>
Facebook hozzászólás

Ez a 6 gyógynövény biztosan elűzi a rosszkedved!

Nincs időnk semmire, leginkább magunkra nem. Amikor nem tudjuk feldolgozni a negatív hatásokat. Amikor egy idő után mindent sötétnek és szomorúnak látunk. A depresszió évente világszerte 100 millió embernél alakul ki. Tegyen ellene!

Ha állandóan szomorúnak érzi magát, ha ingerlékeny és nyugtalan, ha kimerült, ne gyógyszerhez nyúljon, inkább keressen természetes megoldást. Számos gyógynövénynek van ugyanis nyugtató, vagy éppen élénkítő hatása, mellékhatással azonban szerencsére nem kell számolni.

Szerencsére a depresszió ellen leghatásosabb gyógynövények nem különlegesek, minden gyógynövényboltban megtalálhatóak. Nézzük, mivel lendítheti ki magát a “sötétségből”.

Macskagyökér: talán úgy többeknek ismerős, hogy valerián. A macskagyökeret évezredek óta ismerik és használják, nem kis sikerrel. A kibírhatatlanul büdös, de annál jobb hatású növény jó fegyver az álmatlanság, az ideges kimerültség, a túlterheltség következményeinek enyhítésére, általános idegnyugtató. Legszívesebben talán a klimaxoló nők alkalmazzák, akiknek megmagyarázhatatlan ideges rohamaik ellen tökéletes gyógymód. Vizsgaidőszakban is jól használható, ugyanis növeli a koncentrációs készséget, igaz, az egész éjszakás tanulást meghiúsítja.

Folytonosan nagy mennyiségben azonban inkább ne alkalmazzuk, mert rontja az emésztést, és néha fejfájást is okozhat. A macskagyökérnél is igaz az a szabály, hogy terhes és szoptató anyák, valamint kétévesnél kisebb gyerekek nem szedhetik semmilyen formában.

Golgotavirág: a Brazíliából származó, sárgásfehér virágú növényt akkor használjuk, ha csak enyhe feszültséget érzünk. A macskagyökérrel ellentétben ennek isteni illata van, pont ez okozza harmonizáló, nyugtató, lazító hatását. Termése marakuja néven ismert, bőrápolószerekbe keverik.

Zab: nem gondoltuk volna, de a zab is hatásos a depresszió ellen. Nyugtatja az idegeket, emellett méregtelenít is, 10-20 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet, és helyrehozza a vércukorszintet. Ugyanakkor a hormonrendszer egyensúlyát is fenntartja, ami azért fontos, mert a nyugtalanság oka sok esetben a hormonok körül keresendők.

Orbáncfű: közepes fokú szorongásos depresszió ellen használják, pozitív hatását számos kutatás megerősítette már: a növény hatóanyaga a hipericin, amelyet már a középkorban is szelleműző anyagként használtak – nem véletlenül. Kifejezetten ajánlják változókorban lévő nőknek. Főzzünk belőle teát, így nemcsak a depressziótól védhetjük meg magunkat, hanem a májat és a nyálkahártyát is erősíthetjük.

Levendula: az illatos virágot jó, ha minél több helyen használjuk, ugyanis nemcsak molyok és egyéb bogarak ellen hatásos, hanem fejfájásra és szorongásra is. Csökkenti a fáradtságot is, de ne belsőleg használjuk, az ugyanis émelygést okoz! Végezzünk inkább magunkon illóolaj-terápiát: a levendula mellett csepegtethetünk citromot, citromfüvet, jázmint, kamillát is.

Citromfű: a népi gyógyászat szinte minden betegségre használja, minden formában: teaként, fürdőként, illóolajként. Sokan úgy hívják, mint a nyugalom gyógynövényét. Nem véletlenül: tökéletes akkor, ha este olyan sok gondolat kavarog a fejünkben, hogy még aludni sem tudunk. Az álmatlanság pedig könnyen vezethet depresszióhoz, így jobb minél hamarabb megelőzni!

Érdemes kipróbálni ezeket a gyógynövényeket, mert legtöbbjükből isteni tea készíthető, a levendula illatát pedig nagyob sokan kedvelik. Így a keserű tabletták helyett kellemesen gyógyulhat!

Sz.F.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!