>
Facebook hozzászólás

Ettől szenved az emberek majdnem fele

Megerőltetés, rostszegény táplálkozás, várandósság, de akár az idő múlása is hozzájárulhat az aranyerességhez, amely a fejlett országokban a lakosság majdnem 40 százalékát érinti. Sokan nem veszik elég komolyan, vagy szégyellik felkeresni az orvost, pedig az aranyerességnél gyakran jelentkező vérzés előhírnöke lehet a vastagbél daganatos megbetegedéseknek, amely Magyarországon a tüdőrák után a második legtöbb ember halálát okozza.

Sajnos egyre több egészségügyi panasz kapcsán mondhatjuk azt, ma már népbetegség, de a mozgásszegény életmód, a rostszegény táplálkozás, a stressz a legtöbb esetben súlyos panaszokat okoz az emberi szervezetben, meghatározva a társadalom nagy részének egészségügyi állapotát. Az aranyeresség ráadásul már fiatalokat is érinthet, hiszen a statikus, erősportok túlzásba vitt jelentős térnyerése a betegség korai megjelenését eredményezheti.

Ülés, fájdalom, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Emellett a túlsúly, a családi örökletes hajlam, az elhízás, különböző daganatos megbetegedések, a vénás rendszer nyomás fokozódásával járó májbetegségek, vagy akár a várandósság is hozzájárulhat a kialakulásához. Dr. Bertha László, az MDC Clinic Egészségügyi és Diagnosztikai Központ proktológus, sebész adjunktusa szerint az aranyér ugyan megelőzhető, vagy sokáig kitolható, de a kor előre haladásával, kb. 40 éves kor körül a kiegyensúlyozott életmód mellett is megjelenhet a probléma.

– Aranyér betegségről akkor beszélünk, amikor a belső aranyértörzsek kötőszövetes felfüggesztése megnyúlik, és ezek az érpárnák előesnek a végbélbe. A legenyhébb változata a kisfokú megnagyobbodás az aranyér előesése nélkül. Súlyosabb esetben székeléskor az aranyerek nyomásra lesüllyednek, de spontán visszahúzódnak; a harmadik stádiumban székeléstől függetlenül akár mozgáskor is előesnek, már spontán nem húzódnak vissza, de ujjal visszahelyezhetők; míg a legsúlyosabb esetben az aranyerek már nem helyezhetők vissza, folyamatosan a végbélnyílás előtt helyezkednek el – mondta az adjunktus.

A szakember hozzátette, a helyes életmód kialakításával az esetek nagy részében megelőzhető, vagy nagyon sokáig kitolható az aranyér betegség kialakulása. Ennek azonban feltétele a rostban gazdag táplálkozás, a napi 2-3 liter folyadék fogyasztása, a rendszeres, dinamikus mozgás, az elhízás, valamint az erősportok túlzott művelésének elkerülése. Szükség lehet bizonyos rossz szokások elhagyására: sokan újságot olvasnak például székelés közben, ez azonban idővel aranyeresség idő előtti kialakulásához vezet.

– A betegek panaszai közül a leggyakoribb a székelés után jelentkező friss, piros vérzés, amelyet a székleten, vagy a toilette papíron észlelnek. A betegség elhanyagolásával az aranyeresség egyre súlyosabb stádiumai jelentkeznek, a vérzés intenzitása erősebbé és gyakoribbá válik. Ez néha olyan mennyiséget is jelenthet, hogy vérátömlesztésre is szükség lehet – tette hozzá Dr. Bertha László.

40 %-kal növeli a rákbetegek túlélési esélyeit a mozgás
Bebizonyosodott: a mozgás a daganatos betegségek kezelése alatt is jelentősen növeli a túlélés esélyeit. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke szerint az evidenciák egyértelműek, a szakma is nagy lelkesedéssel fogadta az eredményeket!

Nagyon fontos hogy már a panaszok jelentkezésekor szakemberhez forduljunk. Az aranyeresség a kezdeti stádiumaiban nagyon jól kezelhető, a betegek teljesen panaszmentessé válnak. Ha azonban elhanyagoljuk, a IV. fokú állapotban már nagyon nehéz jó eredményt elérni. Az alkalmazható kezelést az aranyeresség stádiuma határozza meg: enyhébb esetben diéta, életmódbeli változás, kúpos, vagy kenőcsös konzervatív kezelés mellett teljes gyógyulás érhető el. II-III. fokú aranyeresség esetén már ambulánsan elvégezhető, fájdalmatlan kezelésre van szükség. Ilyen például a gumi gyűrűzéses módszer, amikor egy speciális műszerrel a megnyúlt aranyerek tövére gumigyűrűt helyeznek fel, amelyek lelökődése után a betegek teljesen panaszmentessé válnak. Súlyosabb esetekben azonban már csak műtéttel lehet eredményeket elérni.

Aggasztó a magyarok egészségi állapota
Az elmúlt esztendők nagyszabású munkája és sikerei után 2018-ban ismételten országjáró körútjára indul Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának speciális szűrőkamionja. Sajnos a magyar népesség megbetegedési és halálozási viszonyai az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik. Ezért indult útjára ebben az esztendőben a „Megelőzés éve 2018-2019” elnevezésű kampánysorozat.

Az aranyérrel kapcsolatos vizsgálatoktól azonban a legtöbben viszolyognak, pedig a proktológus szerint számos tévhit okozza ezeket a félelmeket, rossz érzéseket.

– Sajnos nagyon sok beteg későn jelentkezik az orvosnál, pedig az aranyeresség leggyakoribb tünete, a vérzés hátterében az esetek egy részében polip, vagy rosszindulatú daganat áll, amelyek felfedezése csak proktológiai tükrözés során lehetséges. A végbél-tükrözés megfelelő empátiával és gyakorlattal végezve minimális rosszérzésen kívül, semmilyen fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár, elvégzése viszont életmentő lehet – mondta a szakember.

A statisztikák riasztóak: az elmúlt 30 évben 4,5-szeresére nőtt a végbél daganatosok száma, évente csaknem 5000-en halnak vastagbél rák miatt. A tüdőrák után ez a második leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon, holott ha időben észreveszik, nagyon jó arányban gyógyítható.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…
1 / 1 509

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!