Facebook hozzászólás
974

Időszakos böjtölés: ez most az egyik legnépszerűbb diéta

Nem fogyókúra, mégis fogyhatunk tőle

A böjtnek számos pozitív élettani hatása van, szakszerűen végezve az egész testet megújítja, a sejteket regenerálja, a szervezetünkben elindult esetleges rossz folyamatokat képes kikapcsolni. A kúraszerű böjt mellett ezt a sok fantasztikus hatást a mindennapi táplálkozásunkkal is elérhetjük az időszakos böjtöléssel, mely kalóriamegvonással párosítva elősegítheti a fogyást is.

A télen szerzett súlyfelesleg és lelassult anyagcsere ledolgozásában segíthet a böjt, de nézzük mit is jelent mindez orvosi szemmel. Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa és Dr. Bajnok Éva, az Alakorvoslás Program szakorvosa összegyűjtötték, hogy mire érdemes ügyelni, ha a közelgő nyár előtt egészségesen szeretnénk formába hozni magunkat.

Dr. Farkas Kitti intenzív terápiás szakorvos, valamint Dr. Bajnok Éva belgyógyász, endokrinológus, obezitológus szakorvos

Mi is az az időszakos böjtölés?
Az időszakos böjt nem fogyókúra, hanem egy olyan táplálkozási rendszer, amelynek egészségvédő hatása van. Mivel az egészségvédő hatás összekapcsolható a fogyással is, annak is megfelelő választás lehet, aki jelentős súlyfelesleggel rendelkezik, és annak is, akinek a számos sikertelen fogyókúra és kudarcból fakadó jojó-hatás miatt nagyon nehezen megy vagy megállt a fogyása. És azoknak is, akik megunták az eddigi diétát és azoknak, akik akár csak egészséges testsúlymegtartásra törekednek. Ahhoz azonban, hogy a böjt előnyein kívül fogyni is tudjunk, fontos, hogy elérjük a tartós kalóriadeficitet. A módszernek több változata létezik, ezekben közös, hogy az étkezést meghatározott időablakokra korlátozzuk és közéjük meghatározott ideig tartó tápanyagmegvonást iktatunk be. Komolyabb böjt előtt érdemes szakorvos véleményét is kikérni.

Milyen előnyökkel jár az alkalmazása?
A böjtnek számos előnye létezik. Az első 12–24 órájában kifogynak a glikogén raktárak, és a test elkezdi saját zsírraktárából fedezni energiaszükségleteit. Ettől kezdve a zsírsavak és fehérjék lesznek a vörösvértestek és az agy fő cukorforrásai. Amíg hozzászokunk ahhoz, hogy a test – beleértve az agyat és az izmokat is – döntően a zsírból származó energiát használja fel, előfordulhat fejfájás, fáradtság, dekoncentráció, ám ez átmeneti. E szakaszt egyszer csak felváltja valami könnyed, éberséggel, jókedvvel társuló energia. A relatív rövid ideig tartó tápanyaghiány aktiválja az életben maradásért fontos géneket, önmegsemmisítésre készteti a torz sejteket és sejtalkotókat, megsokszorozza az antioxidánsok védelmi rendszerét és az energiatermelő mitokondriumok aktivitását. Sőt, daganatok egyes vizsgált típusaiban hatékonyabbá válik a kemoterápiás kezelés és a mellékhatások csökkennek. „Az időszakos böjt, a megfelelő életmód, a rendszeres mozgás és a fizikai aktivitáshoz illő kalóriabevitel is aktiválja az autofágiát, mely a sejtek felépülésének és lebomlásának dinamikus egyensúlyát jelenti. Ha ez a folyamat jól működik, sejtjeink tovább élnek és a káros folyamatok beindulásának esélye is csökken” – hangsúlyozza Dr. Farkas Kitti.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!