Facebook hozzászólás

Házi kedvencek a skizofrénia ellen

A kis kedvencek segíthetnek a skizofréniában szenvedő embereknek, hogy motiváltabbnak érezzék magukat, és így javuljon az életminőségük – állapította meg egy izraeli kutatócsoport.

Az izraeli Technológiai Tecnion Intézet csapata megvizsgálta, hogy a terápiákon résztvevő kutyák milyen hatással vannak a betegekre. Azok a páciensek, akik ezeken a kezeléseken vettek részt sokkal kevésbé voltak fásultak, mint a hagyományos terápiákon kúrált emberek.

A kutatócsoport az anhedónia jelenségére fókuszált, ami a természetes boldogságra való képesség hiányát jelenti, és mellesleg a skizofrénia legáltalánosabb tényezője. Egy anhedonikus anyánál például nem jelent örömforrást, hogy játszik a babájával, egy anhedonikus focista nem boldog, ha győz a csapata, egy anhedonikus tinédzser nem örül neki, ha megszerzi a jogosítványát.

Ez a tünet a hibásan működő társas érintkezéshez kapcsolódik, és nagyon ellenállónak bizonyul a kezelésekkel szemben.

A kutatók 10 héten keresztül vizsgáltak 10 olyan skizofréniával kezelt beteget, akik házi kedvencek közreműködésével zajló terápián vettek részt és 10 klasszikus kezelésre járó pácienst. Minden esetben rögzítették a betegek tüneteit, életminőségükről alkotott szubjektív nézeteiket valamint “hedonista” beállítódásukat, azaz hogy örömtelinek tartják-e élményeiket.

A kisállatokkal kúrált páciensek komoly fejlődést mutattak hedonista beállítódásuk terén a hagyományos terápiákon résztvevőkkel szemben. Ezzel párhuzamosan javult szabadidő használatuk minősége és a motivációs szintjük is.

A kutatócsoport vezetője, Dr. Inbar Nathans-Barel szerint az állat-terápia “segíti a pszichoszociális rehabilitációt, és javítja a krónikus skizofréniában szenvedő emberek életminőségét”.

Forrás: Pet therapy ‘helps schizophrenia’, http://news.bbc.co.uk

       

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

OTTHON

Ásó, kapa, nagyharang – helyett az Égig érő fű

Most is bejött: a kevesebb több. Nagyon kevés időt tudunk otthon tölteni, de olyankor olyan jól esik kiülni a…

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…
1 / 345

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!