Facebook hozzászólás

Ez lesz a XXI. század új népbetegsége?

A XX. és XXI. században érvényesülő tendencia az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben szenvedők számának emelkedése. Az ilyen típusú betegségek nagymértékű szociális és anyagi terhet rónak a közvetlenül illetve közvetetten érintettekre, köztük a gluténérzékenységben szenvedő Szujó Zoltán hírességre is. A műsorvezető-riporter szigorú gluténmentes étrenden él, amelynek betartását számára is nehezíti, hogy a speciális élelmiszerek magas árkategóriájúak és nehezen beszerezhetőek. Hangsúlyozza, hogy a betegségről beszélni kell, hiszen egyre szélesebb kör válik érintetté. 

Napjainkban egyre nagyobb számban diagnosztizálnak krónikus emésztési zavarokkal járó gluténérzékenységben, azaz cöliákiában, hétköznapi néven lisztérzékenységben szenvedő betegeket.

Az elmúlt 50 év alatt a cöliákia iránti érzékenység négyszerte gyakoribbá vált. Dr. Balaicza Erika belgyógyász szakvéleménye szerint a betegség azért jelenthet különösen nagy veszélyt az emberi szervezet számára, mert az esetek mindössze 12 százaléka mutat tüneteket, és teszi lehetővé az időben történő felismerést. Érdekesség, hogy a betegség a gyerekeknél a leggyakoribb, az érintettek túlnyomó többsége, 70 százaléka pedig nő. Világszerte, így hazánkban is egyre nagyobb a cöliákiában szenvedők aránya, a rejtett, más néven lappangó érzékenyeket is figyelembe véve pedig valószínű, hogy minden századik magyar ember érintett. A gluténérzékenység többnyire öröklött, cöliákiás betegek elsőfokú rokonainak mintegy 10 százaléka gluténérzékeny. A szakértő mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy a cöliákiában szenvedőknek egész életükben szigorú, gluténmentes diétát kell tartaniuk.

Szujó Zoltán műsorvezető és sportriporter esetében hat éves korban diagnosztizáltak gluténérzékenységet, azóta szigorú, gluténmentes diétán él. Elmondása szerint az emberek többsége még mindig nem hallott a problémáról, holott egyre több embert érint a betegség. „Az érintettek, köztük én is, komoly nehézségekbe ütköznek a napi bevásárlás és étkezések során, hiszen a speciális alapanyagok és kész élelmiszerek a legtöbb áruház polcairól hiányoznak, az éttermi étlapokról pedig ne is beszéljünk… Úgy gondolom, erről a betegségről beszélni kell, hiszen sok olyan esetről hallottam már, amikor valaki évekig szenvedett a tünetektől anélkül, hogy tudta volna, hogy gluténérzékeny.”- számol be tapasztalatairól Szujó Zoltán.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…
1 / 1 501

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

Receptek

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!