>
Facebook hozzászólás

Hitek és tévhitek a kismamasportról

Az örök kérdés: mozogjunk terhesség alatt? És ha igen, akkor hogyan? Most edzek a maratonra? Vagy vissza kell fognom magam, és mi a helyzet akkor, ha eddig egyáltalán nem mozogtam? Rengeteg a kérdés, és mindegyikre választ is kapunk Ratkó Tünde szülésznőtől.

Mozgás és terhesség

Ahhoz, hogy a terhesség alatti mozgást megnyugvással végezhessük tisztázni kell, hogy a várandósság nem egy betegség, hanem egy állapot, ami nem messze nem jelenti azt, hogy minden megváltozik, amit eddig megszoktunk.

Terhes kismama sportol, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Igen, egy baba érkezése hatalmas változás, de azt lehet mondani, hogy ami a kismamának jó, és egészséges, az jellemzően a babának is jó. Ez pedig különösen igaz a mozgásra, legyen szó olyan kismamáról, akik rendszeresen mozgott előtte is, vagy olyan várandós nőről, aki a terhesség alatt kezdene bele a folyamatba. Mozogni ugyanis bármikor lehet (ha csak a kezelőorvos mást nem mond), és egészséges!

A mozgásforma kiválasztása az egyetlen, amit befolyásol a terhesség. Mivel a szervezet terheltsége ilyenkor magas, így azok, akik előtte nem sportoltak rendszeresen, inkább kevésbé intenzív mozgásformákat válasszanak. Ilyen lehet a jóga, az úszás, a tánc, de tökéletes a nagy séta, vagy a kocogás is. A rendszeresen sportoló embereknek a terhesség messze nem jelenti azt, hogy most le kell mondaniuk a kedvtelésükről. Nyilván nem ekkorra időzíti az ember a maratonra való felkészülést, de ameddig jólesik, és nem terheljük magunkat erősen, addig lehet futni, úszni, evezni, ami jólesik

Mit ne?

A sportok között azokat kell kerülni, melyek hirtelen és nagy intenzitású terheléssel járnak. A súlyemelés, a gimnasztikai sportok közül néhány, vagy éppen a magasugrás ilyenkor nem szerencsés választások. A bicikli is problémás lehet, de ebben az esetben nem a terheléssel, hanem a fizikai behatással van a baj. Az első három hónapban ugyanis az olyan fizikai behatások, mint a pedálról leugrás gondot okozhatnak, a későbbiekben azonban bátran lehet tekerni is.

Azokat a mozgásformákat is kerüljük el, melyeknél fokozott a sérülésveszély, a legtöbb labdasport ide tartozik, így a kismama már lehetőleg ne kézilabdázzon, vagy focizzon, és a röplabda sem éppen ideális választás.

Tévhitek a várandós vitaminokról
Nagyon sok tévhit kering a köztudatban a különböző támogató szerekkel kapcsolatban. A terhesvitaminok egyik leginkább elterjedt – úgymond – mellékhatása sok ember szerint az, hogy a többlet tápanyag bizony hatalmas babákat eredményez. Hogy ebből a hiedelemből mi az, ami igaz, arról dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász beszélt a ratkotunde.hu-nak.

Ratkó Tünde elmondta, hogy a nyújtó, lazító mozgások különösen ajánlottak a kismamáknak. Ezzel ugyanis nem csak az egészségüket óvják, a test izmainak rugalmassága könnyebbé teszi az alkalmazkodást a várandóssághoz, valamint a tágulás során is hatalmas segítséget jelenthetnek.

Mindenképpen támogassuk a szervezetet

Fontos, hogy a sport mellett is támogassuk a szervezetet. A mozgás, és persze maga a várandósság is energiaigényes, és azt az energiát bizony kívülről, az étkezéssel fedezzük. Ma azonban az élelmiszerek beltartalmának csökkenése miatt kizárólag étkezéssel fedezni a többlet igényeket igencsak nehéz.

A várandósvitamin szedését éppen ezért ma már a szakemberek többsége is javasolja. A készítmény kiválasztásánál fontos, hogy az biológiailag aktív, szerves kötésű anyagokat (pl.: cink-citrát, réz – glükonát) tartalmazzon. Ha nem így van, akkor a felszívódási arány siralmasan alacsony, vagyis tulajdonképpen csak drága vizelet lesz az eredmény. A készítmény tagoltsága is fontos, hiszen minden trimeszter tápanyagigénye más, ezt pedig a lehető legjobban kell kiszolgálnia a várandósvitaminnak. Mindemellett a komplexitás is fontos, hiszen a szerves anyagok 80%-kal jobban épülnek be a szervezetbe, és azt a hatást tovább fokozhatjuk azzal, ha a készítményben megtalálható anyagok segítik egymás felszívódását, mint azt a vas és a C-vitamin, a réz és a cink, vagy a D-vitamin és a kalcium esetében is láthatjuk.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!