Facebook hozzászólás

Így védd meg gyerekedet az internetes zaklatóktól

Minden negyedik gyereket ért már internetes zaklatás. Ez hosszú távon súlyos következményeket vonhat maga után: a 12-17 éves kamaszok zárkózottá válnak, az iskolában agresszíven viselkednek, depresszióssá válhatnak, és ez akár önpusztító magatartáshoz is vezethet.

Sokat segíthet az a szülő, aki időben észre veszi, hogy valami történt… Bár az internet egy virtuális hálózat, nem minden onnan érkező fenyegetést lehet a számítógépes technológia segítségével megoldani. Néhány dolgot nem lehet egyszerűen leállítani vagy letiltani, és az internetes zaklatás egy az ilyen dolgok közül. De csak azért, mert nem tudjuk gyermekeinket pajzzsal védeni, ez még nem jelenti azt, hogy nem tudunk nekik segítséget nyújtani. A Kaspersky Lab gyermekpszichológusokkal dolgozott együtt a világ minden tájáról, hogy javaslatokat adjanak és megoldásokat kínáljanak a gyermekeket ért online zaklatás miatt.

Kép: Pixabay

Lisa Wright, a Webicom.com – ez a kezdeményezés az internetes zaklatás megelőzése érdekében nyújt oktatási programot – alapítója a következőképpen válaszolt arra a kérdésünkre, hogy miképpen kezeljük az internetes zaklatást: “Ne feledjük el, hogy a bizalmi kapcsolat kiépítése és a szívből jövő, igaz beszélgetések az első lépcsőfokok afelé, amit az inzultálás elleni hatékony fellépés érdekében tehetünk. Ez a probléma megközelítésének az alapja, ezután dolgozhatunk ki különböző stratégiákat arra, hogy miképpen kezeljük az internetes zaklatást és a gyermekek érzelmi állapotát.”

Teendők internetes zaklatás esetén:

  • Előítéletek nélkül, teljes mértékű elfogadással légy mellette! Ebben a szakaszban, akármi is történt, vagy akármit is tettek, nem számít, támogasd a gyermeket!
  • Ne bagatelizáld az esetet! Ebben a pillanatban ez a legfontosabb a gyereknek! Így, ilyen sebezhető állapotában nem fog tudni racionálisan gondolkodni, ezért tudasd vele, hogy megérted a helyzet súlyosságát, és hogy a fájdalom és kétségbeesés teljesen indokolt.
  • Nem ez a megfelelő időpont arra, hogy racionálisan, hideg fejjel megbeszéljétek a problémát. Ne utaljon arra, hogy talán a gyermek provokálta ki a kialakult helyzetet, még akkor sem, ha így van. Ez egy falat húz a szülő és a gyermek közé, és azt az érzést váltja ki, hogy a szülő nem érti a szituációt.

Valódi empátia szükséges: fontos, hogy a gyermek megértse, pont úgy érzel, ahogyan most ő. Mondd el, hogy hasonló nehézségekkel kellett szembenézned – esetleg nem az interneten, hanem szemtől szembe – és hogy ez milyen nehéz volt. Azt semmiképp se mondd, hogy akkor te jobban szenvedtél, vagy hogy összeszedted magad, és önállóan oldottad meg a problémát. Helyette azt hangsúlyozd, hogy akkor neked is szükséged volt valakire, aki meghallgatott, aki megértett. Csak akkor, ha már elnyerted a gyermek bizalmát, kezdhetsz el beszélgetni a történtekről, de ne próbáld meg kitalálni, mit fog a gyermek mondani. Hagyjd, hogy ő vezesse a párbeszédet és a saját szavaival mondja el, mit gondol ő az esetről. Fontos, hogy kibeszéljék magukat és így lerakják saját terhüket.

Az irányelveket összegezve, Caron Mullen, erre a témára szakosodott pszichológus kijelentette: “Az internetes zaklatás egy összetett kérdéskör, amely megköveteli, hogy több szemszögből is megvizsgáljuk. A fő irányelv, hogy a gyermekek érzelmi állapotát nyomon kövessük. Rövid távon adhatunk gyakorlati tippeket, hogy átsegítsük a gyermeket a legnehezebb pillanatokon, anélkül, hogy közbelépésünkkel súlyosbítanánk a problémát. A hosszú távú cél azonban az, hogy segítsünk gyermekünknek, hogy az ilyen esetekkel lelki sérülések nélkül meg tudjon bírkózni. De az első és a legfontosabb lépés az, hogy a szülő elnyerje gyermeke bizalmát, így azt érzi majd, hogy ebben a teherben is osztoznak és együtt képesek kidolgozni egy cselekvési tervet, amely segít megoldani a kialakult kényes helyzetet. “

Az internetes zaklatás kapcsán Alexander Erofeev, a Kaspersky Lab marketingigazgatója a következőket mondta: “A szavak – a szeretet és támogatás őszinte szavai – segíthetnek. Ez a leglényesebb pont, amit ki szeretnénk hangsúlyozni a internetes zaklás kapcsán. És ez nem csak a mi véleményünk: ezt osztja számos pszichológus is világszerte, akik részt vettek a kampányunkban. Internetes zaklatás létezik mindenhol, ahol van internethozzáférés, vagyis az egész viágon. Így mi ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy a szülők kezelni tudják ezt a problémát világszerte. “

Az internetes zaklatás elleni kampány részeként a Kaspersky Lab létrehozott egy új, interaktív portált Words Can Save néven, amely tartalmazza a problémakörrel kapcsolatos információkat, és útmutatást ad a szülőknek, hogy felismerjék a gyermekük internetes zaklatására utaló jeleket. A wordscansave.me weboldal segít a szülőknek megérteni, milyen fontos, hogy bizalmi kapcsolatot ápoljanak gyermekükkel és hogy támogassák őket a megfelelő módon, a megfelelő szavakkal.

Itt 6 apró trükköt találsz ami hozzásegít ahhoz, hogy a gyerek ne féljen az orvostól!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!