Facebook hozzászólás

CSIKORGATOD A FOGAD? EBBŐL BAJ LESZ!

Harapni kell, ennyi az egész!

Bár a fogászati eljárások jelentős fejlődésen mentek át az elmúlt évtizedekben, a hazai ellátás pedig Európa egyik legjobbja, csupán minden ötödik magyarnak van meg az összes foga, ezzel az utolsó helyen állunk az uniós országok között. Sokan azonban hiába szánják rá magukat a fogpótlásra, nem lesz sikeres a műfogsor beépítése, mivel a rossz rágási szokásokkal, az állkapocs helytelen állásával idővel tönkreteszik az implantátumot.

Bár az európai uniós felmérések azt mutatják, hogy a magyar fogászati ellátás kimagasló Magyarországon, mégis, a magyar lakosság körében még mindig mostoha terület a fogpótlás. Sok esetben a félelem az egyik legnagyobb visszatartó erő, pedig a fogászati implantációban az elmúlt évtizedekben hatékony, nagy százalékban működő fogpótlási módszerek alakultak ki. A legtöbb elérhető mesterséges fog ma már megkülönböztethetetlen a valódi fogtól. Egy műfogsor kialakításakor a szakember figyelembe veszi a biomechanikai alapelveket, vagyis hogyan rág a páciens, jellemző-e rá a fogcsikorgatás, vagy fogszorítás, kattogó állkapocs, illetve rossz szokások állnak-e a foghiány kialakulásának hátterében.

Dr. Tóth Szilvia fogorvos munka közben, Kép: sajtóanyag
Dr. Tóth Szilvia fogorvos munka közben, Kép: sajtóanyag

– Az implantálásnak pontosan kidolgozott módszertana van, amelyet betartva a kilökődés veszélye jelentősen csökken. Ha azonban a páciens fogsorzáródása, állkapocsmozgása kórosan megváltozott, korrigálni kell. Csikorgató, fogszorító páciensnél ugyanis megnő az implantátum kimozdulásának és károsodásának esélye, így nem várhatjuk az implantáció hosszú távú, több évtizedes sikerességét – fogalmazott Dr. Tóth Szilvia, a Ligeti Klinika gnatológus fogszakorvosa.

A gnatológia új szakterület a fogászaton belül, néhány fogorvos foglalkozik vele: az új tudomány az állkapocs megfelelő működését, a rágás mechnikáját gyógyítja. Nem is gondolnánk, de ha „rágókészülékünk” nem tudja megfelelően ellátni a funkcióját, az hatással van az egész szervezetre. Ideális esetben alsó és felső fogsorunk teljes, a rágófelszín nem kopott le, nem tört le egyetlen darab sem róla. Ha azonban egyetlen fog is hiányzik, vagy nem precíz a fogtömés, esetleg nem érnek össze megfelelően a fogak, helytelen rágás, vagy fogcsikorgatás alakulhat ki, amely hosszabb távon ízületi problémákat, de akár rendszeres fejfájást is előidézhet. Állkapocsízületünk ugyanis harapás és rágás közben mindkét oldalon egyszerre mozog (szervezetünkben egyedüliként, más ízületünk erre nem képes). Ha azonban a záródás nem tökéletes, az ízületi- és izom eredetű fájdalmakhoz vezethet, mivel az állkapocshoz közeli izmokra, valamint a gerincoszlopot alkotó csigolyák működésére is kihatással van a rendellenesség.

4 dolog, amit biztosan nem tudtál a fogmosásról!

Mossunk-fogat, Kép: foreo
Kép: foreo

Nem túl izgi téma a fogmosás, valószínűleg nem is sokat járatjuk rajta az agyunkat, hiszen csak felkeléskor és lefekvéskor van vele dolgunk. Azonban az egyszerűnek tűnő rutin valójában nagyon is fontos része életünknek; jóval több funkciója van, mint hogy szép lesz tőle a mosolyunk! Ideje megismerkedni néhány fogápolással kapcsolatos tippel, amitől még ragyogóbb lehet a mosolyunk.

– Fontos, hogy a helyes harapást állítsuk be, optimális legyen a fogsor érintkezése, ha fennáll, szüntessük meg a fogcsikorgatást, fogszorítást és csak utána foglalkozzunk a hiányzó fogak pótlásával. Egy implantátum a természetes fogakkal ellentétben a csontban mereven rögzül, nem rugalmasan, ezért terhelésre sokkal érzékenyebben reagál. Egy mechanikai igénybevételnek, például egy erősebb rágásnak, vagy fogcsikorgatásnak, fogszorításnak erősebben kitett implantátum esetén a környező csont felszívódhat, és végül az implantátum elvesztésével járhat. Mindez ráadásul tünetmentesen történik, olykor esetleg megduzzad az íny, a páciens nem is sejti, hogy baj van. Éppen ezért az első két évben fél évente célszerű kontollra járni – tette hozzá Dr. Tóth Szilvia.

A megfelelő rágás nagy mértékben hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez. Elég csak arra gondolni, ha nem tudjuk eléggé megrágni az ételt, az negatív hatással lesz az emésztésünkre, amely még súlyosabb betegségeket okozhat.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 136

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!