>
Facebook hozzászólás

Elképesztő! Pont a cipőtől fáj?

Százból kevesebb, mint tíz embernek egészséges a lába, ehhez pedig erősen hozzájárul a nem megfelelő cipő. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopédusa a lábfájás, a derék- és gerincfájdalom illetve a nem megfelelő cipőviselet közti összefüggésről beszélt.

Babalábak, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Az első lépések…

Nagyon fontos, hogy a baba lábára már születésétől kezdve nagy figyelmet fordítsanak a szülők, hiszen rengeteg probléma forrása lehet a nem egészséges láb. Mivel 6-8 éves korig nincs kialakult lábboltozat, egészen addig, amíg a gyerek fel nem áll, elég a mamusz vagy a textiltalpú cipő, ami hagyja a lábacskákat dolgozni. Amikor már önállóan jár, a cipőválasztásnál az egyik döntő szempont a sarkak kidolgozása, ugyanis ezek támasztják az alsó végtagot és a gerincoszlopot, stabilizálják is az Achilles-ínat és a bokaízületet. Válasszunk puha gumitalppal és sarokkal rendelkező lábbelit! Amennyiben már látszik egy kis kifelé dőlő sarok, a cipő belső megemelt sarka optimális viseletet adhat. Ahol azonban a szülőknek haránt- vagy bokasüllyedése, lúdtalpa van, a gyereknek megelőzésképpen is hasznos lehet az ilyen cipő!

– A mezítláb járásról sokan tudják, hogy egészséges, de csakis természetes, homokos, kavicsos, füves talajon. Tehát ha otthon, a padlón járunk mezítláb, az nem segíti a láb fejlődését, sőt, következtében akár lábfájás is kialakulhat – mondja dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopédusa. – Tartós lábfájás, gerincfájdalom, látható deformitások esetén nagyon fontos lehet az ortopédus által ajánlott betét, és az előírt kezelés, torna.

Lábfájás és cipőtípusok:

Balerina cipő

Stabil, kényelmes a balerinacipő, de nincs kellő rugalmas alátámasztása. A néhány centis sarok hiánya miatt a sarok túlságosan lent van. Az Achilles-ín tartós használat során túlságosan feszül, a párnázottság nélkülözése sarok- és lábközépcsont fájdalmat, lábfájást okozhat – főként lúdtalpasoknál.

Sportcipő, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Edzőcipő

Sokan járnak télen-nyáron edzőcipőben, ami az egészséges lábnak nem jelent gondot, ha nem egész nap használják. Problémás lábnál azonban jobban kell figyelni, megoldás lehet, ha a cipőből kiszedik az eredeti, nem ortopédiailag kialakított betétet, és kicserélik egy kifejezetten sportoláshoz gyártott betétre. De az adott lábra méretezett, puha betét is jó szolgálatot tehet.

Magas sarkú cipő

Ha napi 2-3 órát hordjuk, nem feltétlenül káros a magas sarkú cipő. Mivel jól megdolgoztatja az izomzatot, még mellette is szólhat, hogy javítja az izomtónust (és persze szép vádlit „csinál”!). Magas sarkúban a medence előrebillen, azaz fokozódik a deréktáji lordosis és így a porckorongokra ható nyomás is, vagyis már rövid távon is jelentkezhet derékfájdalom. Tartós használat esetén pedig mindenképpen több érv szól a magas sarok ellen. Az egyik, hogy a térd ízületekre aránytalanul nagyobb terhelés jut, ezért túlterheléses panaszok, lábfájás alakulhat ki, amelyek akár 30-40 éves korban már enyhe vagy középsúlyos kopáshoz, meszesedéshez vezethetnek. A másik veszélyforrás a szűk orr, ami összenyomja a lábujjakat, és így alakulhat ki a kalapácsujj, a bütyök és a lábközépcsont-fájdalom. Az izomzat túlterhelése szintén sokrétű panaszt, fájdalmat okozhat, amelyek jellemzően nem 20-30 éves korban jelennek meg, jóval inkább 40 fölött.

Szandál, Kép: pixabay
Szandál, Kép: pixabay

Lapos talpú cipő

A lapos, vékony talpak legfőbb problémája, hogy nincsenek alábélelve, tehát a földdel való ütközés járáskor erősen megterhelik a lábat. Ez hamar megjelenő sarok- és talpfájdalmat eredményez. A puha sarkú papucsok a sarkat nem terhelik túlzottan, de ott is fontos, hogy a talp megfelelő vastagságú legyen. Ha nem ilyen, az érzékeny csonthártya terhelése komoly fájdalomhoz vezethet. A papucs kiválasztásánál szempont lehet még, hogy ne csupán egy egyetlen hajszálvékony pánt tartsa meg a lábat, hanem lehetőleg stabilabb legyen a kiképzés.

Az ideális sarokmagasság bármilyen cipő esetében 3-4 centi! Hölgyeim, akár tetszik, akár nem az Oxygenmedical szakorvosa ezt javasolja! Fogadjuk meg!

És azt tudtad, hogy Debreczeni Zita cipőmániás? Itt olvashatod a részleteket!

Így vedd meg a tuti cipőt!
A szépségért tényleg meg kell szenvedni? Ha okosan választunk, akkor nem! Cipővásárláskor ne csak az árát nézd! Döntsd el, mikor, milyen célra választasz magadnak egy új modellt! Megmutatjuk, milyen kérdéseket kell feltenned saját magadnak!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!