Facebook hozzászólás

ÖRÖKÖLHETED IS!

Fogaid alattomos gyilkosa

A közhiedelemmel ellentétben a nők, különösen a várandós anyák fogaira nem a fogszuvasodás az első számú fenyegetés. A sokkal alattomosabban támadó fogágybetegség, köznyelven fogínysorvadás az igazi ellenség. Ráadásul ezt a betegséget a gyerekek is örökölhetik. Szerencsére néhány egyszerű szabály betartásával megelőzheted a bajt.

Fogínyvérzés: szinte mindenki ismeri

 

– A fogágybetegséget, orvosi nevén a parodontitist szokás fogínysorvadásnak is nevezni. Ez a megnevezés viszont nem pontos –  magyarázza dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi adjunktusa. –  Nem az íny sorvad, hanem az egyébként természetes módon a szájüregben található baktériumflórában szaporodnak el a fogágybetegséget okozó fajok. Ezek okozzák a fog körüli szövetek gyulladását, leépülését.

 

Talán nem mindenkinek ugrik be ez a betegség első hallásra, pedig az egyik – kezdeti –  tünetét sokan ismerjük: a fogmosáskor fellépő ínyvérzést. Ami ezután következik, az már sokkal komolyabb: az íny és a fog között tasak képződik és csontpusztulás alakulhat ki, ami súlyos esetben a fog(ak) elvesztéséhez is vezethet. Ilyen előrehaladott, reménytelen állapotnál pedig a szakorvos szerint már csak a fog implantátum vagy a teljes kivehető fogpótlás tud segíteni. Szerencsére azonban a fogágy betegség ma már kezelhető, évtizedekig megtarthatóak olyan fogak, melyeket korábban reménytelennek ítéltek, és eltávolítottak volna.

Nevető nő fülbevalóval, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Kiskapu az immunrendszerben

 

De hogyan alakul ki ez a betegség?

– Dióhéjban arról van szó, hogy a baktériumok lerakódnak a fogakon lepedék, majd fogkő formájában, és a csökkent ellenálló képesség miatt be tudnak jutni az íny alá is, ahol a csontot is elpusztítják. A tünetek kialakulásához ugyanis szükséges egy olyan kiskapu az immunrendszerben, ami a fehérvérsejtek csökkent működésével jár – teszi hozzá Dr. Molnár Bálint. A szakember szerint nem csupán a nyál összetétele, vagy a fogíny jellege az, ami örökölhető, hanem az említett immunrendszeri gyengeség. A szervezet megváltozott válaszreakciója is szerepet játszik a saját szövetek pusztításában.

A bacikat te adod át a babának

Kép: publikdomainpictures

A káros baktériumokat azonban már nem örököljük, sokkal inkább elkapjuk. Az újszülöttek például baktériumoktól mentes emésztőcsatornával születnek, a szájüregi- és bélbaktérium-flórájuk a környezetük hatására alakul ki. Például amikor az anyukájukkal közös kanállal esznek, vagy megnyalnak egy földre esett cumit. A szülők tehát nem csupán génjeikkel, hanem szájüregi baktériumaik összetételével és mennyiségével is befolyásolhatják, hogyan fejlődnek majd gyermekeik fogai.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

 

A fogínysorvadásban az a legrosszabb, hogy jelenleg nem létezik ellene sem hatékony antibiotikum, sem védőoltás, azonban szerencsére van hatékony megelőző kezelés. Na de akkor mit lehet tenni? A parodontológus fogszakorvos az alábbiakat javasolja:

 

  1. A leglényegesebb, hogy a betegséget időben felismerd, ezért is érdemes gyermekvállalás előtt elmenned egy parodontológiai állapotfelmérésre.
  2. A gyerekeknél megelőző kezelésekkel akár meg is akadályozható a fogágy betegség kialakulása.
  3. A prevenciós beavatkozások közül a legalább napi kétszeri alapos fog- és ínytisztítás a legfontosabb.

A fogorvosi rendelőben rendszeresen, 3-6 havonta végzett rendszeres vizsgálatok, kezelések, például az ínytisztítás, fogkőleszedés is nagyon fontosak. Így megelőzhető a kórokozó baktériumok túlzott elszaporodása.

Erről árulkodik a nyelved, a fogad!

Fogfájás, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Jönnek a fognyüvő manók, ha nem mosod a fogad! – ilyen, és ehhez hasonló bölcseletekkel látjuk el gyermekeinket a szájhigiénia kapcsán, de sajnos valójában vajmi keveset tudunk, és teszünk fogaink épségéért. Tudta például, hogy akár a szánk is felelős lehet az ízületi problémáinkért? Dr. Cakó Annamária fogorvos, szájsebész szerint mindezek ellenére Magyarországon az emberek nagy százaléka csak akkor megy fogorvoshoz, ha már baj van.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…

Gyógynövényes gyógyerő

Hová is induljunk? A hegyekbe, a tengerpartra? A Balatonra, vagy valami egzotikus országba? És mit vigyünk…
1 / 1 492

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!