Facebook hozzászólás
668

Hajaj! A burgonya is okozhat allergiát?

A burgonyát az egyik legártalmatlanabb élelmiszerként tartjuk számon, mégis okozhat allergiát vagy ételérzékenységet. De mert rendszerint nem magában, hanem köretként, főzve, vagy sütve fogyasztjuk, ezért nehéz beazonosítani, ha valóban ez okozza a tüneteinket. Visszatérő gyomor-és bélrendszeri, légúti vagy bőrtünetek esetén érdemes erre is gondolni.

Bármilyen életkorban megjelenhet

A valódi burgonya allergia nagyon ritka, de ha mégis kialakul, bármilyen életkorban megjelenhet – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Bár nem túl magas a burgonya fehérjetartalma, inkább a szénhidrátok jellemzik, a héj alatt levő allergének tüneteket okozhatnak. A szója és a latex egyes allergénjeivel adhat keresztreakciót a burgonya egyik allergénje.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Gyermekkorban általában ekcémás betegeknél találkozunk vele, akik több táplálékra is allergiásak, nemcsak a burgonyára. 3-4 éves korig okoz tüneteket, elsősorban súlyos hasmenést, és a főtt burgonya is kiváltja. Felnőttkorban leginkább bőrtünetek jelentkeznek: a nyers burgonya tisztításakor a kéz kipirosodik, nagyobb mennyiséggel való hosszabb érintkezés akár hólyagos kiütést is kiválthat. Ebben az esetben egy másik allergén játszik szerepet, ami pollenekkel ad keresztreakciót. Orrfolyást, tüsszögést, orr- és szemviszketést is kiválthat. A burgonya növény szára, levele, termése is súlyos bőrgyulladást okozhat ezeknél az egyéneknél.

Allergia vagy intolerancia?

Tudni kell azonban, hogy sok esetben nem valódi allergiáról van szó, létezik a burgonyával szembeni intolerancia is. Allergia esetén az immunrendszer tévesen veszélyforrásként érzékeli a szervezetbe jutó bizonyos fehérjéket, ellenük támadást indít. A támadás során „fegyvereit” az IgE antitesteket veti be és hisztamin kibocsájtását kezdi meg, hogy a „betolakodóval” hatékonyan le tudjon számolni. Az intolerancia ezzel szemben az emésztőrendszer betegsége, a tünetek létrejöttében az immunrendszer nem játszik szerepet, a két betegség tünetei azonban nagyon hasonlóak.

Egyénenként változhatnak a tünetek

Ha a burgonya fogyasztása után rendszeresen az alábbi tüneteket tapasztaljuk, akkor érdemes utána járni, hogy mi okozza a panaszainkat. A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, valakinél több, valakinél csak egy-két visszatérő panasz jelentkezik, és ezek erőssége is egyénenként változó lehet.

  • Légúti tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, viszkető érzés a torokban.
  • Bőrtünetek: kiütések, bőrpír, csalánkiütés, ekcéma.
  • Gyomor-és bélrendszeri panaszok: puffadás, intenzív bélhangok, hasmenés, székrekedés.
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Hasfájás, hasmenés, puffadás és egyes bőrtünetek hátterében is állhat ételallergia. Ahhoz, hogy a tüneteket okozó élelmiszert azonosítani lehessen, fontos, hogy a vizsgálat előtti hetekben ne iktassa ki étrendjéből a feltételezett allergént, mert így a vizsgálat során könnyen álnegatív eredmény születhet.

Miért nem elég, ha diétázni kezd?

Ha kivizsgálás nélkül elhagyja az étrendjéből a burgonyát, könnyen lehet, hogy a tünetei viszonylag rövid időn belül valóban javulni fognak, ám hosszú távon az öndiagnózissal csak megnehezíti a dolgát. – Azt mindenképp fontos tisztázni, hogy allergia, vagy intolerancia okozza-e a tüneteit. Ha ugyanis allergia, akkor nagyon szigorú diétára van szükség, a burgonya fogyasztása kis mennyiségben sem megengedett. Ez nagy odafigyelést igényel, hiszen számos készétel (például chips, pékáruk, krokett, levesek) is tartalmaz – eltérő mennyiségben – burgonyát.

– Ha a diétát követően mégsem szűnnek meg a panaszai (ami könnyen lehet, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy azokat valóban a krumpli okozta), akkor a kivizsgáláshoz újra vissza kell vezetnie az étrendjébe a burgonya tartalmú ételeket.

Ezekkel a vizsgálatokkal mutatható ki az allergia
Ha az elmúlt időszakban tüsszögött, folyt, vagy bedugult az orra, esetleg szűnni nem akaró kiütések, viszketés kínozza, vagy rendszeres hasi fájdalmaktól, puffadástól szenved, itt az ideje kivizsgáltatnia, mi okozza a panaszait. Ha tünetei alapján felmerül az allergia gyanúja, kezelőorvosa a szükséges vizsgálat elvégzését fogja javasolni.

Más növények is tüneteket okozhatnak

Ha valaki a burgonyára érzékeny, akkor előfordulhat, hogy a burgonyafélék családjába tartozó egyéb növények is tüneteket okoznak nála. Pozitív vizsgálati eredmények esetén ezért bánjunk óvatosan a padlizsán, paradicsom és paprika fogyasztásával is! Panaszok esetén felmerülhet még a keresztallergia lehetősége is – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit. Ha a tünetek a szájüregben jelentkeznek: a burgonya fogyasztása után viszkető, égő érzés, torokkaparás alakul ki, akkor a panaszaink légúti allergiával is összefügghetnek. A krumpli a nyírfa- és fűfélékre allergiásoknál szokott ilyen tüneteket okozni. Igen gyakori a latex-szel a keresztallergia, ilyenkor a banán és az avokádó is kerülendő lehet. Ilyen esetben is érdemes felderíteni a panaszok kiváltó okát, mielőtt felesleges diétába kezdünk.

Forrás: Budai Allergiaközpont

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!