Facebook hozzászólás

Homeopátiás szerek a szülés és gyermekágy időszakára! 4. rész

A várandósság hónapjai során sokunk megtapasztalhatta azt is, hogy egy banális megfázás vagy allergia milyen nehézségeket okozhat, hiszen nem mindig használhatjuk ugyanazokat a gyógyszereket, mint korábban. Ilyenkor mindig szem előtt kell tartani a baba egészségét! A homeopátia szelíd módszerei itt is segítségünkre lehetnek.

A homeopátiás szerek, mint már utaltunk rá korábbi cikkünkben, nagy népszerűségnek örvendenek az édesanyák és a gyermekek körében. Hogy miért?

Ezek a szerek nem okoznak mellékhatást, és akár már csecsemőkortól bátran lehet alkalmazni őket. Az sem mellékes, főleg a gyógyszert nehezen elfogadó gyermekek részéről, hogy kellemes az ízük, formájuk miatt gyorsan elszopogathatók.

A várandósság hónapjai során sokunk megtapasztalhatta azt is, hogy egy banális megfázás vagy allergia milyen nehézségeket okozhat, hiszen nem mindig használhatjuk ugyanazokat a gyógyszereket, mint korábban. Ilyenkor mindig szem előtt kell tartani a baba egészségét! A homeopátia szelíd módszerei itt is segítségünkre lehetnek.

Nézzük, hogy dr. Zarándi Ildikó belgyógyász, homeopátiás orvos milyen szereket javasol a várandósság, illetve a gyermekágyi időszakra!

1. Hányás, hányinger

 Főleg az első hónapokban okozhat nagyon kellemetlen pillanatokat a szagokra, ételekre, ízekre való érzékenység vagy a kora reggeli émelygés.

SEPIA 9 CH alkalmazandó, ha étel szagára, látványára illetve a reggeli órákban lép fel a hányinger. Jól használható az étkezéseket követő hányásnál, evésre sem javuló gyomor üresség érzése esetén is.

IPECA 9 CH használható, ha a hányinger állandósul, de ez nem csökkenti a hányást, amely gyakori és habos. Ilyenkor a várandós anyuka a dehidráció ellenére sem szomjas, és a nyelve továbbra is tiszta marad, ám fokozottabb nyáltermelődés figyelhető meg.

BRYONIA 9 CH jöhet szóba, ha a beteg nagyon szomjas, a hányás epés jellegű és a mozgás, a felkelés váltja ki. Megfigyelhető, hogy  a mozdulatlanság hatására a hányinger csökken.

COCCULUS 9 CH / vagy a COCCULINE tabletta, melynek fő hatóanyaga a Cocculus / használható, ha a hányinger felerősödik  az utazás, valamilyen  vizuális inger és erős illatok továbbá a kialvatlanság hatására. Kísérő tünetei pedig: szédülés, ásítozás, fáradtság.

KREOSOTUM akkor javasolt, ha gyomorégés lép fel az étkezések végén. A hányásban pedig emésztetlen étel jelenik meg.

IGNATIA 9 CH alkalmazandó a szorongó kismamáknál, akiknek a torkában “gombóc” van, vagy mellkasi illetve gyomortáji szorítóérésről számolnak be, mely mély sóhajtozásra javul. Hányingere evésre vagy figyelemelterelésre szűnik.

NUX VOMICAT9 CH adjunk akkor, ha a hányinger étkezést követően jelentkezik, ebéd után erős álmosság lép fel, esetleg álmatlanság jellemző az éjszaka közepén, és a kávéval szemben  intolerncia lép fel.

2. Vashiány

CHINA 9 CH, a “homeopátiás fólsav”

FERRUM METALLICUM 9 CH, mely az ásványi vasból készül.

3. Szülés és gyermekágy alatt

ACTEA RACEMOSA és CAULOPHYLLUM (“homeopátiás Oxitocin”),a méhnyak izomzatra ható szerek, melyek segíti a méhszáj tágulását. A Caulophyllum fájásgyengeség, túlhordás esetén használható.

GELSEMIUM a szülés miatti szorongás csökkentésére javasolt. Használható fájásgyengeség, rigid méhszáj, stagnáló szülés, álatlános izomgyengeség kezelésére is.

ARNICA. Vajúdás során lehet alkalmazni, vérzéscsökkentő, valamint a szöveti sérülések, haematomák gyorsabb gyógyulását érhetjük el vele.

PYROGENIUM használandó a seb felülfertőződésének elkerülésére.

STAPHYSAGRIA segíti a sebgyógyulást, mély vágások és műtéti sebek kezelésére kiváló.

4. Szoptatási gondok

RICINUS COMMUNIS használható, amely serkenti  a tejkiválasztást, alacsony (5 CH) hígításban kell alkalmazni, naponta kétszer 5 golyócska elszopogatásával.

Ha a későbbiekben a baba elválasztja magát, de a tej nem akar elapadni, csordogál, akkor szintén ugyanezen szer javallott, ám ekkor magas(30 CH) potenciában kell naponta kétszer alkalmazni.

Forrás: www.cedh.hu nyomán

KV

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

4 jó tipp a vérszívók ellen

Előfordulhat, hogy haza már többen érkezünk a kirándulásról, mint amennyien elindultak. Ahhoz, hogy az illegális…

Dolgozik a néma gyilkos

Népbetegségnek számít a hypertónia a fejlett országokban, így Magyarországon is. Világszerte egymilliárd ember…
1 / 1 483

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!