító és vizelethajtó.

Ne ijedjünk meg, ha székeléskor vörös nyomokat találunk, ez nem vér, hanem a cékla festékanyagából jön. Ugyanez vonatkozik a vizeletre is.

A legfontosabb vitális anyagok, melyek megtalálhatók a vörös répában, az a vas, kálium, kalcium, magnézium, ehhez társulnak még a karotin, B-vitaminok, folsav és C-vitamin.

A vérképzésre gyakorolt pozitív hatása nem a betaninnak köszönhető, mint azt korábban gondolták, hanem magas vastartalmának. Ugyanakkor a cékla oxálsavat is tartalmaz, amely hátráltatja a kalciumfelvételt, és hozzájárulhat vesekő kialakulásához.

Ezért nem ajánlatos a cékla fogyasztása nagyobb mennyiségben azok számára, akiknek vesekövük van.

forrás: www.ujszo.com

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Ásó, kapa, nagyharang – helyett az Égig érő fű

Most is bejött: a kevesebb több. Nagyon kevés időt tudunk otthon tölteni, de olyankor olyan jól esik kiülni a…

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…
1 / 345

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 141

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!