>
Facebook hozzászólás

Hogyan előzhető meg a húgyhólyagrák?

Vízfogyasztás és a húgyhólyagrák kockázata közötti összefüggések vizsgálta egy kutatócsoport Los Angelesben. Izgalmas és tanulságos megállapításokra jutottak…

Pillanatnyilag nem áll rendelkezésre egyértelmű tudományos bizonyíték, amely a folyadékfogyasztás és a hólyagrák kialakulása közötti összefüggésre vonatkozik, de 1997 és 1999 között egy nagyszabású, közel 1600 fő részvételével végzett vizsgálat során ezt az űrt szerették volna betölteni. Az elfogyasztott folyadék mennyiségét az egyes italtípusokra (víz, tea, kávé, alkoholos italok, tej, gyümölcs- és zöldséglevek, forró csokoládé, üdítők) vonatkozó részletességgel is felmérték.

A vizsgálat eredménye szerint a napi összes elfogyasztott folyadékmennyiség nem volt hatással a hólyagrák kialakulásának kockázatára. Ami viszont enyhén kockázatot csökkentő tényezőnek bizonyult, az a naponta elfogyasztott vízmennyiség volt. Ez a védő hatás főként a napi legalább hatpohárnyi vizet elkortyolók, illetve a nők esetében volt kifejezett.

A hólyagrák kialakulását befolyásoló tényezőként még a vizeletürítés gyakorisága merült fel. A gyakori, naponta legalább hat alkalommal történő vizeletürítés a kockázatot csökkentő tényezőként szerepelt, de a toalett ennél ritkább látogatása nem jelentkezett rizikócsökkentő faktorként.

Ha szeretnénk tehát megőrizni vesénk és hólyagunk egészségét, csökkenteni a különböző anyagcseretermékek kiválasztását végző fontos szerv rosszindulatú betegségének kockázatát, akkor különösen fontos nem csupán a rendszeres és bőséges (naponta legalább 6-8 pohárnyi) folyadékfogyasztás, hanem a gyakori mosdólátogatás is.  
 

Forrás: A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) Hírlevele
 
 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!