Facebook hozzászólás

Íme a legmérgezőbb otthoni vegyszerek!

Orrdugulás, torokfájás, szemirritáció – a vegyszerallergia tünetei, amelyek akkor lépnek fel, ha valaki hirtelen túl nagy mennyiségű vegyszerrel kerül érintkezésbe, vagy rendszeresen jut szervezetébe kis adag.

Talán nem kell részletezni, hogy a kemikáliák milyen veszélyeket rejtenek magukban, ha kisgyerek kezébe kerülnek. Ám arra ritkábban gondolunk, hogy bizony a felnőtteknél is nagyon komoly következményekkel járhat, ha rendszeresen vegyszerekkel kerül érintkezésbe a szervezetük. Ezek akár egészen súlyosak lehetnek: hányinger, légszomj, csalánkiütés, fejfájás, orrdugulás, torokfájás.

De vajon melyek azok az anyagok, amelyek otthonunkban is megtalálhatók, de allergiások lehetünk rájuk? Ha furcsa tüneteket vesz észre magán egy-egy takarítás vagy szépítkezés után, gondolja végig, mit is használt, és cserélje le!

Az illatszerek, kozmetikumok egy része allergén, így például a dekorkozmetikumok is kiválthatnak bőrpanaszokat, a felnőttkori pattanások oka is lehet ez.

Festékek. Nemcsak a falfestékek a veszélyesek, hanem a hajfestékek is, számos fodrász arról számol be, hogy kezén apró vörös hólyagok jelennek meg munka közben és után, amelyek aztán lehámlanak, és piros udvart hagynak maguk után. Ha újságolvasás után érez hasonló tüneteket, lehet, hogy a nyomdafestékre allergiás, elsősorban a fényes magazinpapír szokott gondot okozni. Ahogy az erős szagú műanyagok, ezek is kiválthatnak allergiás reakciót.

Légfrissítő, aeroszolos dezodor és tisztító. Ezek egy részében szulfát vagy szulfit van, amelyek kén-dioxidot bocsáthatnak ki magukból, úgyhogy lehetőleg figyeljük a dobozon lévő összetételt, és kerüljük az ilyen termékeket.

Fehérítő, klór alapú tisztítószer, ammóniát vagy morfolint tartalmazó szerek. Ezek irritáló vegyszerek, úgyhogy cseréljük le.

A rovarirtó szerek is veszélyesek, elsősorban akkor, ha véletlenül rákerülnek az élelmiszerre, ilyenkor nem csak a vegyszerallergiás emberekre káros.

A faforgácslemezből, farostlemezből, frissen feltett tapétából, parkettaragasztóból és injektált szigetelésből felszabaduló formaldehidgőz. Lehetőleg ne tartózkodjunk a frissen felújított lakásban vagy házban, ugyanis allergiás ember esetében több hét, vagy talán hónap lenne szükséges a tünetek elkerülése érdekében.

A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.

A http://www.allergiainfo.hu/inda10v.html felhasználásával

SZF

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

HÍREK

1 / 1 158

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!