Facebook hozzászólás

GONDOSKODÁS

Férfiak támogatói szerepben

Habár hagyományosan a nők azok, akik gyakrabban kerülnek támogatói szerepbe, mikor egy hozzátartozójuk segítségre szorul, ma már egyre több férfi is elvállalja ezt a feladatot. Sokan a feleségükről gondoskodnak, míg mások az édesanyjukat, testvérüket vagy más szerettüket segítik az Alzheimer-kórral vagy más demenciával együtt élve. Mindez azt is jelenti, hogy egyes férfiaknak egészen új, számukra ismeretlen kihívásokkal kell szembenézniük.

Férfi tol egy tolókocsis nőt, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

A háztartás ellátása

Még ma sem ritka, hogy egy-egy családban a nők egyedül felelnek a házimunkáért. A demencia előrehaladtával azonban egyre nehezebbé válik a háztartás vezetésének tervezése, ütemezése, az étkezések kigondolása és a főzés, a takarítás. A gondoskodást nyújtó férfiak ilyenkor azzal szembesülhetnek, hogy egészen új készségeket kell elsajátítaniuk. Érdemes mielőbb elkezdeni besegíteni apróbb feladatokba és – amennyiben még korai stádiumról van szó – megkérni a demenciával élő női szerettüket, mutassa meg miként is kell egy-egy feladatot végrehajtani.

 Személyes gondoskodás

Idővel meglehet, hogy személyes és intimebb gondoskodási területeken is támogatni kell a demenciával élőt. Sok férfinak teljesen ismeretlen, és eleinte akár kényelmetlen feladatot jelenthet asszisztálni a fürdetésben, öltözködésben, fésülködésben, sminkelésben és hasonló tevékenységekben. Ilyenkor jól jön, ha egy női hozzátartozó vagy barát útmutatását kérjük.

Mindennapi kihívások

Ami egy nő számára egyszerű mindennapi teendő lehet, az a férfiként gondoskodást nyújtó hozzátartozónak szintén teljesen új szituáció lehet. Amikor például a demenciával élő feleség számára melltartót kell venni, vagy a beteg segítséget igényel az öltözőfülkében, az nem ritkán jelent komoly megoldandó feladatot.

Magány demenciában

Magány-demenciában, Kép: felejtek.hu_
Kép: felejtek.hu

A demenciával élők otthoni ápolásával kapcsolatos akadályok rengeteg frusztrációt, szorongást és magányt okoznak az érintetteknek. Ezen felül még a kérdésről való nyílt beszédet is lehetetlenné teszik – adta hírül az ír Alzheimer Társaság friss közleménye.

Az érzelmi támasz elveszítése

A gyakorlati kérdéseken túl a partner vagy házastárs érzelmi támogatásának fokozatos elveszítése jelentheti a legnagyobb tehertételt. A férfiaknál ugyanis hagyományosan kevésbé jelenik meg a kiterjedt, barátokból, ismerősökből és családtagokból álló támogatói kör, ami sok nő életében magtól értetődő természetességgel alakul ki. Ahogyan azonban a demencia egyre több területet érint, a demenciával élő egyre kevésbé lesz képes a rokoni-baráti kapcsolatok fenntartására és ápolására, ezért mindez a betegről gondoskodó férfira hárulhat. Fontos ezt időben tudatosítani, hiszen könnyen elmagányosodhat a demenciában élő és az őt támogató hozzátartozó is, ha nem tesznek aktív erőfeszítéseket a kapcsolatok életben tartására.

A férfiaknak ugyanúgy kell a támogatás

Minden személyes támogatást vállaló embernek elkerülhetetlenül szüksége van a jólléte karbantartására. Fontos odafigyelni a testmozgásra és a helyes étkezésre, valamint kellő minőségi időt fordítani saját magunkra is – még akkor is, ha a mindennapokban ez nem könnyű. Kiemelendő emellett a társas kapcsolatok ápolása, a társas támogatás igénybevétele. Szervezzünk meg rendszeresen olyan pihenőket magunknak, amikor más vállalja át időlegesen a személyes gondoskodást, hogy feltöltődhessünk, és mentesülhessünk a feladattal járó mindennapi stressz káros hatásaitól. A feszültségek levezetésében az is segíthet, ha megfelelő platformot találunk a nehéz érzések kibeszélésére – sokszor ez más, demenciával élőről gondoskodók társaságában a legkönnyebb. Sok férfi érzi úgy, hogy más férfiakkal jobban meg tudja osztani élményeit – keressünk ilyen csoportokat vagy közösségeket is!

(Forrás: Dementia Australia, felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Anya, kérem előre a jussomat!

Nemcsak a terhesség alatt, a tervezési időszakban is érdemes fokozni a folsavbevitelt! Vajon miért van az, hogy egy…

Nem százas, csak 99?

Becslések alapján napjainkban mintegy 200.000 honfitársunk szenved Alzheimer-kórban vagy valamilyen, különböző…
1 / 1 491

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

HÍREK

1 / 1 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!