>
Facebook hozzászólás

Dohányzás vezetés közben? Kiskorú és terhes anya mellett?

A dohányzó autóvezetők fele gyújt rá vezetés közben, közel 53 százalékuk pedig akkor is cigarettázik, ha 18 év alatti, azaz kiskorú utasa van- olvashatjuk egy friss felmérésben.

A dohányzó sofőrök több mint negyede nyíltan bevallja, hogy a csikket kidobja autója ablakán. A dohányzási kultúra számos mutatója javulna, ha az autós pihenőhelyek kulturáltabbak lennének – derül ki abból a felmérésből, amelynek kérdéseire több mint ezren válaszoltak a 18 és 64 éves dohányzó autósok közül.

Érdekes eredménnyel zárult az a kutatás, amit – a Magyar Autóklub kezdeményezésére indult  “Biztonságosan közlekedni egy életúton” című kampány mellett – a legnagyobb hazai dohányipari cég, a British American Tobacco Hungary (BAT Hungary) végeztetett a nyáron. A résztvevők a Magyar Autóklub, a Shell és az érintett városok közlekedésrendészetének bevonásával országos roadshow keretében tájékoztatták az autósokat, hogy mit tehetnek a közlekedés biztonságának erősítése, a kultúrált dohányzás közúti feltételeinek javítása érdekében. A vállalat ötszázezer példányban osztotta szét a benzinkutaknál dohányterméket vásárló autóvezetőknek “Útravaló dohányosoknak!” című kiadványát, amely a kultúrált dohányzás alapvető szabályaira hívja fel az autósok figyelmét.

A felmérés eredményei az alábbiakban összegezhetők:

A megkérdezett dohányos autósok 47%-a gyújt rá vezetés közben, köztük magasabb a férfiak aránya (férfiak 55%-a, a nők 29%-a dohányzik autózás közben). Jellemző, de nem meglepő, hogy az erős dohányosok jóval nagyobb arányban dohányoznak az autóban. Azoknak az autósoknak, akik napi 30 szálnál többet szívnak, 78%-a vezetés közben is cigarettázik. Azok a dohányzó autósok, akik vezetés közben nem gyújtanak rá 62%-ban jelölték meg önmegtartóztatásuk okaként, hogy azért nem gyújtanak rá, mert tekintettel vannak másokra.

Akik rágyújtanak vezetés közben 41 %-ban állították magukról, hogy annyira erős dohányosok, hogy nem bírják ki cigaretta nélkül, többségük inkább jutalmazásnak tekinti a cigarettát a hosszú út során, illetve az unalom és a fáradtság elűzésére használja.

Sok dohányzó vezető azért nem gyújt rá autójában, mert rossz szagú lesz az utastér ( 90%),  de sokan említették azt is, hogy cigarettázás közben nem biztonságos a vezetés, illetve volt akit az tartott vissza a dohányzástól, hogy a dohányfüstös autót nehezebb eladni.

A megkérdezett, autóban is dohányzó vezetők 72%-a akkor is rágyújt, ha utasa van, sőt, csak 48 százalékuk kerüli a dohányzást akkor, ha 18 év alatti, azaz kiskorú utast szállít.  Ebben az esetben 31 %-uk engedéllyel, 22 %-uk pedig engedély kérése nélkül is rágyújt. Megdöbbentő tény, hogy az autóban dohányzók 11%-a engedély nélkül rágyújt akkor is, ha várandós kismamát szállít.

A dohányzó autósok 29%-a nyíltan felvállalja, hogy a csikket az ablakon dobja ki. Azok a dohányzó vezetők, akik legfeljebb 8 osztályt végeztek, még nagyobb arányban ( 48%) dobják ki autójuk ablakán a csikket.

A BAT Hungary fontos jelzésnek tartja, hogy az autós pihenők megítélése nem jó, hiszen a megkérdezettek 32%-a  azokat nem tartja elfogadhatónak, egy ötfokú skálán értékelve kultúráltságuk  átlaga, a megkérdezettek szerint, mindössze 2,68.

Amennyiben a pihenőhelyek kávézójában elszívó berendezéssel felszerelt, kényelmes dohányzósarkok lennének, a dohányzó autósok 30%-a megváltoztatná szokásait. Ugyanez vonatkozik a pihenőhelyekre, ahol ha több rendszeresen tisztított, esztétikus csikk és szeméttároló lenne, a dohányzó autósok 24%-a szívesebben állna meg dohányozni, és egyáltalán nem dohányozna az autójában, csak a pihenőhelyeken.

További információ:

www.bat.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!