>
Facebook hozzászólás

VESZÉLYES NYARALÁS HELYETT

Gyógynövényes gyógyerő

Hová is induljunk? A hegyekbe, a tengerpartra? A Balatonra, vagy valami egzotikus országba? És mit vigyünk magunkkal? Bikini, olvasnivaló kerül legtöbbször a csomagokba. Kisgyerekkel a nyaralás gondos tervezés eredménye az úti cél kiválasztásától kezdve az utolsó kistrikó becsomagolásáig. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata most abban segít, hogy milyen lehetséges veszélyekre kell felkészülnünk, és mi kerüljön be feltétlenül az útipatikánkba, hogy tényleg felhőtlen legyen a nyaralás az egész család számára.

Áldás vagy átok a kánikula?

Egyéves kor alatti gyerekek semmiképp ne legyenek a tűző napon, sőt lehetőleg a nagyobbak is csak árnyékban, fa vagy ernyő alatt játsszanak, ott is lehetőleg fejfedőben, kora délelőtt vagy késő délután. Az egyik legveszélyesebb betegség ilyenkor a napszúrás, amelynek tünetei a fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger. Enyhe esetben otthoni, két-három napos ágynyugalom javasolt hűvös, fénytől védett, esetleg sötét szobában. A tünetek enyhítésére beváltak a homeopátiás gyógyszerek. A maszlagos nadragulyából (belladonna) készült gyógyszer nem csak az erősen lepirult bőr fájdalmát csökkenti, de lüktető fejfájástól szenvedő, izzadó beteg panaszaira is jó. A földi tök alapanyagú (bryonia) homeopátiás szert akkor ajánlom, ha a beteg szomjas, a legkisebb fejmozdulat is rontja a fejfájását, nyugalomra vágyik a bajával.

Kiszáradáshoz vezethet, ha nem vesszük komolyan, hogy az izzadás folyadék- és só vesztéssel jár, és ezeket nem pótoljuk. Ennek lehet tünete a fáradékonyság, az étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverés, hányinger-hányás, az izomgörcsök és végső esetben az eszméletvesztés. Azért, hogy ezeket elkerüljük, fokozottan figyeljük a folyadékbevitelre. Ha a baba még csak szopizik, elegendő neki az anyatej, ha már hozzátápláljuk, akkor evés előtt és után, valamint napközben is többször kínáljuk meg vízzel.

Nyaralás, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Kiütéses, de nem győzelem

Nyáron gyakoribbak a bőrön jelentkező elváltozások, amelyek víztől, naptól, rovaroktól, tengeri állatoktól alakulhatnak ki.

Napégés ellen a legjobb támadás a védekezés! Napon kizárólag jó minőségű, magas faktorszámú naptej használatát követően tartózkodjunk, ezt semmiképp ne hagyjuk ki a bőröndünkből! A nyaralás során rendszeresen kenjük az egész családot, és ne csak strandolás, hanem például városnézés közben is.

A melegkiütés a babák és kisgyermekek testén bárhol jelentkezhet, ilyenkor az érintett felületet tartsuk szárazon, ha lehet, akkor ne fedje ruha a nap egy részében, így a kiütések hamar elmúlnak. A csomagunkba rejtsünk egy kis hintőport, ez enyhítheti a kellemetlen tüneteket.

A rovarcsípéseket megelőzhetjük különböző rovar-, szúnyog-, kullancsriasztó szerekkel, amelyek bizonyos típusai már egészen csecsemőkortól is alkalmazhatóak. Tapasztalatom alapján eredményes homeopátiás szúnyog távoltartó a mocsári molyűzőből (ledum palustre) készült gyógyszer alacsony higítású változata, mely magára a csípések okozta kellemetlenségekre is alkalmazható. Csípés esetén még a méhből (apis mellifica) készült golyót lehet alkalmazni. Ez a szer jó minden duzzadt, piros, érintésre érzékeny, hideg borogatásra javuló elváltozásra.

Napvédelem, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Gyakori sérülések, a vakáció elkerülhetetlen „vendégei”

Kötszert feltétlen vigyünk magunkkal a nyaralásra. Korszerűtlen és tilos sebhintőport a sebekre tenni, helyette valamilyen fertőtlenítő oldat használata javasolt, amit szintén ne felejtsünk otthon. Az, hogy az árnikából (arnica montana) készült homeopátiás szer milyen látványosan felgyorsítja a sérülések utáni fájdalmak és tünetek megszűnését, közismert.

 

Trópusi betegségek, nemcsak a trópusokon!

Hasmenéses megbetegedések a trópusokra utazóknál nagyon gyakran jelentkeznek. Az emésztőrendszeri fertőzéseket leggyakrabban a fertőzött étel és ital okozza. Elővigyázatosságból ne fogyasszunk palackozatlan, nem ellenőrizhető forrásból származó italt, pasztőrözetlen tejet, nem kellően megfőzött vagy átsütött húst. Egzotikus országokban fontos szabály, hogy fogyasztás előtt mindent forraljunk, süssünk, hámozzunk meg! Ám nem is feltétlenül kell egy kis hasmarsért túl messzire utaznunk, hiszen nyáron minden hamarabb megromlik, a kicsik hajlamosak leszedni a mosatlan gyümölcsöt, beleinni a medence vizébe, ezek pedig hasmenést okozhatnak. Ilyenkor fokozottan kell figyelni a folyadékpótlásra és általában nem ajánlott „hasfogót” alkalmazni, mert fontos, hogy a „rossz” étel mihamarabb kiürüljön a gyerek szervezetéből. A számos hasmenésre ajánlható homeopátiás szer közül a fehér arzén (arsenicum album) erősen higított változata a romlott, fertőzött ételek és italok után lehet nagyon hasznos, míg az amerikai tojásbogyóból készült szer (podophyllum) a fájdalmatlan, híg vizes hasmenésnél vált be.

Ég veled, mobil! Most nincs olvasás!

Gyerek rosszul van a kocsiban, Kép: homeopatia.info.hu
Kép: homeopatia.info.hu

Sokan csak most jutnak odáig, hogy végre szabadságra menjenek. A rég áhított utazás azonban többekben félelmet szül, mert rettegnek a hosszú órákon át tartó rosszulléttől, hányingertől, szédüléstől. Legtöbben csak nevetgélünk a repülőgépen az ülés támlájába rejtett hányózacskón, de annak, aki utazási betegségtől szenved, az út sajnos rendkívüli megpróbáltatást is jelenthet, legyen szó akár autózásról, repülésről, vagy hajóútról. A kicsik különösen érzékenyek az utazási betegségre, azonban a csecsemők ritkábban lesznek rosszul mozgó járműben, ez inkább a totyogók, ovisok és kisiskolások problémája.

Szemgyulladás a lubickolás megkeserítője

Gyakran elronthatja a vízparti nyaralást egy kis szemgyulladás is. A víz alatt lubickoló gyerekre tegyünk úszószemüveget, az úti csomagban pedig legyen nálunk a szemvidítófűből (euphrasia) készült homeopátiás gyógyszer.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 162

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!