Facebook hozzászólás

Francesc Catalá-Roca – Ötvenes évek

A Budapesti Cervantes Intézet megnyitása után pár nappal nagyszabású fotókiállítással mutatkozott be: Francesc Catalá-Roca Ötvenes évek című kiállítása remek alkalom a spanyol “belépőhöz”. Zsúfolásig megteltek a falak gyönyörű fényképekkel, amelyeket Catalá-Roca alkotott az ötvenes évek Barcelonájáról és Madridjáról. Láthatjuk a kor két spanyol központjának mindennapjait, a kor klasszikus – meseszép – fotótechnikájával készített műveken.

Első látásra dokumentációnak tűnhet a nem szakavatott fotósszemnek, de hamar ráébredhet bárki, hogy többet, szebbet látunk, mint egyszerű városfotókat, sétáló szerelmespárokat, árusokat, könyvesboltokat, parkokat, macskakővel kirakott ködös utcákat

Itt többről van szó. A szépség megragadásáról, amely a mindennapok szépsége. Az asszonyok szépek, a férfiak elegánsak, ahogy esernyők föléjük borul védi őket az esőtől. Valamilyen biztonság árad ezekből a jelentéktelennek tűnő pillanatokból. Az esti kivilágított Opera épülete impozáns, az utcák rendezettek. A kompozíció egyszerű és mégis elegáns. A fény átszűrődik a ködös, párás város magas házai között. A nyersanyag még a békebeli technika tökéletességének minden szépségét kihasználva adja vissza egy eddig számunkra ismeretlen katalán fotós műremekeinek hangulatát. Szocio-domentum fotókat csak ritkán láthatunk, de azok is kedvesek inkább, egy régi világ még létező szeretete hatja át őket, még ha ez kesernyés mélabúval társul is. Egy más világ – egy más kor, más életritmus, szemet gyönyörködtető technikai és kompozíciós tökéletességgel.

A Cervantes Intézet nagy művésszel nyitotta évadját, ilyen jó fotókat régen nem láthattunk Budapesten.

A kiállítás helyszíne: Budapesti Cervantes Intézet – Budapest, VI. Vörösmarty utca 32.

A tárlat megtekinthető: 2004. szeptember 15. – október 15.

Nyitvatartás: Hétfő – péntek: 16:00 – 20:00; Szombat: 10:00 – 14:00; Vasárnap: zárva

Fotó: Francesc Catalá-Roca, A kórház utcai szabászat részletei, Szófia Királynő Nemzeti Művészeti Központ

Forrás: ArtNet Képzőművészeti Portál és Folyóirat (www.artnet.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Anya, kérem előre a jussomat!

Nemcsak a terhesség alatt, a tervezési időszakban is érdemes fokozni a folsavbevitelt! Vajon miért van az, hogy egy…

Nem százas, csak 99?

Becslések alapján napjainkban mintegy 200.000 honfitársunk szenved Alzheimer-kórban vagy valamilyen, különböző…
1 / 1 491

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

HÍREK

1 / 1 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!