Facebook hozzászólás

ANYUKÁK, TUDTÁTOK?

Élete záloga a kezedben, sőt, a Tiéd is!

Számos felnőttkori betegség kialakulása megelőzhető az anyatejjel. Az Első 1000 Nap Program elnevezésű népegészségügyi kampány lényege, hogy meggyőzze az anyukákat az anyatejes táplálás kiemelkedő fontosságáról.

Szoptatás, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján, a csecsemők 6 hónapos koráig kizárólag az anyatejes táplálás javasolt. A babáknak a születés utáni első egy évben még nincs kialakult immunrendszere, az anyatejben található nyomelemek és vitaminok pedig nagy szerepet játszanak a megfelelő bélflóra és védekezőképesség kialakulásában. Friss kutatások szerint Magyarországon a babák felét 12 hónapos koráig szoptatja édesanyjuk, ami nemzetközi viszonylatban is jó eredménynek számít.

Újszülött bébi lába, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A hozzátáplálás időszakában is érdemes az anyatej-alapú étrendre támaszkodni, hiszen annak tápanyagtartalma és összetétele tökéletesen megfelel a csecsemők igényeinek. Számos felnőttkori betegség kialakulásának megelőzésében is kardinális szerepet játszik a megfelelő idejű szoptatás, csökkenti az allergiás megbetegedések, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint szerepet játszik a későbbi magas vérnyomás és elhízás megelőzésében is. Nemzetközi kutatások bizonyították azt is, hogy azok a csecsemők, akiket életük első 1000 napjában helyesen tápláltak, és megfelelő ideig szoptattak, ritkábban szenvednek középfül-gyulladásban, tüdőgyulladásban, valamint bél- és felső légúti fertőzésekben.

Így készítsd el a kicsi első szülinapi tortáját!

Baba, mama és az egyévesnek járó torta, Kép: sudcrem
Kép: sudcrem

Ugye, milyen gyorsan elrepült ez az egy év? Olyan, mintha családunk legújabb kicsi kincse tegnap született volna. A születésnapi ceremónia alkalmával is érdemes a hozzátáplálást szem előtt tartva elkészítenünk kisbabánk első szülinapi tortáját. Vida Ágnes, babapszichológus osztja meg velünk gondolatait.

− Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az anyatejes táplálás milyen előnyökkel, és pozitív hatásokkal jár mind a babák, mind a mamák szempontjából. A szoptatás segít az édesanya és gyermeke közti szoros érzelmi kötelék kialakításában, emellett számos felnőttkori betegség kialakulásának megelőzésében is aktív szerepe van. A csecsemőkorban kialakított megfelelő táplálkozás a babák egész későbbi életét meghatározza – emelte ki Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, az Első 1000 Nap Program szakértője.

A szoptatás tehát nemcsak a csecsemőknek előnyös; kimutatták, hogy csökkenti a petefészek– és mellrák kialakulásának kockázatát, ráadásul segít a kismamáknak megszabadulni a terhesség alatt felszedett plusz kilóktól is!

(Forrás: Első 1000 Nap)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!