>
Facebook hozzászólás

Fáj az ínyed? Lehet, hogy mellrákod van!

A menopauza körül a fogágybetegség számos más egészségi probléma rizikóját fokozza, így a mellrákét is. Dr. Bajusz Örs, az Oxygen Medical fogorvosa, parodontológusa szerint a kezelés akár súlyos következményeket is megelőzhet!

Stilizált mosolygó száj, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Számos betegség rizikófaktora

Nemrégiben a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely szerint a klimax környékén jelen lévő fogágybetegség növeli a mellrák kialakulásának esélyét, különösen a dohányzó nőknél. A fogágybetegség egy átfogó probléma, amely az egyszerű fogínygyulladástól a szövetek károsodásáig és végső soron fogvesztésig terjedhet. Ráadásul összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, a stroke-kal, a cukorbetegséggel és bizonyos daganatfajtákkal. Az összekötő kapocs pedig a krónikus gyulladás lehet.

A probléma gyakrabban érinti a nőket a menopauza körül

Sajnos, az öröklődésen és a dohányzáson kívül a hormonális változások – így a menopauza is – a gyulladás rizikófaktorai közé tartoznak. Ezen felül az ilyenkor csökkenő nyálmennyiség is sérülékenyebbé teszi a szájüreget.
Egy amerikai kutatásban több mint 73 ezer klimaxon átesett nőt vizsgáltak, akiknek még sosem volt mellrákjuk, de 26 százalékuk fogágybetegséggel küzdött. 6,7 évvel az első vizsgálat után már több, mint 2100 nő rendelkezett emlődaganat diagnózissal. A kutatók végül az adatok alapján úgy találták, hogy a fogágybetegség megléte 14 százalékkal növelte a mellrák kialakulásának esélyét. Az összefüggés még erősebb volt a dohányzó nők esetében, náluk 31 százalékkal volt nagyobb a daganat kialakulásának esélye – bár a konkrét összefüggések még nem tisztázottak. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a szájban lévő, gyulladást okozó baktériumok bekerülnek a vérkeringésbe és a mellszövetekre is hatással vannak.

A világ leggyakoribb betegsége
Kutatások szerint a világ 291 leggyakoribb betegsége közül az első helyen a fogszuvasodás áll, amelynek kezeletlenül komoly következményei lehetnek. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa szerint megfelelő kezeléssel mind a fogvesztés, mind akár a súlyos betegségek megelőzhetők.

Mit lehet tenni?

A fog körüli betegségeket, még a jelentéktelennek tűnő ínyvérzést sem szabad félvállról venni, fontos, hogy szakemberhez, parodontológushoz forduljunk.
– A parodontológia a fogászat egy speciális ága és képviselői pontosan tudják, mit és hogyan kell megtenni ahhoz, hogy a fogíny és a fogak visszanyerjék egészségüket. Nem csak modern felszerelés és technika áll rendelkezésre az eredményes kezeléshez, de a parodontológus foglalkozik – többek közt – ínyplasztikával, az ínyrecesszió kezelésével is. A megmentett fogak és az esetleges későbbi betegségek elkerülése pedig megéri a vizitet – hangsúlyozza dr. Bajusz Örs, az Oxygen Medical fogorvosa, parodontológusa.
Tény, hogy a megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az íny egészségét, de számos más faktor is befolyásolja a folyamatokat. Főként a dohányzás hat negatívan az íny egészségére, de a stressz, a szigorú diéták, és a genetika is szerepet játszhat a fogínybetegségek kialakulásában. Sikeres és hosszú távú eredmény elérése azonban csak megfelelő szájhigiénia fenntartásával és szükség esetén parodontológiai közreműködéssel lehetséges.

(Forrás: oxygenmedical.hu)

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

HÍREK

1 / 1 164

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!