>
Facebook hozzászólás

ÉTRENDTPPEK

Így ne hízz nyaralás alatt!

Nyaralás alatt szeretünk jókat enni, és sokat pihenni, ez sajnos könnyen vezet plusz egy-két kilóhoz. Somogyi Krisztina dietetikus nem teszi sem a lángost, sem a sült kolbászt tiltólistára, de mértékletességre int, ha nem akarjuk a nehéz ételek miatt fáradtan és emésztési gondokkal tölteni a szabadságunkat.

Húsos lángosok, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Ha megnézzük a hazai strandok kínálatát, a klasszikus ötös szinte mindenhol megtalálható: lángos, sült hekk, sült kolbász, sült krumpli és végezetül a palacsinta. Természetesen a nyaraláshoz és pihenéshez hozzátartoznak ezek az ételek, de ne felejtsük el, ilyenkor sokkal kevesebbet mozgunk, a hőségben a fokozott folyadékveszteség miatt eleve egy picit gyengébbnek érezzük magunkat, a nehezen emészthető ételek pedig ezt a fáradtság érzést tovább fogják fokozni. Ha nem szeretnénk a délutánok „kajakómában”tölteni, akkor érdemes kerülnünk a magas kalória tartalmú, túl cukros vagy zsíros, vagy bő zsírban sült ételeket. Felezzük meg a lángost, együnk mellé egy salátát!

Skót tippek a kánikula elviseléséhez

Idős asszony legyezi magát a hőségben, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Sok olvasói levelet kaptam a demenciával kapcsolatban. Ezek arról tanúskodnak, bizony nagyon keveset tudunk róla. Gyerekek, unokák küzdenek ezzel a gonddal, akik nap mint nap idős hozzátartozóikat áplják. Volt, aki azt is megköszönte, hogy írások jelennek meg nálunk e témában, mert eddig nem is tudta, hogy betegséggel áll szemben, és kiabált szegény anyjával, mert azt hitte, gonoszkodik, szándékosan bántja őt. Itt egy újabb anyag, egy újabb segítség – kifejezetten a nyárra az ápolóknak!

Mi számít nehéz ételnek?

Nehéz ételeknek azok számítanak, amelyeknek az emésztése több órát vesz igénybe. Onnan lehet tudni, hogy túl sokat vagy nehéz, nehezen emészthető ételeket ettünk, hogy fáradtak leszünk étkezés után, mert a szervezet az agytól „elvonja” a vért, és a hasi, zsigeri rendszerre áthelyezi a hangsúlyt, hogy ezzel is segítse az emésztési folyamatokat. Nehezen emészthetőek főként a vörös húsfélék, a bő zsírban sült ételek és bizonyos tészta félék is (pl.: kelt tészták: lángos, friss fehér kenyér).  Így, ha nem végzünk nehéz fizikai munkát, akkor feleslegesen visszük be ezekkel az ételekkel járó plusz kalóriákat.

Együnk, csak ne annyit!

Észre sem vesszük, de a melegben nem is kívánjuk annyira az ételeket, leginkább csak megszokásból eszünk. Ha valójában odafigyelnénk magunkra, éreznénk, hogy a kényeztetés a szervezet számára az lenne, ha kevesebbet ennénk. Pont annyival kellene kevesebbet ennünk, amennyivel kevesebbet is mozgunk, hozzávetőlegesen napi minimum 200-400 kcal–val. A mobilalkalmazások világában a lépésszámláló programok terjedésével mindenki egyénileg követheti, mikor mennyit mozgott, és ehhez mérten pontosan hozzá tudja rendelni az aznapi kalória bevitelét! Emellett úgy is szabályozhatjuk a napi ételmennyiséget, hogy kicsit jobban odafigyelünk a szervezetünkre, amely ilyenkor is beszél hozzánk, vezet minket, és segít megtalálni azt az ideális egyensúlyt az étkezésben, amitől frissnek és energikusnak fogjuk magunkat érezni. Tényleg sült kolbászra vágyunk, vagy jobban esne egy könnyű lecsó? Kell-e másodszor is szednünk, vagy csak a szemünk kívánja?

Limonádé a tengerparton, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Te mit iszol?

Somogyi Krisztina szerint a legjobb, ha napi 2-4 liter vizet iszunk. Ezt lehet citrom, vagy grapefruit levével, mentával, feldobni, de csavarhatunk a kancsóba az egyre népszerűbb pomelo gyümölcsből is. Készíthetünk teát levendulából, körömvirágból, hibiszkuszból is, ezeket lehűtve vagy melegen is ihatjuk, mind a két változatban nagyon frissítőek. A cukrot viszont érdemes elhagynunk. A koffein vizet von el a szervezettől, így a kávézásra is érdemes odafigyelni, ugyanez a helyzet az alkohollal is, csak fokozottabban. Az alkoholos italok is hozzájárulnak a kiszáradási folyamatokhoz, ami első lépésként bódultságot okozhat, majd eszméletvesztés, súlyos esetben akár sokkos állapot is kialakulhat.

Nyári kényeztetések

Nyaralás alatt természetesen kell egy kis kényeztetés is, de itt is választhatunk egészségesebb, könnyebb alternatívákat. Tejes fagylaltok helyett például sorbet-t, amelyben nincsenek adalékanyagok, színezékek. Gyümölcsöt: bármilyet, bármikor, hiszen szezonjuk van, magas a víztartalmuk, a rostok pedig segítik az emésztésünket is. Nem kell kerülnünk a csípős ételeket sem, hiszen pont úgy hatnak, mint a forró ételek, serkentik a hőháztartásunkat hűtő funkció beindítását.

Egészséges reggeli, Kép: publicdomainpictures
Egészséges reggeli, Kép: publicdomainpictures

Ideális hőség menü, Somogyi Krisztina ajánlásával:

reggelire: sok folyadék, például tea, víz, frissen centrifugált zöldség- és gyümölcslevek, smoothie, zabkása, müzli félék, paradicsomos-bazsalikomos túró

ebédre: zöldségalapú levesek (mert az izzadással elveszett sók pótlására ez egyik legjobb módszer), saláták: rukkolás mangós-avokádó saláta, zöldséges kuszkusz saláta, tabulé (arab petrezselyemsaláta) roston sült csirke, pulyka, halfélék

vacsora: grillezett húsok, cukkinis lepény, különféle lecsó variációk, halas paella, tortilla

snack: gyümölcs, amennyi jól esik, görög- és sárgadinnye, őszibarack, nyári alma, ringló, füge, ezek mellé még fogyaszthatunk egy kis diót, mandulát, mogyorót.

Szép nyarat!!!

(Forrás: Duna Mecal Center)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nem egy tipikus decemberi hétvége lesz a mostani!

Változékony az idő, esik az eső, néhol szállingózik a hó. A lehűlés megérkezett, de nem lesz tartós: a hétvégére…

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…
1 / 1 509

Receptek

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!