>
Facebook hozzászólás

Francesc Catalá-Roca – Ötvenes évek

A Budapesti Cervantes Intézet megnyitása után pár nappal nagyszabású fotókiállítással mutatkozott be: Francesc Catalá-Roca Ötvenes évek című kiállítása remek alkalom a spanyol “belépőhöz”. Zsúfolásig megteltek a falak gyönyörű fényképekkel, amelyeket Catalá-Roca alkotott az ötvenes évek Barcelonájáról és Madridjáról. Láthatjuk a kor két spanyol központjának mindennapjait, a kor klasszikus – meseszép – fotótechnikájával készített műveken.

Első látásra dokumentációnak tűnhet a nem szakavatott fotósszemnek, de hamar ráébredhet bárki, hogy többet, szebbet látunk, mint egyszerű városfotókat, sétáló szerelmespárokat, árusokat, könyvesboltokat, parkokat, macskakővel kirakott ködös utcákat

Itt többről van szó. A szépség megragadásáról, amely a mindennapok szépsége. Az asszonyok szépek, a férfiak elegánsak, ahogy esernyők föléjük borul védi őket az esőtől. Valamilyen biztonság árad ezekből a jelentéktelennek tűnő pillanatokból. Az esti kivilágított Opera épülete impozáns, az utcák rendezettek. A kompozíció egyszerű és mégis elegáns. A fény átszűrődik a ködös, párás város magas házai között. A nyersanyag még a békebeli technika tökéletességének minden szépségét kihasználva adja vissza egy eddig számunkra ismeretlen katalán fotós műremekeinek hangulatát. Szocio-domentum fotókat csak ritkán láthatunk, de azok is kedvesek inkább, egy régi világ még létező szeretete hatja át őket, még ha ez kesernyés mélabúval társul is. Egy más világ – egy más kor, más életritmus, szemet gyönyörködtető technikai és kompozíciós tökéletességgel.

A Cervantes Intézet nagy művésszel nyitotta évadját, ilyen jó fotókat régen nem láthattunk Budapesten.

A kiállítás helyszíne: Budapesti Cervantes Intézet – Budapest, VI. Vörösmarty utca 32.

A tárlat megtekinthető: 2004. szeptember 15. – október 15.

Nyitvatartás: Hétfő – péntek: 16:00 – 20:00; Szombat: 10:00 – 14:00; Vasárnap: zárva

Fotó: Francesc Catalá-Roca, A kórház utcai szabászat részletei, Szófia Királynő Nemzeti Művészeti Központ

Forrás: ArtNet Képzőművészeti Portál és Folyóirat (www.artnet.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Süss fel nap, fényes nap, …

Elkezdődött a december, és ezzel együtt ránk tört a tél is! A markáns front mögött sarkvidéki levegő zúdult be a…

Együnk kevesebb csomagolást!

Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a…
1 / 1 508

Receptek

HÍREK

1 / 1 161

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!