Facebook hozzászólás

KÜZDELEM A DEMENCIÁVAL

Egy mosogatás is jót tud tenni…

Minden életkorban mást jelent a szükséges napi mozgás. Idősebb korban ez lehet például a könnyebb házimunkák elvégzése, a főzés, a rendszeres séta vagy akár könnyebb tornagyakorlatok. Bátorítsuk idős hozzátartozóinkat arra, hogy ne hagyják abba a napi fizikai aktivitást, hiszen a testmozgás az agy egészségére is kedvezően hat!

Egy egészen friss kutatás eredményei szerint a hetven-nyolcvanévesek agyi egészségét már az is hatékonyan óvja, ha olyan egyszerű napi mozgásos feladatokat végeznek el, ami a házimunkával együtt jár. Előnyös tehát, ha valaki be tud iktatni a napjába egy-egy könnyű sétát vagy tornagyakorlatokat, ám úgy tűnik, hogy a rendszeres főzés, takarítás és hasonló kisebb mozgások is hozzájárulnak a gondolkodási folyamatok szinten tartásához.

Dr. Aron S. Buchman, a Rush University orvosprofesszora – aki egyben a kutatás vezetője is volt – elmondta, hogy az agyi egészség megőrzésének egyik legolcsóbb módja a testmozgás.

Demenciával él a barátom

Demenciával él a barátom, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Nagy kihívás lehet egy barátság fenntartása a demenciával élőknek. Mégis, egy olyan érzelmileg felkavaró időszakban, mint amikor valaki megtudja magáról, hogy Alzheimer-kórral vagy más demencia típussal kell megtanulnia együtt élni, egy barát támogatása, és a hétköznapok normalitásának érzése mindennél többet jelenthet. Sajnos azonban a valóság az, hogy a demencia diagnózisát követően sok barátság megszakad.

A vizsgálatban hetvenes-nyolcvanas éveikben járó emberek agyát elemezték. A több, mint négyszáz ember egy része a demencia jeleit mutatta, míg egy másik részük szellemileg friss volt. A résztvevőket húsz éven keresztül követték nyomon, rögzítve a gondolkodási és emlékezeti teszteken elért eredményeiket. Ezen felül a kutatók egy olyan eszközt is alkalmaztak, ami az idősekre szabva mérte a napi aktivitásukat. Amikor egy-egy résztvevő idős személy elhunyt, a tudósok az agyukat is megvizsgálták.

Az eredmények szerint, akik napi szinten többet mozogtak, azok jobb gondolkodási és memória teljesítményt mutattak az éves felméréseken. Az agyszövet elemzésével pedig arra is fény derült, hogy a mozgás és szellemi teljesítmény kapcsolata azon résztvevőknél is fennállt, akik biológiailag az Alzheimer-kór jeleit mutatták. Habár ezeket a betegeket Alzheimerrel diagnosztizálták, egyharmaduknál a haláluk napjáig „normális” gondolkodási teljesítmény mutatkozott.

A napi mozgás elengedhetetlen, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Az, hogy miért is alakul ki két, ugyanolyan agyi elváltozásokat mutató ember közül az egyiknél demencia, míg a másiknál nem, jelenleg rejtély. Az viszont, hogy a rendszeres testmozgás védhet az Alzheimer-kór tüneteinek megjelenésétől, rendkívül biztató felfedezés, véli Dr. Buchman. Kiemelte azt is, hogy szinte lényegtelen is, hogy milyen aktivitásról beszélünk: nem kötelező futni, járni, elegendő lehet az is, ha valaki rendszeresen aprít zöldséget, gépel le egy szöveget vagy seper otthon.

Azzal kapcsolatban, hogy a jelenség miként is fejti kihatását, további vizsgálatok szükségesek. Az mindenesetre addig is egyértelmű, hogy agyunk meghálálja, ha minden nap testmozgással is teszünk az egészségünkért – akármennyi is legyen az.

(Forrás:  NPR, felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

6 tipp a kutyás nyaraláshoz

A kutyák a legtöbb helyen családtagnak számítanak, akiktől nem szívesen válunk meg a nyaralások alkalmával sem, akár még külföldi célpont esetén sem. Az alábbiakban összeszedtük a…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

HÍREK

1 / 1 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!