Facebook hozzászólás

Esély az Alzheimer-kór ellen: vérvizsgálattal előrejelezhető

Az Alzheimer-kór mintegy 44 millió embert érint szerte a világon, számuk 2050-re várhatóan megháromszorozódik. A betegség alattomosan támadja az agyat a tünetek megjelenése előtt több mint egy évtizeddel. Ezért is jelentős felfedezés, hogy egy új vérvizsgálat lehetővé teszi a korai felismerést.

Kép: Pixabay

Egy új amerikai vérvizsgálat a vérzsírok szintjéből 90 százalékos pontossággal kimutatja, kialakul-e az Alzheimer-betegség három éven belül. Kutatóorvosok szerint a gyógyszeres terápiák azért sikertelenek, mert a betegeket túl későn kezdik kezelni. Ezért is jelentős a kockázatot jó előre jelző tesztnek a kidolgozása.

A Washington állambeli Georgetown Egyetem tudósai egy öt éven át tartó vizsgálat elején 525 hetven éven felüli önkéntestől vettek vérmintát. Három évvel később kiválasztották közülük azt az 53-at, akiknél Alzheimer-kór vagy enyhe kognitív zavar – vagyis a gondolkodási képességek és a memória romlása – alakult ki, és a leleteiket összehasonlították 53 olyan résztvevőével, akik továbbra is teljes mentális egészségnek örvendtek.

Árthat a tisztaság?!
A modern városi életmód és a fejlett higiénia is oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának és a betegség terjedésének a nyugati világban – olvasható egy friss brit tanulmányban.

A két csoport leletei között tíz lipid, vagyis zsír szintjében különbséget találtak. Amikor a többi vérmintát is elemezték, a tíz lipid értéke előre jelezhette, mekkora eséllyel lépnek fel a páciensnél mentális zavarok a következő években – adta hírül az MTI. Howard Federoff, a Georgtown Egyetem orvosi karának neurológusa szerint óriási az igény a tesztre, ám mielőtt a klinikai gyakorlatban használatba vehetnék, nagyobb létszámú vizsgálatoknak kell igazolni az eredményeket.

A vérvizsgálatban rejlő összes lehetőséget sem tárták még fel. Egyelőre annyit tudnak, hogy három évvel jelezhető előre a demencia, jelenleg azonban azt kutatják, korábban is kimutatja-e a teszt a lappangó kórt. Nem világos az sem, mi okozza a vérzsírok szintjének változását. Lehetséges, hogy az agyban korán bekövetkező változások miatt kialakult üledékről van szó, amely az agysejtek membránjának leépüléséből keletkezhet.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megint kitikkadunk!

Frissítő hidegfront szakította meg a kánikulai napokat a hétvégén, ami igazán üdítőleg hatott a tartós 35 fokos…

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!
1 / 1 486

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!