Facebook hozzászólás

Ezektől is lehet meddő egy férfi

Igen keveset tudnak az emberek a meddőséggel kapcsolatban, kivált, ha az a férfiakat érinti! Pedig ez a probléma koránt sem olyan elhanyagolható, mint azt sokan gondolják. A férfiak életmódja ugyanis legalább akkora hatással van a családalapításra, mint a nőké! A férfiak termékenységét rontó tényezőkről Ratkó Tünde szülésznőt kérdeztük. 

Egészséges életmód

Ma már a csapból is az folyik, hogy egészségesen kell élni, mert csak akkor tud optimálisan működni a szervezetünk. Az egészséges életmódnak pedig alappillérei a megfelelő táplálkozás és a mozgás. Hogy miért? A megfelelő táplálkozással be tudjuk vinni a szervezetbe azokat az építőköveket, ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy a test igazán jól működhessen. A mozgással pedig fitten tartjuk a testet, így a tápanyagok hasznosítása is javul.

Fiatal pár háttal a padon, semleges, Kép: pixabay
Fiatal pár háttal a padon, semleges, Kép: pixabay

Az egészséges táplálkozás azonban nem is olyan egyszerű. Természetes, hogy a zsíros, terhelő ételeket minimalizálni kell, míg a friss zöldségeket és gyümölcsöket maximalizálni. De itt van egy kis gond. A tömegtermelésnek és a vegyszerezésnek “hála” mára az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent a néhány 10 évvel ezelőttihez képest. Így a szükséges anyagok bevitelét kizárólag étkezéssel fedezni szinte lehetetlen. Ez az oka annak, hogy a szakemberek többsége a nőket várandósvitamin szedésére bíztatja, de ez alól a férfiak sem képeznek kivételt, vagyis az ő szervezetüknek is szüksége van a támogatásra. Nagyon fontos azonban, hogy akárcsak a nőknél, a férfiaknál is kiemelten fontos olyan készítmények válaszgtása, melyben szerves kötésű anyagok (citrát, glükonát) szerepelnek. Így ugyanis a felszívódási, vagyis hasznosulási arány akár 80%-kal is jobb lehet, vagyis a készítmény lényegesen hamarabb, és jobb eredménnyel segíthet.

Kerülni kell!

Az egészséges életmód mellett az olyan dolgokat, mint a túlzott alkoholfogyasztás, a drog, vagy a sok koffein, mindenképpen kerülni kell. Ezek ugyanis jelentősen ronthatják a spermatermelést, illetve növelhetik a koraszülés, vagy a vetélés kockázatát, hiszen a sperma erre is hatással lehet.

Azt már az iskolában megtanultuk, hogy a heréknek alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége az optimális működéshez. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell a túl szoros ruházatot, de nem tesz nagyon jót a rendszeres szauna, a gőz, de még az ülésfűtés sem!

Korunk egyik legnagyobb ellensége a stressz. Robolja az egész szervezetet, így természetesen a spermatermelést is. A stressz hatására a szervezetben megnő a szabad gyökök száma, ami ellen a szervezet úgy tud védekezni, hogy az alapvető építőanyagok közül azokat, melyek a szabad gyököket semlegesítik, megnövekedett igénnyel áll elő. Vagyis mindenképpen növelni érdemes a vitaminok nyomelemek és ásványi anyagok bevitelének mértékét.

IR: tényleg ennyit kell vele foglalkozni?
Napjainkban rengeteg nő küzd egy betegséggel, amit csak két kis betővel szoktak jelölni, ez az IR. Az inzulinrezisztencia hasi hízással is jár, talán ez az a tünet, amitől a legjobban rettegnek. Ennél azonban lényegesen több rombolást végez a szervezetben, sőt, a családban is! Az IR ugyanis kezeletlenül meddőséget okoz, és egy sor más betegség kialakulásához vezet, melyek tovább erősítik a fogamzóképtelenség meglétét. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos sietett a ratkotunde.hu segítségére.

Nem megy olyan gyorsan

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a megfelelő készítmény szedése, illetve az életmódbeli változások bevezetése nem azt jelenti, hogy egy-két héten belül már lesz is változás. A spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata ugyanis majd háromhónapos időszak, vagyis bármilyen változásnak minimum ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy a hatásait érezni lehessen.

Betegségek

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az olyan betegségek, mint az IR, vagy a hormonképzési zavarok a férfiaknál is jelen lehetnek. Az ilyen betegségek pedig könnyen vezethetnek meddőséghez, akárcsak a nők esetében. A férfiaknál ezért a kivizsgálás éppen olyan fontos, mint a hölgyeknél. A férfiaknál az első vizsgálatot andrológus végzi, aki spermamintából, és fizikai, valamint képalkotó vizsgálatok segítségével felállítja a diagnózist, és ha kell, tovább irányítja a beteget más szakemberekhez is.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

HÍREK

1 / 1 159

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!