Facebook hozzászólás

Ezt egye egy igazi férfi!

Sokszor halljuk, hogy egy férfi termékenysége a spermiumok optimális minőségén múlik, és ezért érdemes egészségesen étkezni. De ez mit jelent pontosan? Még egy salátalevelet a hamburgerbe? Vagy reggelente egy turmixot? A kérdés ennél azért bonyolultabb. A választ Ratkó Tünde szülésznőtől kapjuk. 

Egészséges ételek férfiaknak?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mit is tekintünk egészséges ételeknek, már ha a termékenységünkről van szó. Ez ugyebár „férfierő”, vagyis akkor a „csülök pékné” és egy jó korsó sör a megoldás? Vagy tényleg át kell menni „nyúlba”, és nyers zöldségeken, gyümölcsökön és magvakon kell élni?

Hamburger sörrel, Kép: pixabay
Hamburger sörrel, Kép: pixabay

A jó hír, hogy a nyúl effektus semmi esetre sem az egyetlen lehetőség. Az egészséges étkezés alapja, hogy megpróbálunk mindent mi magunk elkészíteni, tartósítószer nélkül, kerüljük – amennyire csak lehet – a finomított élelmiszereket, és persze a cukrot. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól a kedvenc ételeinknek lőttek, csupán azt, hogy egy egész kicsit módosítani érdemes rajtuk, ez sokszor még csak nem is érződik. Például kerülni érdemes a fehérlisztet, helyette a teljes kiőrlésű verzió a megfelelő, mind kenyérben, mind sütésnél, főzésnél. Az ok egyszerű: a fehérliszt, miután tisztított, finomított, már nem tartalmazza a búza „minden hasznos részét”. Ez önmagában nem lenne baj, de így a felszívódása is igen gyors, nagy kiugrást eredményezve a vércukorszintben. Ez többlet inzulintermelést eredményez, hogy a szervezet kompenzálja a hirtelen magas cukorszintet – ami pedig hosszabb távon a hasnyálmirigy speciális sejtjeinek (melyek az inzulint termelik) kimerülését okozza. A tartósítószerek olyan kemikáliák, melyekre a szervezetnek nincs szüksége, az előre elkészített ételek is rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, néhány gyorsétterem kínálata pedig technikailag nem is tekinthető ételnek.

Akkor mit egyek?

A válasz: mindent, csak mértékkel. Ha otthon fűzünk, nyers, friss hozzávalókból, akkor meglepődhetünk, milyen finomak is az ételek, ha valóban frissen készülnek. Igen, együnk több gyümölcsöt és zöldséget, és sok halat. Emellett a vörös húsok fogyasztását, sőt, úgy egyáltalán a húsfogyasztást is érdemes egy kissé visszafogni. Itt nem kell nagyon drasztikus változtatásokra gondolni, a kolbász is tökéletesen megfér a teljes kiőrlésű kenyérrel, és a zöldségekkel, ráadásul nagyon finom!

Kendőzetlenül a férfi koronaékszerekről
Egyre többet kell foglalkozni a férfiak meddőségével, még akkor is, ha nem szeretnénk. Hiszen ma már elmondható, hogy a meddő párok esetében 40%-ban a férfiak meddősége, 40%-ban a nőké, 20%-ban pedig egyéb problémák okozzák a gyermektelenséget. De mi is gátolja a férfiak nemzőképességét? A témában Ratkó Tünde szülésznő segít.

Az egészséges életmód – vagyis a mozgás és az étkezés együttese – az alapja a megfelelő sprematermelésnek. Tanulmányok igazolják, hogy az étkezés a spermiumok alakját ugyan nem, ám a mozgékonyságukat bizony befolyásolják!

Csak enni kell?

Ratkó Tünde azt is elmondta, hogy az a szomorú statisztika, hogy Magyarországon, sőt, az egész világon is ma minden 4. pár meddőséggel küzd. Bár a közhiedelem a meddőséget a nőkkel kapcsolja össze, a fent említett döbbenetesen magas szám mellé azt is érdemes elmondani, hogy itt 40%-ban a hölgyekkel és 40%-ban az urakkal van a probléma, míg 20%-nál külső tényező adja a meddőség okát.

Az étkezéssel sokat lehet javítani, de sajnos a tömegtermelés, és az állandó vegyszerezés rengeteget rontott az élelmiszerek beltartalmán. A siker, vagyis az optimális termékenység – és nem utolsó sorban a teljesítmény – érdekében mindenképpen érdemes megfelelő vitaminkészítményt szedni. A hangsúly a megfelelőn van, hiszen nemcsak vitaminokra, hanem nyomelemekre és ásványi anyagokra is szüksége van a szervezetnek. Fontos, hogy ezeket a kiválasztott készítmény szerves formában, vagyis biológiailag aktív formában tartalmazza (pl.: -citrát, -glükonát), hiszen így a felszívódásuk is 80 %-kal jobb lehet!

Azt se felejtsük el, hogy a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata mintegy három hónapot vesz igénybe, vagyis tényleges eredményeket kb. ennyi idő alatt fog hozni, bármit is teszünk az egészségünk és termékenységünk érdekében!

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Ez az igazi rezsicsökkentés

Duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége annak a mintegy 590 ezer még nem szigetelt panelháznak,…

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!