>
Facebook hozzászólás

GONDOSKODÁS

Demenciával él a barátom

Nagy kihívás lehet egy barátság fenntartása a demenciával élőknek. Mégis, egy olyan érzelmileg felkavaró időszakban, mint amikor valaki megtudja magáról, hogy Alzheimer-kórral vagy más demencia típussal kell megtanulnia együtt élni, egy barát támogatása, és a hétköznapok normalitásának érzése mindennél többet jelenthet. Sajnos azonban a valóság az, hogy a demencia diagnózisát követően sok barátság megszakad.

A skót Alzheimer Társaság 2017-ben felmérést végzett a demencia és barátság témakörében. Azt találták, hogy a demenciával élők kétharmadának szakadt meg már barátsága, miután megkapta a diagnózisát. Emellett a demens személyek 60 százaléka érezte úgy, hogy nehezebben szánja rá magát társas eseményeken való részvételre. A demenciával kapcsolatos hétköznapi ismereteket pedig a válaszadók 90 százaléka érezte hiányosnak a társadalomban. A szervezet ezért egy olyan kiadványt hozott létre, melyben a demenciával élők barátainak nyújtanak hasznos ötleteket arra, hogy a betegség különböző stádiumaiban miként is támogathatják szerettüket, és lelhetnek örömet egymás társaságában.

Demenciával él a barátom, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

A diagnózist követően

A demenciával élőknek rendkívül felkavaró lehet a diagnózist hallani, és előfordul, hogy nehezen tudják elfogadni a betegséget, esetleg tagadják azt. Vannak, akik aggódni kezdenek a körülöttük élőkért, míg mások dühöt éreznek. Ebben a szakaszban nagyon fontos egy elfogadó, támogató barát jelenléte. Mindenképp maradjon kapcsolatban barátjával! Sokan ilyenkor válnak magányossá, ami tovább nehezíti a helyzetüket.

A diagnózis nagyon változatos érzelmeket ébreszt az érintettekben. Amennyire lehetséges, próbáljon meg türelemmel és elfogadással fordulni barátja felé. Informálódjon a betegségről és annak mindennapi következményeiről. Így a jövőben hatékonyabban tudja majd támogatni demenciával élő barátját. A barátja lehet, hogy többet fog hibázni és elfelejt dolgokat. Ez együtt jár az állapottal, ne vegye magára!

Magány demenciában

A demenciával élők otthoni ápolásával kapcsolatos akadályok rengeteg frusztrációt, szorongást és magányt okoznak az érintetteknek. Ezen felül még a kérdésről való nyílt beszédet is lehetetlenné teszik – adta hírül az ír Alzheimer Társaság friss közleménye.

A demenciával együtt járó változások (fáradékonyság, feledékenység, érzelmi ingadozás, dezorientáltság) valamint a diagnózissal együtt járó stressz mind hatnak a kettejük barátságára. Próbálja meg elfogadni, hogy a dolgok változnak és barátjának lesznek néha rosszabb napjai.

A legtöbb, amit tehet a másikért, ha segít neki minél tovább önállónak maradni! Ne csináljon meg mindent helyette, de igyekezzen segíteni barátját abban, hogy megkapja a támogatást ott, ahol szüksége van rá a napi aktivitása érdekében. Ez olyan helyzetekben lehet kiemelkedően fontos, amikor a demenciával élő személy már nem vezethet autót vagy nem közlekedhet egyedül.

Demencia, Kép pp archív
Demencia, Kép pp archív

Amikor már egy ideje jelen van a demencia

Mivel mindegyik demencia típus lefolyása más és más, ezért eltér a különböző személyek állapotváltozása és élménye is egymástól. Mindazonáltal amikor barátunk már egy ideje demenciával él, szerencsés egyeztetni a róla gondoskodó hozzátartozókkal vagy ápolókkal arról, hogy miként tudják a legjobban fenntartani barátságukat. Ebben az időszakban feltehetőleg már elfelejt a barátunk dolgokat és gyakran össze van zavarodva, továbbá már a gondolkodása is megváltozhatott az összezavarodott állapot, a megváltozott gondolkodás is. Emellett sok esetben mindennapos tevékenységekben szorulhat segítségünkre.

 • Azzal, hogy rendszeres kapcsolatban maradunk, barátunk önbecsülését és a normális élettel való kapcsolatát segítjük elő.
 • Érdemes a közös múltunkból származó zeneszámokat, fotókat, filmeket és emlékeket segítségül hívni a megélt pillanatok felelevenítése érdekében.
 • Ameddig csak lehetséges, vonjuk be barátunkat a társas eseményekbe!
 • Próbáljuk meg elfogadni a demenciával élőt olyannak, amilyen most. A régi időkkel való összemérés csak fájdalmas érzéseket idéz elő mindkettőnkben.
 • Amikor többen vannak egy társaságban, mindig beszélünk közvetlenül is a demens barátunkhoz, ne hagyjuk ki a társalgásból, és feltételezzük azt, hogy nem figyel, vagy nem érti, amit mondunk.
 • Az olyan testi kontaktus, mint egy ölelés vagy a másikba karolás nagyon megnyugtató, és kellemes érzést jelent a demens személyek számára is.
 • Ne feledkezzünk meg a róla gondoskodó hozzátartozóiról sem – akár a házastársáról, gyerekéről vagy más rokonáról van szó! Amíg barátunkkal időt töltünk, ők egy rövid időre kiszakadhatnak a mindennapokból vagy épp elvégezhetnek fontos teendőket.

Dallamokkal az Alzheimer ellen

Már évek óta ismert tény, hogy a zene segíthet az Alzheimer-kór és a demencia tüneteinek enyhítésében. A BBC pedig most létrehozott egy olyan honlapot, ahol a demenciával élő betegek megtalálhatják az általuk szeretett dalokat. Hosszú távon a terv az, hogy egy olyan oldal jöjjön létre, ahol az emlékek előhívását segítő zenei adatbázist találhat a felhasználó.

A demencia előrehaladott stádiumaiban

Amikor a demencia már nagyon előrehaladott állapotban van, vagy a beteg az élete végéhez közeledik, sokszor úgy érezhetjük, hogy tehetetlenek vagyunk. Azonban még ebben a nehéz helyzetben is számtalan mód van rá, hogy jó barátokként ott legyünk a másik mellett.

Demencia, lábnyomok a vízbe, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

 • A legsúlyosabb stádiumban a demenciával élő már nem biztos, hogy felismeri akár a legközelebbi hozzátartozóit vagy tulajdonát. Sokan rendkívül gyengék lesznek, vannak, akik elveszítik beszédkészségüket, és segítségre szorulnak az evésben és mozgásban.
 • Továbbra is töltsünk időt a barátunkkal! Lehet, hogy már nincsen tudatában annak, hogy kik vannak körülötte, de mindenképpen nagyon nagyra értékeli az emberi kapcsolatot. Továbbra is meséljünk neki szép régi emlékeinkről.
 • Támogassuk a barátunkról gondoskodókat, kiváltképp, ha családtagokról van szó. Egy pár órányi szünet számukra a mindenséget jelentheti.
 • Legyünk nagyon figyelmesek: egy-egy apró mozdulat vagy jel könnyen utalhat arra, hogy a demenciával élő kényelmetlenül érzi magát vagy fáj valamije. Már jól ismerjük barátunkat, használjuk fel ezt a tudást arra, hogy dekódoljuk a jeleit!
 • Rendkívüli segítséget jelent a barátunknak, ha azután is látogatjuk, hogy ápolási otthonba vagy kórházba kerül. Az ismerősség sokat jelent egy stresszes, nehéz helyzetben.
 • Miután barátunk távozik közülünk, akkor is támogathatjuk a szeretteit. A közös emlékeink és az, hogy milyen sokat jelentett számunkra a barátsága, vigaszt hozhat a hozzátartozóknak is.

(Forrás: Alzheimer Scotland , felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 161

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!