Facebook hozzászólás

Gondoskodik rólunk a természet, de nem eléggé

Amit valószínűleg nem kell senkinek magyarázni, az az, hogy miért is olyan fontos a tápanyagok pótlása a várandósság alatt, de az azért egy kicsit kevésbé megfogható, hogy miért kell már előre készülni, vitamint szedni, egészségesen élni, ha babát szeretnénk? Ez nem jön magától? Ratkó Tünde szülésznő ad tanácsokat.

Nem gondoskodik rólunk a természet?

Mielőtt bárki komolyan elgondolkodna ezen a kérdésen gyorsan szögezzük le: de igen, a természet gondoskodik rólunk. Alapvetően “úgy van kitalálva, felépítve” a női szervezet, hogy képes legyen a tápanyagok megfelelő mennyiségű raktározására, hogy amikor eljön az idő, egy új, kicsi embernek adhasson életet.

Fiatal pár, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor miért is kéne annyira felkészülni egy várandósságra. Azok, akik ezt a kérdést felteszik, valószínűleg azt sem tudják, hogy az utóbbi évtizedekben drasztikusan nőtt a meddőséggel küzdő párok aránya, nemcsak nálunk, hanem az egész világon. Ma már az a szomorú tény, hogy minden negyedik pár meddő, vagy ha erről nincs is papírja, de több, mint egy éve próbálkozik a családalapítással, sikertelenül. A természet elfordult volna tőlünk? Nem, sokkal inkább arról van szó, hogy nem képes lépést tartani velünk. Az élelmiszerek vitamin-, ásványi anyag és nyomelemtartalma ideális esetben fedezné a többletszükségletet is, csupán egy kissé többet enne a kismama. A mozgással együtt pedig semmi gond nem lenne a termékenységgel, a családalapítással. Azonban ahhoz, hogy mindenkinek jusson élelmiszer, tömegtermelésre álltunk át. Ez nagyobb hozamot eredményez, azonban a gyümölcsök, zöldségek beltartalma (vitamin és ásványi anyag tartalma) jelentősen csökkent. Olyannyira, hogy napjainkra sok esetben nem hogy a családalapításhoz nem jutunk megfelelő tápanyagokhoz, de sokszor még a stressz jelentette igénybevételt sem tudjuk csak étkezéssel kiküszöbölni.

Környezeti hatások

Ezt a kifejezést is nagyon sokszor halljuk. Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a környezet káros hatásai, mint amilyen a stressz, vagy a vegyszerek erősen rontják a családalapítás esélyét, a mozgásszegény életmódról és a gyorsételekről nem is beszélve. Emellett a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a nem megfelelő tápanyag-ellátottság hiánybetegségek kialakulását is eredményezi, melyek végül olyan kórokban csúcsosodnak ki, mint a PCOS, az IR és társaik. Ezek pedig végső soron tovább nehezítik, sőt, akár el is lehetetlenítik a családalapítást.

Ez nem jelenti a nincs továbbot!
Komolyan veszélyezteti a párokat a meddőség réme. Elkeserítő adat, hogy mind nálunk, mind pedig az egész világon ma minden negyedik pár kénytelen szembenézni ezzel a megpróbáltatással. És ez bizony nemcsak testileg, hanem lelkileg is próbára teszi az embert, kikezdi a kapcsolatokat. Azonban nem mindegy, hogy hogyan is értelmezzük a meddőség kifejezést, hiszen ezen nagyon sok múlhat!

Természetesen a megoldás – az orvosi segítségen túl – mindenképpen az, ha a test számára szükséges anyagokat pótoljuk. Erre ma már számos készítmény ad lehetőséget, de válogatni itt is érdemes.

A gyümölcsökben, zöldségekben az egyes anyagok felszívódását más jelenlévő anyagok segítik, vagyis a készítmények között is érdemes komplexeket keresni. Például a kalcium felszívódását, és beépülését a D-vitamin segíti elő. Fontos azonban az is, hogy az adott anyagok szerves kötési formában legyenek jelen. Ez praktikusan -citrát vagy -glükonát formát jelent. Ezzel elérhető, hogy a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb legyen. Mindemellett a babavárás, és a kicsi kihordása egy bonyolult folyamat, mely nagyon jól elkülöníthetően tagolt. Vagyis a készítmények között azokat érdemes keresni, melyek követik a különböző fejlődési szakaszok, vagyis a trimeszterek változó igényeit. Így tehát mi magunk tehetünk a legtöbbet a siker érdekében.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 136

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!