Facebook hozzászólás

Fejfájás ellen kérjen oxigént!

Magyarországon jelenleg körülbelül egymillió ember szenved rendszeres migrénes fejfájástól, amely a nőket háromszor annyiszor sújtja, mint a férfiakat. A migrénes fejfájással küzdő emberek tudják igazán, mennyire zavaró tud lenni a fény és a zaj egy-egy roham során. A Koppenhágai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a migrént az agyi vérkeringés zavarai okozzák. A magas nyomáson belélegzett oxigén segít a migrént okozó vérkeringési zavarok helyreállításában, és így a fájdalom csillapításában, illetve megszüntetésében.  

Néhány beteg már a roham előtt megérzi annak közeledtét – az aluszékonyság, a szokatlan fáradtság, a felvillanyozottság, az eufória, a felfokozott étvágy, és a szénhidrát tartalmú ételek kívánása sokszor utal a migrén érkezésére. A megelőző jelenségeket követő lüktető, görcsös jellegű fájdalom a mérsékelttől az elviselhetetlenig változhat, amely mozgás hatására felerősödik. Az esetek nagy százaléka féloldali, és leginkább a homlokot, a tarkót és a szemtájékot érinti. A migrénes fejfájásban szenvedő a roham alatt nem tudja ellátni napi teendőit, és általában sötét, csendes, nyugodt szobában feküdve várja a fájdalom elmúlását.

A Koppenhágai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a migrént megelőző tünetegyüttes az agyi vérkeringésben bekövetkező, részleges mikroelzáródások következménye. Az elzáródások leginkább olyan embereknél fordulnak elő, akiknél az agyi erekben kisebb-nagyobb gyulladás van jelen. Az előjelek megjelenése után az agy hátsó felén átáramló vér mennyisége 25 százalékkal csökken, és ezzel együtt csökken az agy ezen területének oxigénnel való ellátottsága is. Az oxigénhiány hatására kitágulnak a véredények, és ez okozza a görcsös fejfájást. A migrén utolsó fázisában viszont újból összeszűkülnek a véredények, így attól erősödik a fájdalom, hogy vérkeringési zavar lép fel. A cél tehát a gyulladás és az oxigénhiány csökkentése, amíg az összeszűkült erek ismét kitágulnak.

Az oxigén gyógyító erejét 1939 óta használják a fejfájás enyhítésére, amikor Dr. Alvarez Rochesterben feljegyezte, hogy percenként 6-8 liter 100%-os oxigén belélegzése segíthet a fejfájás enyhülésében.

Az oxigén által kifejtett pozitív hatásokat tovább fokozhatjuk, ha annak belélegzése magas külső környezeti nyomáson történik. A hiperbár oxigénterápia a Henry-féle gáztörvényt használja ki, miszerint magasabb nyomáson nagyobb mennyiségű gáz oldódik be a folyadékba. Ezáltal az oxigén minden testnedvben feloldódik, így a csökkent vérellátású vagy vérrel egyáltalán el nem látott szövetekbe is eljut. A kezelés hatására a vérplazmában oldódott oxigén mennyisége a normális körülményekhez képest akár a húszszorosára is megnőhet, kiemelkedően javítva ezzel a sejtek és szövetek oxigénellátását. A kezelés hatására nemcsak az erek tudnak szállítani oxigént, hanem a testünk minden testnedvében, így magában az agyvízben is megjelenik az oldott oxigén. Ennek eredményeképpen az összeszűkült érfal mellett is elegendő oxigént kap az agy bármely része, s idővel – mivel nem alakul ki hipoxiás stádium – megszűnik a gyulladt állapot, rendeződik az erek beszűkülése, s maguk is elég oxigént tudnak szállítani a szervezetnek.

Összefoglalva, a hiperbár oxigénterápia:
• csillapítja a hipoxiás állapotot
• csökkenti az oxigénhiányt és növeli az agy oxigénellátását
• csökkenti az agyi erekben jelenlévő gyulladást
• javítja az agy mikrokeringését

A hiperbár oxigénterápiás kezelés leginkább azoknak ajánlott, akik érrendszeri eredetű migréntől szenvednek, vagy akiknek mellékhatást okoz a gyógyszeres kezelés.

A hiperbár oxigénterápiáról
A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

HÍREK

1 / 1 127

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!