Facebook hozzászólás

Ennyi alkoholt és koffeint ihat egy kismama…Nem többet!

A terhesség sok lemondással is jár a kismamáknak, ilyenkor tiltólistára kerül a kávé, a tea és az alkohol is. Vagy esetleg mégsem? Talán a koffein, vagy az alkohol is megengedhető ésszerű keretek között? Mennyi a megengedett mennyiség?

Az alkohol

Köztudott, hogy az alkohol egyfajta méreg a szervezet számára. Vannak benne ugyan hasznos anyagok, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a romboló hatását. Ez egy egészséges felnőtt ember számára ésszerű mennyiségben nem jelent gondot.

Kép: Pixabay
A vérképzés elősegítése miatt lehet fontos Kép: Pixabay

A kismamák szervezete azonban hatalmas kihívással küzd, amit sokkal inkább támogatni, semmit akadályozni kell. Az alkohol a májra, a kiválasztó szervrendszerre, és persze magára a magzatra is komoly hatást gyakorolhat, növelve a koraszülés, esetleg a vetélés kockázatát is, vagyis nem érdemes kockáztatni.

Mindezek ellenére előfordulhatnak olyan esetek, amikor az orvos engedélyez minimális alkoholfogyasztást.
Ez jellemzően vörösbor, és maximum 1 dl/nap mennyiség, amely a legtöbb esetben a vérképzés elősegítése miatt lehet fontos. A közelmúltig az orvosi gyakorlatban is használtak alkoholt a terhes anyáknál: infúzióban abban az esetben adták, amikor a koraszülést kellett megelőzni. Ma már persze kiszorult a gyakorlatból, de ebből jól látható, hogy kisebb mennyiségben nem okoz gondot

Ennek ellenére az alkohol teratogén anyag, vagyis hátrányosan hat a magzat fejlődésére. Az első 12 hétben mindenképpen tartózkodni kell a fogyasztásától. A későbbiekben azonban egy brit tanulmány szerint a napi 1 dl bor, vagy egy korsónál kevesebb sör nincsen hatással a gyermek fejlődésére, értelmi képességeire (igaz, a tanulmány csak 5 éves korig követte a gyerekek fejlődését). Sőt, a szoptatásnál a sör, illetve a komló jó hatással van a tejelválasztásra is.

Koffein

Nos igen, ez egy fogósabb kérdés. Az alkohol nem jelent problémát, az emberek túlnyomó többsége különösebb sóvárgás nélkül képes lemondani róla. A kávé és a tea azonban más tészta. Sokan a reggeli ébredést el sem tudják nélkülük képzelni, és ahhoz is nagyobb adag koffeinre van szükség, hogy a napot túléljék.

Kép: Pixabay
Sokan a reggeli ébredést el sem tudják elképzelni nélküle Kép: Pixabay

A koffein egy stimuláns anyag, megemeli a vérnyomást, így tartja ébren az embert. A magasabb, vagy ingadozó vérnyomás azonban a babára nézve káros következményekkel is járhat, arról nem is beszélve, hogy a koffein akadálytalanul jut el a méhlepénybe, és onnan a baba szervezetébe is. Ráadásul a kicsi megfelelő enzimek hiányában nem is képes olyan gyorsan lebontani, így a szervezetéből a hosszú órák (10-18) alatt ürül csak ki. Sokan abban a tévhitbe is erősen kapaszkodnak, hogy ha kávét vagy teát isznak a terhesség alatt, akkor a babától akár el is búcsúzhatnak, mert a vetélés garantált. Ez azonban nem igaz!

Bár abban nincs megegyezés az orvosok között, hogy pontosan mennyi a megengedhető koffeinfogyasztás, de abban egyetértenek, hogy egy fiatal, egészséges kismama esetében a napi 200 mg, vagyis nagyjából egy csésze fekete tökéletesen ártalmatlan a babára nézve. A koffeinfogyasztás azonban egyéni bírálat alá is eshet.

5 dolog, ami koraszüléshez vezethet
Magyarországon a csecsemők megközelítőleg 8,5 százaléka koraszülött. Vannak, akik nem érik meg az egyéves kort sem, és vannak, akikre akár élethosszig tartó küzdelem is várhat a maradandó károsodások miatt. A koraszülést leggyakrabban kiváltó kockázati tényezők, előjelek felismerésével azonban lehet tenni azért, hogy elkerüljük a bajt, ezért fontos tudni, hogy mire kell odafigyelni a várandósság alatt.

Egy alapvetően alacsony vérnyomású kismama számára ugyanis megengedőbb lehet az orvos, míg egy magasabb vérnyomás értékkel, ne adj’ isten terhességi toxémiával biztosan eltiltanak minket a koffeines italoktól.

A túlzott koffeinfogyasztás bizonyítottan koraszüléshez, és alacsonyabb születési súlyhoz vezet, illetve hatással van a baba csontjainak a fejlődésére is. Azonban a visszafogott kávé, vagy teafogyasztás semmilyen hatással nem lesz a babára. A lényeg ebben az esetben is a mértékletesség! Hiszen ha a kismama kényszerűen lemond valamiről, ami után a terhessége alatt erősen sóvárog, az a kicsire sincsen jó hatással! (Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

6 tipp a kutyás nyaraláshoz

A kutyák a legtöbb helyen családtagnak számítanak, akiktől nem szívesen válunk meg a nyaralások alkalmával sem, akár még külföldi célpont esetén sem. Az alábbiakban összeszedtük a…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!