Facebook hozzászólás

Cumizni pedig kell!

Sokan gondolják, hogy a testük extra tápanyagigénye abban a pillanatban megszűnik, mikor a kisbabájuk megszületik. Ez azonban nem így van, hiszen a tejtermelés is egy olyan funkciója a testnek, ami nem minden nap működik, így a plusz támogatás még ilyenkor is fontos! Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos beszélt erről a ratkotunde.hu -nak.

Honnan is jön a tej?

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a tejtermelés is hormonvezérelt folyamat. A legfontosabb eleme a prolaktin, melyet az agyalapi mirigy termel, de részt vesz benne az inzulin, valamint a pajzsmirigyhormonok is.

Szoptatás, Kép pixabay
Kép: pixabay

A női mell részét képezik az úgynevezett tejmirigyek. A várandósság alatt a női nemi hormonok megnövekedett szintjének hatására a tejmirigyek is megszaporodnak, a hozzájuk kapcsolódó tejcsatornák megnyílnak, a mellbimbó kiemelkedik és a bimbó udvara is elsötétedik. Egészen pontosan a mell felkészül arra, hogy szoptatni tudjuk a babát. A megszaporodó szövetek hatására a mell feszül, és jellemzően a mérete is nagyobb lesz valamivel. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mell mérete nem befolyásolja a szoptatást, hiszen egy alapvetően pici mellből is tökéletesen lehet táplálni akár ikreket is, míg a nagy mell nem garancia a kielégítő tejtermelésre.

A tejmirigyek sejtjei hajszálereken érkező vérből veszik fel azokat az anyagokat, melyekből az anyatejet képzik. Ez a folyadék nem csak fehérjében, hanem vitaminokban, és ásványi elemekben is nagyon gazdag.

Apadó anyatej?

A neten nagyon sok praktika és tipp van arra, hogy hogyan lehet fokozni az anyatej termelését. Amennyiben hormonális akadálya nincs, akkor érdemes ezeket kipróbálni, de mint olyan sok más esetben, itt is kiemelten fontosak az alapok.

Kismama, kismama, vigyázz a kilókra!
Tudjuk, hiszen számtalanszor olvashattuk már, hogy vigyázni kell a súlygyarapodással a terhesség alatt. Sokan azonban nem értik, hogy milyen veszélyeket is rejt az, ha túl sokat szednek fel a 9 hónap alatt. Erről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvost kérdezte a ratkotunde.hu.

Mivel a test a vérben szállított anyagokból, vagyis a saját készleteiből képezi a tejet, így értelem szerűen az anya szervezetét kell a megfelelő tápanyagokkal feltölteni. A tejtermelés még igen korán megkezdődik, de a tényleges folyamat a harmadik trimeszterben bontakozik ki. Az már tudjuk, hogy a különböző trimesztereknek eltérő tápanyagszükséglete van, és mivel a tejtermelés a harmadik fejlődési szakaszban indul be igazán, így annak tápanyagszükséglete vonatkozik erre is – fejti ki dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a tápanyagpótlás mikéntje nem mindegy. Elsődlegesen a megfelelő táplálkozás és a mozgás az, ami segíthet, ám a megemelkedett igények kielégítésére ez sokszor már kevés. A várandósvitaminok jó alternatívát jelenthetnek, de igazán inkább akkor, ha figyelembe veszik a trimeszterek eltérő igényeit, illetve akkor, ha a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat szerves kötési formában tartalmazzák. Ezzel ugyanis akár 80%-kal is jobb felszívódás biztosítható, ami így lényegesen jobb eredményeket produkál a szervezet támogatásában is.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!