Facebook hozzászólás
311

Egy kis dopping az iskolakezdéshez

Stresszes időszak az iskolaév kezdete gyereknek, szülőnek egyaránt. A nyári élményeket követően nehéz visszaszokni a tanórák kötött tempójához. Vitaminokkal és ásványi anyagokkal feltöltötten viszont könnyebb lehet a koncentráció, és a megfelelő fejlődésükért is sokat tehetünk. Íme, három példa arra, hogy mely vitaminokat és ásványi anyagokat érdemes most pluszban adni gyerekeinknek. 

Tej és mosolygó bögre, Kép:pixabay
Kép: pixabay

A csontok sztárja: kalcium

Miért fontos? Szüleinkhez hasonlóan mi sem ismételhetjük el elég sokszor otthon a lurkóknak, hogy fogyasszanak elég tejterméket, ugyanis a benne lévő kalciumra szükség van a csontjaik megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez.

Mennyit ajánlanak belőle a szakemberek? A kalcium 99 százalékban az emberi csontozatban és a fogakban található, a maradék pedig a vérünkben kering. Naponta nemtől és kortól függően 800-1300 milligramm kalcium bevitelét javasolják a szakemberek.

Hogyan adjuk be? Ha kalciumban gazdag ételt szeretnénk készíteni, akkor adjunk egy tál (30 gramm) teljes értékű gabona hozzáadásával készült, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított gabonapelyhet reggelire, ami 125 milliliter tejjel fogyasztva már a napi ajánlott kalciumbevitel 37 százalékát is fedezheti. Fogyaszthatunk mellé egy banánt is, ami plusz 18 százalék, vagy a pelyheket elkeverhetjük egy pohár (150g) natúr joghurtban is, ami a napi javasolt kalciummennyiség 23%-át tartalmazza.

Miért fontos a D-vitamin?
Az utóbbi évek intenzív kutatásai igazolták, hogy a korábban vitaminnak gondolt biológiailag aktív anyag, lényegében hormonként viselkedik a szervezetünkben. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa összefoglalta a D-vitaminnal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.

Napkirály: D-vitamin

Miért fontos? A gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez a kalcium mellett szükség van még D-vitaminra is. Szervezetünk csonttömegének fejlődése ugyanis gyermekkorban és serdülőkorban a legintenzívebb, ezért kiemelten fontos a D-vitamin és a kalcium megfelelő mennyiségű és együttes bevitele.

Mennyit ajánlanak belőle a szakemberek? A D-vitamin legnagyobb mennyiségben a bőrben a napsütés hatására keletkezik, élelmiszerekből pedig naponta 5 mikrogramm bevitelét javasolják a szakemberek.

Hogyan adjuk be? Élelmiszerből pl. 2,5 deciliter tej is fedezi a napi javasolt bevitel 13 százalékát, egy tál (30 gramm) teljes értékű gabona hozzáadásával készült, vitaminnal dúsított reggeli gabonapehely tejjel pedig már 19 százalékát is tartalmazhatja a napi D-vitaminnak. Mellettük a tojás is nagyon jó forrása lehet, majdnem a javasolt mennyiség dupláját is nyújtja a kicsiknek.

Reggeli a kockás tányéron, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Egy kis extra: vas

Miért fontos? A vas elősegíti a gyermekek kognitív, azaz szellemi képességének fejlődését; mint például a gondolkodást, memóriát, koncentrációt. Elengedhetetlenül szükséges a vörösvértestek képzéséhez, vagyis az oxigén szállításában is részt vesz.

Mennyit ajánlanak belőle a szakemberek? A jó vasellátottságért, ezzel pedig a szellemi funkciók megfelelő működéséért napi 14 miligramm bevitele szükséges.

Hogyan adhatjuk be? Csomagoljunk tízóraira vagy uzsonnára teljes kiőrlésű kenyeret, aminek egy szeletje akár a napi ajánlott bevitel 12 százalékát is tartalmazhatja, vagy adhatunk egy marék diót is, például gyümölcsök mellé, amivel 5 százalékot jelent! De ha szeretnénk, hogy már korán reggel hasznos tápanyagokkal feltöltve induljon meg csemeténk az iskolába, készítsünk reggelire teljes értékű gabona hozzáadásával készült, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított reggeli gabonapelyhet 125 milliliter tejjel, ami a napi vas szükséglet 24 százalékát adhatja.

A vitaminok és ásványi anyagok mellett a rendszeres, tápláló reggeli, valamint a megfelelő mennyiségű mozgás és pihentető alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy gyermekeink kiegyensúlyozottak és energikusak lehessenek, ráadásul ezzel még a közérzetükön is javíthatunk. – A változatos és kiegyensúlyozott étrend és az aktív életmód nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához – vallja Dobos-Kufcsák Judit, a Nestlé dietetikusa.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!