Facebook hozzászólás

Hogy legyen értelme az életnek: szexelj!

A szexualitás kortól függetlenül minden cselekedetünket áthatja; a kamaszkorban éppúgy, mint a terhesség alatt. Ez alól a harmadik életszakasz sem kivétel, bár a szexualitás megváltozik az öregedés biológiai folyamatai során. Becslések szerint a 70 év feletti nők 60 százaléka, a férfiak 80 százaléka aktív szexuálisan.

Idős korban a szexuális késztetés továbbra is aktív. Aki egészséges, kielégítő szexuális életet élt fiatalkorában, az általában nemigen akar lemondani a szexualitásról 65 éves kora után sem.

Ha a nők változására gondolunk, akkor az első dolog, ami eszünkbe juthat, az a menopauza, vagyis a klimax. Ezen kívül, pedig a nőknél a legnagyobb testi változásokat az ösztrogén csökkenése okozza. A mellek kissé megnyúlnak, a bőr megereszkedik. A zsírszövet eloszlása megváltozik: egyre több rakódik le a törzsön, különösen a derékon. A hüvely megrövidül, és beszűkül, falai keskenyebbé és rugalmatlanabbá válnak. E változások azonban nem befolyásolják a nemi élet élvezetét.

A szexuális együttlétek során kellemetlenséget okozhat, hogy a hormonális változások következtében kevésbé nedvesedik a hüvely. Ösztrogén kezeléssel azonban könnyen segíthetnek ezen a szakorvosok.

Általában a legtöbb nőnél a menopauza egyenlő a felszabadulás élményével, mivel nem kell többé tartaniuk a terhességtől, és a nemi élet is élvezetesebbé válhat. Az orgazmusokat, illetve az orgazmusok között eltelt időt nem befolyásolja az életkor és a menopauza.

A férfitest változásai sem gördítenek akadályokat a szexuális teljesítmény elé, de az igaz, hogy a szexuális stimuláció és az erekció beállta közti idő hosszabbá válik. Az erekció talán kevésbé erős, mint korábban, az ejakulátum mennyisége kisebb, de az izom-összehúzódások intenzitása változatlan marad. Téves azt gondolni, hogy egy bizonyos életkor után a szexuális kapacitás végletesen lecsökken. Valójában épp az ellenkezője igaz: az idősebb férfi jobb szerető lehet, mert az orgazmushoz lassabban jut, ezért több időt tud eltölteni a partnere kielégítésével.

Azok az emberek, akik koruktól függetlenül folytatják nemi életüket, boldogabbak, és a világ részének érzik magukat. A szexualitás gyönyörű dolog, és semmi szükség arra, hogy negatív előítéletekkel bonyolultabbá tegyük ezt a tényt: ha az egyén továbbra is élvezheti a szexet, akkor jobban megbecsüli életét, és jobban látja az élet értelmét.

 Forrás: Alexandra Kiadó: Egészség 60 év felett 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

HÍREK

1 / 1 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!