Facebook hozzászólás

Fáj a mellem! Ez normális?

Végre terhes vagyok, éljen! De normális, hogy ennyire fáj a mellem? Vagy valami gond van? – nagyon sok nő teszi fel magának ugyan ezt a kérdés, így Ratkó Tünde szülésznő segített, hogy tisztázhassuk ezt a kérdést!

A fájdalom természetes?

Ebben az esetben igen, bár nem mindenkinél jelentkezik, és nem mindenkinél ugyan olyan a mértéke. A mellek duzzadása, feszülése, és akár fájdalma az egyik első jele a várandósságnak.

Terhes kismama, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Amikor a beágyazódás megtörténik, akkor a test hozzálát, hogy felkészüljön a baba táplálására, legyen szó a testen belüli folyamatokról, vagy a szoptatásról. Ehhez hozzátartozik egy sor hormonális változás beindulása, melyek mind szükségesek ahhoz, hogy a várandósság kialakuljon, megmaradjon, és zökkenőmentes lehessen. Ezek a változások azonban egy sor kellemetlen mellékhatással is járnak, ilyen a hányinger, az émelygés, a fáradékonyság, a hangulatingadozások, vagy éppen a mellfeszülés.

A szervezet számára a várandósság hatalmas kihívást jelent. Nemcsak a működési mechanizmusát kell részben átalakítania, hanem gondoskodnia kell egy olyan kis lényről is, mely egy aprócska sejtcsomóból hízik 3-4 kilós babává 9 hónap leforgása alatt. Ez elképesztő ütemű fejlődés, hiszen nemcsak a súlya nő, hanem kifejlődnek a belső szervei, az ideghálózat, az erek hálózata, a hormonrendszer, a csontok, minden apró kis funkció, amire az életben szüksége lesz. Ez a folyamat pedig elképesztő tápanyagigénnyel párosul, amit a kismamának kizárólag táplálkozásból fedezni nagyon nehéz. A megfelelő várandósvitaminnal azonban könnyebb a helyzet, ehhez azonban szem előtt kell tartani, hogy a készítményben szerves kötésű anyagokat keressünk, hiszen ezek felszívódása akár 80%-kal jobb. Fontos a megfelelő tagoltság is, hiszen a három trimeszter három eltérő igénnyel rendelkezik, és ezeket a lehető legtökéletesebben kell kiszolgálni.

Miért nő a mell?

Ratkó Tünde szülésznő elmondta, hogy a mell növekedése azért szükséges, mert egy új, „időszakos” funkciót is el kell látnia. Ez a szoptatás, amihez „nyugvó” állapotban minden megvan a mellben. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő mértékben legyen képes a babát táplálni, a mell zsírszövete gyarapodik, a tejmirigyek energiaigényének fedezéséhez.

Várjátok a gólyát aktívan!
A meddőség bizony egyre és egyre több párt érint, nem csak hazánkban, hanem világszerte. Azonban sok esetben egy kis utánajárással fény deríthető egyes elváltozásokra, melyek gátolják a családalapítást. Mindemellett pedig maguk a párok is tehetnek azért, hogy a baba mielőbb megfoganhasson. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos segít eligazodni a ratkotunde.hu segítségével.

A tejtermelés – és ezt sokan elfelejtik – igencsak energiaigényes folyamat. Az emberi anyatej minden anyagot tartalmaz, amire egy kisbabának szüksége van egészen addig, amíg szilárd táplálékot nem kezd el fogyasztani. Vagyis – akárcsak a várandósság alatt – az anya szervezete fedezi a baba tápanyagszükségletét. Éppen ezért a szervezet támogatását nem szerencsés abbahagyni a szüléssel, a szoptatás alatt is végig foglalkozni kell vele. A megfelelő tápanyagellátottság ugyanis ebben az esetben is kulcskérdés. Ha a szervezet raktárai nem képesek lépést tartani a felhasznált tápanyagmennyiséggel – vagyis nincsenek rendszeresen feltöltve –, akkor a nem létfontosságú funkciókat a test szépen lassan leállítja. A tejtermelés pedig elsők között esik „áldozatul” ennek a védelmi folyamatnak.

A szoptatás után, amikor a baba már áttér a szilárd táplálékra, rosszabb esetben a tápszerre, a mell is veszít a felhalmozott szövetekből. A mell megereszkedése ilyenkor nagyon gyakori, ezt kivédeni nehéz. A rendszeres tornagyakorlatok, valamint az egészséges életmód, és a tápanyagpótlás ebben sokat segíthet, hiszen így a mellizmok rugalmassága is nő, valamint a bőr is könnyebben alkalmazkodik. Abban az esetben, ha a nőt zavarja a megereszkedett mell, szerencsére ma már több variáció közül is választhat a plasztika területén. Ráadásul ilyenkor már az is megoldható, hogy egy esetleges következő szoptatásnál az implantátum, vagy a beavatkozás ne jelentsen akadályt.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 136

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!