Facebook hozzászólás

AKKOR MOST LEHET GYEREKEM?

Fogamzásgátlóval tökéletes a menzeszem, de utána…

Nagyon sokan döntenek úgy, hogy a védekezés egyik leghatékonyabb módját választják, vagyis a fogamzásgátló tablettát. A szer mellett többnyire tökéletes az ember menzesze, de ez megtévesztő, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy a nő termékenységével minden rendben van! Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos segítségét kérte.

Van menzesz, még sincs?

Ez egy kissé fura kijelentés, de a fogamzásgátló szedése bizony ezt a paradoxont hozza létre. Ezek a tabletták ugyan minimális, de mégis hormonadag segítségével érik el, hogy a várandósság kialakulása lehetetlenné váljon.

Az sem titok, hogy a ciklus 28 napos volta kisebb nagyobb eltérésekkel igaz csak a nőkre, vagyis ez egyáltalán nincsen kőbe vésve. A fogamzásgátló mellett azonban igen. Egy havi adag ugyanis éppen 21 szem tablettát fed le. A menzesz pedig ezután következik, az utolsó bevett bogyótól számított 3-4. napon, majd elmúlik a 7. napon és ezután kezdődik a bogyók szedése elölről. És éppen itt a félreértés!

Fogamzásgátló tabletta, Kép: pixabay
Fogamzásgátló tabletta, Kép: pixabay

Az a vérzés, mely a fogamzásgátló tabletták mellett jelentkezik, nem a klasszikus értelemben vett menzesz, hanem egy úgynevezett megvonásos vérzés. A hormonadag kihagyása idézi elő, és annak visszatérte szünteti meg. Bár a szervezet tisztulása és a peteérés fenntartása így is létezik, ám az olyan gondokat, melyek a menzesz kimaradásával, összezavarodásával jár, a tabletta szedése elfedi.

És ha lerakom a tablettát?

Azok a nők, akik leteszik a fogamzásgátló tablettát, rendszerint találkoznak a menzesz rövid távú összezavarodásával. Ez nem is gond, egészen addig, amíg valóban csak rövid távon jelentkezik. Ha azonban a menzesz nem áll be, akkor mindenképpen érdemes szakorvos segítségét kérni.

Fogamzásgátlás interneten?

Fiatalok ülnek a kerítés tetején, Kép: rezgyongy.hu
Kép: rezgyongy.hu

Minden gyerek akkor születhessen meg, amikor arra apa és anya készen áll. Ezzel a céllal jött létre a World Contraception Day, azaz a Fogamzásgátlás Világnapja. A mozgalom tíz évvel ezelőtt született. Azóta segíti a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozódást, és a nem kívánt terhességek elkerülését. Az évfordulóra közzé tették legújabb kutatásuk eredményeit.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azt is elmondta, hogy sok esetben jelent problémát az is, hogy bár a menzesz rendszeresen jelentkezik, mégsem jelent tökéletes működést. Ezt jellemzően a tápanyaghiány okozza, ami addig nem is igazán jelent gondot, amíg a pár nem szeretne gyermeket. Ezt szerencsére egyre többen támogatják valamilyen vitaminkészítménnyel. Ilyenkor jön a második ijedség, hiszen a jól felszívódású várandósvitamin „összezavarja” a vérzést. A tápanyagraktárak feltöltésére a szervezet reakciója a menzesz zavara, ami azonban nem betegséget jelez, hanem a természetes, és biológiai működés beállását, visszaállását.

Ezt a folyamatot gyorsíthatjuk fel – vagyis a normál működés és a normál termékenység beállását – abban az esetben, ha megfelelő vitamint választunk. Ennek jó tagolásúnak kell lennie, és a benne lévő anyagok is szerves kötéssel kell rendelkezniük, hiszen így a felszívódásuk lényegesen jobb.

A vérzészavart, és ezzel együtt sajnos akár meddőséget nemcsak a tápanyaghiány, hanem betegségek is kiválthatják, így ha 1 éven belül nem sikeres a családalapítás, akkor érdemes orvosi segítséget, kivizsgálást is igénybe venni, hogy ki lehessen deríteni a mögöttes okokat!

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Visszatér a strandidő, jönnek a rosszullétek!

A tartósabb lehűlést hozó hidegfrontot követően csak lassan zajlik a melegedés, ráadásul most meg is torpant a…

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…
1 / 1 487

Receptek

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!