>
Facebook hozzászólás

Hitek és tévhitek az intim higiéniáról

Alapvető fontosságú a hölgyek intim testrészeinek tisztán tartása. Ezzel kapcsolatban azonban számos kérdés merül fel. Milyen terméket használjunk és milyen gyakorisággal? Túlzásba vihetjük-e az intimhigiéniát? Párunk számára is jó, ha intim mosakodókat használunk? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat szakértő segítségével.

– A hüvely egyensúlyát egy színpadhoz lehet hasonlítani, ahol a függönyt a Lactobacillusok, azaz a Döderlein-flóra alkotja. Ha az intim területek egyensúlya felborul, akár antibiotikum szedését követően, vagy stressz, esetleg táplálkozási szokások változása, túlzott cukorfogyasztás miatt, a Lactobacillusok száma csökken, a „függöny elhúzódik” és a szereplők, vagyis a kórokozók, a panaszt okozó baktériumok színre lépnek és elszaporodnak – mondja Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa.

Dr. Supák Dorina, Kép: Neutromed
Dr. Supák Dorina, Kép: Neutromed

Az intim területek egyensúlyának, ennek részeként a megfelelő pH-értéknek a fenntartása csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát. Ehhez szappan és tusfürdő helyett használjunk külsőleg intim mosakodókat. A szakértővel összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló hiteket és tévhiteket, amik az intimhigiéniát övezik.

A szappanok és tusfürdők nem ideálisak az intim területek tisztítására, ugyanis lúgos kémhatásúak, így könnyen felboríthatják az intim területek egyensúlyát, kedvező feltételeket teremtve a fertőzések elterjedésének. Az intim mosakodók ezzel szemben savasabb kémhatásúak, és illeszkednek az intim területek pH-értékéhez.

Illemhely látogatása előtt és után is fontos a kézmosás. Nyilvános helyeken kerüljük a WC-deszka használatát. A végbélnyílást elölről hátrafelé, a hüvelytől távolodóan érdemes tisztítani.

Az intim mosakodókat kizárólag külsőleg használjuk a szeméremtest tisztítására, a hüvelybe semmiképpen se juttassuk, ugyanis az a Lactobacillusok számának csökkenéséhez vezethet, így ellentétes hatást válthatunk ki, és akaratlanul is növelhetjük a fertőzésveszély kialakulását.

A 3 leggyakoribb nőgyógyászati fertőzés
A hüvelyi fertőzések egy része a nem csupán szexuális úton történő problémák, melyekben nagy szerepe van a hüvelyflóra kényes egyensúlyi állapotának felborulása. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elárulta, mely panaszok a legjellemzőbbek a nőgyógyászati rendelőkben, és hogy mit lehet ellenük tenni.

Létezik és gyakran előforduló probléma a túlzásba vitt intimhigiénia. Ide tartozik az intim mosakodók túlzottan gyakori, napi egynél jelentősen több alkalommal történő használata, vagy akár az irrigálás is. Ez utóbbi, vagyis a hüvely öblítése kifejezetten káros a női egészségnek.

A férfiak intimhigiéniája nemcsak saját egészségük, komfortérzetük miatt fontos, hanem a partner védelmének érdekében is. Nem megfelelő tisztálkodás esetén állandó gyulladás alakulhat ki a nemi szerven, sőt egyes kutatások szerint a partnernél emelkedik a hüvelyfertőzés esélye, de akár a HPV-okozta méhnyakrák kialakulását is elősegítheti a nem megfelelő intimhigiénia.

Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén. Olyan terméket válasszunk, melynek gyártásakor figyelembe veszik a hormonális változások okozta pH-értékek eltérését, ezáltal kínálva megoldást a különböző életszakaszban járó nők számára a belső egyensúly megtartásához. Az intim mosakodók között megtalálható az érzékeny bőr számára kifejlesztett gél mellett frissítő, hidratáló hatású, valamint szappan- és színezékektől mentes változat is.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!