Facebook hozzászólás

Húzzunk bele!

Az olimpiának vége, de a Legfittebb Munkahely Felmérés még javában zajlik. Amíg kiderül, hogy idén kik lesznek a győztesek, addig lássunk néhány érvet, amelyek alátámasztják miért érdemes, és főként miért éri meg munkavállalónak, de még inkább munkáltatónak, hogy alkalmazottai fittek legyenek.

Fitt munkahely, Kép: sajtóanyag
Még jelentkezhetsz! Kép: sajtóanyag

Nálunk a munkaadók számos területen relatív munkaerőhiánnyal küzdenek, ami versenyre készteti a cégeket. Magyarország érezhetően egy jövedelemreform előtt áll, a bérek a piacképes szakmákban versenyeznek egymással. A munkavállalók számára a béren kívüli juttatások a mérleg nyelvét jelenthetik egy döntési helyzetben. Noha az egészségmegőrzést célzó juttatásokra számos lehetőség kínálkozik, a tartósan jó egészségi állapot elősegítése és a munkavállaló teljesítménye közötti kapcsolat még csak egy szűk vállalati réteg számára egyértelmű. A dolgozók egészsége jellemzően kizárólag foglalkozás-egészségügyi szempontból kerül előtérbe, a tréningek pedig kifejezetten a munkavégzéshez szükséges speciális ismeretek elsajátításában játszanak szerepet.

A munkáltatók jelentős része nem veszi figyelembe, hogy a munkavállalók sport jellegű támogatása a fizikai és a mentális egészségmegőrzést egyaránt szavatolja, ez pedig növeli a produktivitást és a hatékonyságot. Tény, hogy minden egészségfejlesztés terén felhasznált euró majd 5 eurónyi megtérülést is hozhat, ami egy befektetés esetében jelentős hozamnak tekinthető. Az Európai Munka- és Egészségbiztonsági Hivatal szerint évente 146 millió munkanap veszik el a betegségek és munkabalesetek okozta hiányzás miatt, ez összesítve 15 000 egészséges ember pályakezdéstől nyugállományig terjedő teljes munkaidejét teszi ki, ami vállalkozásokra vetítve hatalmas méretű veszteséget és fölösleges kiadást indukál.

Lassíts! A turbó fogyókúráktól csak hízni fogsz!
Szeretjük a gyors fogyókúrás tippeket, módszereket, erre kattanunk a legtöbbször is a neten. Ám a sikertelen és veszélyes turbódiéták, valamint a szakember is arra figyelmeztet, hogy a tartós súlyvesztésnek nem a gyorsaság a kulcsa, ezek ugyanis még kövérebbé tehetnek. Ezt is olvasd el!

Ezzel szembesülve és a megfelelő konzekvenciákat levonva az elmúlt években világszerte jelentős mértékben nőtt azon cégek száma, amelyek konkrét programokat indítottak a munkavállalóik egészségének megőrzése érdekében, 2008 és 2014 között 34%-ról, 56%-ra emelkedett az egészségtudatos vállalkozások száma. A lakosság sportolási szokásait vizsgálva elmondható, hogy noha Magyarországon tapasztalható némi előrelépés, még mindig az EU-s átlag alatt vagyunk. A 2009-es Eurobarometer felmérés adatai szerint a magyar lakosság csupán 5%-a végzett rendszeres, heti 5 alkalommal sporttevékenységet, de a valamilyen rendszerességgel testmozgást végzők aránya is alacsony volt, 18%. Ezzel szemben a 2014-es Eurobarometer kutatás adatai alapján 15%-ra növekedett a heti 5 alkalommal sportolók mértéke, és 23%-ra a valamilyen rendszerességgel mozgók aránya, ez azonban továbbra is jelentősen elmarad az EU-s átlag 33%-tól. A Legfittebb Munkahely Felmérés éppen a munkahelyi egészségmegőrzés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet és minél szélesebb körben való elterjesztésére törekszik. A szervezők amellett, hogy feltérképezik egy cég fittségi állapotát, iránymutatást is nyújtanak a vállalkozásoknak, hogy a jövőben még tovább növelhessék hatékonyságukat, és fitten tartsák munkavállalóikat.

Az idei versenyre még szeptember 14-éig lehet jelentkezni a Legfittebb Munkahely honlapján: http://legfittebbmunkahely.hu/

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Egy napig biztosan szenvedünk!

Kedden egy napra nagyon elromlik az idő, ez pedig a kora nyárias húsvéti ünnep után még inkább kellemetlennek tűnik…

3 profi tipp a tavaszi életmódváltáshoz

Gyakran nemcsak a természet éled újjá a tavasz beköszöntével, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő,…
1 / 1 478

Receptek

HÍREK

1 / 1 130

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!