>
Facebook hozzászólás

Csipke, fürtös menta, kakukkfű – várjuk egészségesen a tavaszt!

Mától gyakorlatilag tavasz van, de ez a hőmérőkön nem nagyon látszik. Tél végére a kellemetlen megfázások, a bedugult orr, a kaparó torok egyre több embernél fordul elő. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember gyűjtött össze néhányat azokból a gyógynövényekből, amelyek segítenek gyorsan kilábalni a megfázásos megbetegedésekből. Ha bodza, menta és kakukkfű van otthon, már sokat tettünk a megelőzésért!

Mezei kakukkfű, Kép: györgytea
Mezei kakukkfű, Kép: györgytea

Csipkebogyó, kakukkfű és fürtös menta teákkal erősíthetjük immunrendszerünket a téli hónapok végeztével. Akár váltogathatjuk is ennek a három gyógynövénynek a fogyasztását, mindegyik rendkívül jótékony hatású immunrendszerünkre. Ne feledjük, szemben a gyógynövényből készült teák többségével, a csipkebogyót ne forrázzuk, csak hideg vízben áztassuk 3-4 órán át, mert a 60 ºC feletti hőmérsékletű vízben a gyümölcsben található C-vitamin elbomlik. Ezeket a teákat hígítva már 2 éves kortól gyerekeknek is adhatjuk.

De mit tegyünk, ha a megelőzéssel elkéstünk, és már a köhögés, a nátha, a láz jelei mutatkoznak? A bodza izzasztó hatású gyógynövény, ezzel segíti a gyógyulási folyamat felgyorsulását. Akárcsak a szörphöz, gyógyteához is a bodza virágát használjuk fel.

Fürtös menta, Kép: Györgytea
Fürtös menta, Kép: Györgytea

Az elhúzódó köhögésnek is számos gyógynövény lehet hatékony ellenszere. Arra azonban ügyeljünk, hogy száraz köhögés ellen bodzavirágot, szurokfüvet vagy apróbojtorjánt használjunk, hurutos köhögés esetén pedig például hársfavirágból vagy kakukkfűből készített teát igyunk.

A nőket gyakran érintő kellemetlen probléma a felfázás. Ha megelőznünk nem sikerül, a gyulladáscsökkentő gyógynövényekből készült teák segítenek, hogy mihamarabb túlléphessünk ezen a kellemetlenségen. A cickafarkból készült tea számos más női betegség ellenszere is, de ugyanígy segíti a gyulladás megszüntetését a kamilla és a diólevél is.

Cickafark, Kép: Györgytea
Cickafark, Kép: Györgytea

A teák helyes elkészítésével és adagolásával kapcsolatban további információkat talál a gyorgytea.hu

Györgytea – családi hagyomány és szakértelem

A bükkszentkereszti Szabó Gyuri bácsi, a legendás bükki füvesember neve mára összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A 90 esztendős korában is aktív természetgyógyász 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Egyedi receptúra alapján ezekből a gyógynövényekből készülnek gyógyteái. Gyuri bácsi nagyanyjától, a tapasztalt sajókazinci javasasszonytól tanulta meg a gyógynövények kedvező hatásait. Ezt a tudást lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta tovább. aki gyakorlott fitoterapeutaként képviseli a nemes ügyet és vezeti a családi vállalkozást.

(Forrás: Györgytea)

Apróbojtorján, Kép: Györgytea
Apróbojtorján, Kép: Györgytea
Csak természetesen!
Melyik évszakban érdemes méregteleníteni? Mit igyunk, ha fáj a fejünk, ha magas a vérnyomásunk, vagy ha épp fáradtak vagyunk? Mi használ a szúnyogok és mi a nap ellen? Mire jók a tibeti teák? Igaz, hogy a hagymából szinte bármi elkészíthető? Mit nevezünk Nero nektárjának? Igaz, hogy a böjt nemcsak lelki, hanem testi megtisztulást is jelent? Hogyan szüntethetjük meg a tavaszi fáradtságot? Hogyan kell gyógybort készíteni? Miért kell az arcunkon görgetni a forró tojást? Mi mindenre jó a gyömbér, az alma és a körömvirágkrém? Ha bezárt a gyógyszertár, kérj segítséget a természettől! Megnyílt a Kati Patika! Almásy Katalin természetgyógyász arra vállalkozott, hogy összegyűjtse: az egyes betegségekre mi a természetes gyógymód. Hasznos tanácsokkal lát el, hiszen sok kellemetlen tünet akár gyógyszerek nélkül is megszüntethető. Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, a természet patikája mindig nyitva áll!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!