Facebook hozzászólás

EGY CSEPP FIGYELMET!

Előzzük meg a szövődményeket!

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint évente több mint 3 600 cukorbeteg lábát kell amputálni, vagyis naponta 10 ember veszti el alsó végtagját. A betegek többségénél idegbántalom áll az amputációk hátterében, jelentős részük megelőzhető lenne. Egyebek közt erről volt szó az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, ahol a cukorbetegségre vonatkozó adatokat és tendenciákat ismertették. Ennek jegyében indította el az alapítvány idén is országos szűréseit Egyszer Élünk Körút néven, és immár országosan folytatódik a tavaly 5 iskolában sikerrel elindított KiDS elnevezésű iskolai oktatási program.

Erős Antónia vércukrot méret, Kép: Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Erős Antónia vércukrot méret, Kép: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

− Magyarországon pontos adatokkal rendelkezünk a cukorbetegek kezeléséről az alapján, hogy hány beteg váltott ki a patikákban vércukorcsökkentő készítményt. Elmondható, hogy a diabéteszesek száma 2014-ig 71%-kal, 772 000-re emelkedett. Ugyanakkor az újonnan felismert esetek száma fokozatosan csökken – mondta Prof. Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján. 2014-ben összesen 3 658 cukorbeteg alsó végtagját amputálták, mely pontosan napi tíz beavatkozást jelent. Leggyakrabban idegbántalom áll az amputációk hátterében, jelentős részük megelőzhető lenne.

Lábvizsgálat, Kép: Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Lábvizsgálat, Kép: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Világviszonylatban minden harmadik cukorbeteg szenved valamilyen fokú szemészeti szövődménytől, így a diabétesz a leggyakrabban vaksághoz vezető betegség. A rendszeres szűrések mellett fontos, hogy az emberek tudjanak arról, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget meg lehet előzni. Ennek jegyében indította el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is országos szűréseit Egyszer Élünk Körút néven. Novemberig a sárga szűrősátrak ott lesznek ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. Bárki megméretheti vércukrát, vérnyomását, véroxigén-, és koleszterinszintjét. Szűréseiken a szakemberek a cukorbetegség szövődményeire, különösen a lábszövődményekre hívják fel a figyelmet.

Szemvizsgálat, Kép: Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Szemvizsgálat, Kép: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Az alapítvány egyik legnépszerűbb programjában, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen idén is 5 döntős kreációt választott ki a zsűri. Június közepén döntik el, melyik torta lesz a győztes, de nyáron elindul a hobbicukrászok háziversenye is.

5 tévhit a cukorbetegségről

Torna közösen, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Egyre több embernél diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséget, ennek ellenére több tévhit is kering az állapottal kapcsolatban a köztudatban. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa a leggyakoribbakat szedte össze.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…

Nagyon jó a “vénasszonyok nyara”, de…

Front egészen a jövő hét elejéig nem érkezik, tovább folytatódik tehát a vénasszonyok nyara. Reggelente többfelé…
1 / 1 500

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!