Facebook hozzászólás

Csontritkulás a lisztre érzékenyeknél

A lisztérzékenység, mely átlagosan a népesség egy százalékát érinti, glutén-intolerancia miatt lép fel, következményeképpen emésztőrendszeri zavarok alakulnak ki.

A Washington University Bone Clinic kutatói 840, részben csontritkulásos beteg összehasonlító vizsgálata során tárták fel az összefüggést, eredményeik szerint ezen betegek körében 17-szer gyakoribb a lisztérzékenység. A lisztérzékenység, mely átlagosan a népesség 1 százalékát érinti, glutén-intolerancia miatt lép fel, következményeképpen emésztőrendszeri zavarok alakulnak ki. Bár a liszt érzékenyeken rendszerint végrehajtják a csontsűrűség vizsgálatot, eddig nem merült fel a glutén-intolerancia rutinszerű szűrése csontritkulásos betegek esetében.


William Stenson elmondása szerint a lisztérzékenység aránya elég magas ahhoz, hogy minden osteoporosissal diagnosztizált betegen végrehajtsák a szűrést. Úgy véli, első körben elegendő vértesztet végezni, mely szerológiai teszt a glutén-intoleranciára jellemző antitesteket szűri. Ha a teszt pozitívnak bizonyul, biopsziát ajánl a diagnózis megerősítésére, ezt követően pedig étrendi megszorításokat tart szükségesnek. A BBC- úgy tudja, az étrendi változtatások nyomán akár egy éven belül javulhat a betegek csontsűrűség eredménye.

Forrás:FlashNews

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hurrá! Ilyen lesz a nyuszis hétvége!

Végre tényleg jó időt tartogat az előttünk álló ünnepi hétvége, és erre már régóta nem volt példa! Pénteken és…

Tavaszi nyitány testnek és léleknek

Az első napsugarak megjelentével a lelkünk elég hamar átáll és tavaszi üzemmódra vált, de a testünk nem mindig…
1 / 1 478

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 140

HÍREK

1 / 1 129

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!