Facebook hozzászólás

FESS! NE ÍTÉLKEZZ!

Ecset-kezelés

A pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozták létre kilenc évvel ezelőtt a PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet az idén már 10. alkalommal, szeptember 27-28-án rendeznek meg Budapesten és Debrecenben.

Psychart 24, palkát, kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Jubileumot ünnepel a PsychArt24 Művészeti Maraton, hiszen szeptember végén már 10. alkalommal rendezik meg. Az évek alatt a szervezők célja nem változott: szerették volna összehozni egy eseményen a pszichiátriai betegséggel küzdőket, családtagjaikat, a mentálisan egészségesen élőkkel. A közös élmény ugyanis hozzásegít ahhoz, hogy csökkenjenek az előítéletek a pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szemben, javuljon életminőségük és társadalmi integrációjuk.

Psychart24, Kép: sajtóanyag
Psychart24, Kép: sajtóanyag

A pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberekre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége, illetve a környezettől való elszigetelődés. Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben azonban nemcsak saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják. Kezelésükben nagy szerepet kap ugyanakkor a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a belső feszültség levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően, spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Így saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket, és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

Láss világot zsebpénzből!

Dortmund, Kép: wikimedia
Dortmund, Kép: wikimedia

Lassan kopog az ősz, de az évnek még nincs vége! Varázslatos európai városok várnak rád most a nyár végén, sőt, még az ősszel is! A teljesség irénye nélkül összegyűjtöttem öt olyan helyet, ahol talán még nem jártál Európában, de valamiért feltétlenül fel kell keresned, és ehhez még egy bankot sem kell kifosztanod!

Ezt a folyamatot segíti a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája jóvoltából létrehozott Moravcsik Alapítvány, amely 1991-es alapítása óta kiemelt szerepet vállalt a pszicho-szociális fogyatékossággal élők rehabilitációjában, foglalkoztatásában és az értékteremtő képességeik fejlesztésében. Ennek egyik formája a PsychArt24 is.

A 10. PsychArt24 művészeti maratont szeptember 27-28-án 12 órától, idén két helyszínen, az idén 250 éves Semmelweis Egyetem új épületében, az Elméleti Orvostudományi Központjában és a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában rendezik. A program témája: Művészettel a gyógyulásért. Az esemény festményeiből decemberben kiállítás nyílik a Budapest Art Brut Galériában, majd Debrecenben is megtekinthetőek lesznek az alkotások.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

HÍREK

1 / 1 152

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!