Facebook hozzászólás

Elegancia a pályán

A golfot még ma is sokan a “gazdagok sportjának” tartják. Nem csupán a borsos összeg miatt, amit a pályahasználatért, a felszerelésért ki kell fizetni, de semmivel nem összetéveszthető öltözködési formarendszere miatt is. Lássuk, mit illik viselni golfozás közben.

A golfnak – ennek a Magyarországon évtizedekig tiltott sportnak – a közel ötszáz éves múltja alatt jól meghatározható öltözködési formarendszere alakult ki. Az alapszabályok nem változnak országról országra, és minden golfklub ragaszkodik hozzájuk. Lássuk akkor, mit kell viselni.

Férfiak: Hosszú vászonnadrág galléros inggel, ingpólóval. A hosszú nadrág elvileg kötelező – profi golfozót soha nem lehet rövidnadrágban látni -, de nyáron a bermuda hosszúságú sort elfogadott. Amerikában jellemzően térnadrágot hordanak, de Angliában szigorúan veszik a nadrágszár hosszúságát, és ha az nem felel meg a klub szabályzatának, akkor gondolkodás nélkül kitiltanak bárkit a pályáról.

Nők: Hosszú nadrág és galléros blúz. Megengedett a szoknya és a golfsort viselése is, de annak legalább közvetlen a térd fölöttig kell érnie. A zokni viselése mind a két nemnél kötelező, s az csak nyáron lehet fehér és rövid.

Cipő: Kizárólag nem fémbetétes, úgynevezett spike-os, vagyis tompa szögecses cipőt lehet hordani. A szögecsnek praktikus okai vannak: így a cipő stabilabb, és még vizes füvön sem csúszik meg. A nem spike-os vászoncipő is elfogadott.

Színek: A férfiak jellemzően még mindig a konzervatívabb színeket részesítik előnyben, a kockás, burberry mintás, galléros ingeket, a hozzájuk illő, kék vagy barna nadrággal. A szigorú színkódot azonban megtörték, sok a feltűnő piros és pink, de profi versenyeken ilyet biztosan nem látni. A nőknél egyre népszerűbb a világító, neonosabb színvilág.

Kiegészítők: Sapka, baseballsapka megengedett, sőt hasznos, mert véd a hidegtől, naptól, valamint szűkíti a látókört, jobb fokuszációt eredményez. A golfszett elengedhetetelen tartozéka, az ütőkön kívül, az esernyő.
Tilos: Minden esetben tiltott a farmer és a gallér nélküli póló. A hölgyek viselhetnek ujjatlan felsőrészt, de annak is gallérosnak kell lennie, a dekoltált top tilos.

Tilos a melegítő, a fürdőruha, a sportnadrág, a gyűrött anyagú ruházat, a különféle reklámpólók, a teniszruha. De a golfozó lábszárvédőt és a bokavédőt sem hordhat.

Ezenkívül tilos átöltözni, vagy akár csak cipőt cserélni is a pályán vagy a parkolóban.

Etikett- és protokoll a pályán

A golf igazi fair játék. A szabályrendszer elemei is a sportszerűséget tükrözik.

A handicap rendszer értelmében a gyengébb játékos előnnyel indul, a gyorsabban játszó csapatot pedig előreengedik. De a fair play-hez tartozik az is, hogy ha az előrébb vagy hátrébb haladó csapatot veszélyeztető helyre repül a labda, be kell kiabálni: “Fore!”, ami megkíméli a játékostársakat az esetleges sérülésektől. A társak látószögébe soha nem lehet beállni, semmiféle zavaró tényezőt akarva vagy akaratlanul kiváltani.

Nem szabad hangoskodni, kiabálni, mobiltelefont pedig tilos használni a pályán.

És még számtalan, a játék szabályaihoz vagy a viselkedéshez kapcsolódó apró részlet, amely a játékostársaknak a maximális tiszteletet adja meg, és arra szolgál, hogy a mások kikapcsolódását ne zavarhassa meg senki, így bárki biztos lehet abban, hogy az övét sem fogják. Csak így lehet és van értelme a hagyományokat megőrizni.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Egy napig biztosan szenvedünk!

Kedden egy napra nagyon elromlik az idő, ez pedig a kora nyárias húsvéti ünnep után még inkább kellemetlennek tűnik…

3 profi tipp a tavaszi életmódváltáshoz

Gyakran nemcsak a természet éled újjá a tavasz beköszöntével, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő,…
1 / 1 478

OTTHON

Ásó, kapa, nagyharang – helyett az Égig érő fű

Most is bejött: a kevesebb több. Nagyon kevés időt tudunk otthon tölteni, de olyankor olyan jól esik kiülni a…

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…
1 / 345

HÍREK

1 / 1 131

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!