>
Facebook hozzászólás

Influenza ellen csak természetesen

A megelőzéshez tartozik a sűrű és alapos kézmosás, még orrfújás előtt is! Miért? Mert lehet, hogy a kezünkre került vírusokat épp akkor tunkoljuk az orrnyálkahártyánk közelébe. Ide tartozik még a zsúfolt tömeg kerülése, arcunk eltakarása stb. Emellett jó, ha az immunrendszerünket felkészítettük a kórokozók fogadására, hogy minél hamarabb megakadályozzák a vírusok szaporodását. Ezekből az ötletekből raktunk össze egy csokrot!

Mi is történik valójában egy vírusos gyulladás során?

A vírusok nem önálló anyagcserét folytató kis lények, mint a baktériumok vagy gombák. Ők, ha bekerülnek szervezetünkbe, rögtön a sejtekbe próbálnak kerülni, ahol átprogramozzák azokat, és több száz újabb vírust termeltetnek, gyártatnak le a sejttel. A sejt végül elpusztul, a vírusok kikerülnek, és megfelelő védelem hiányában a folyamat így megy tovább.

Influenzás lány kezében gyógyszerek, Kép: pixabay
Szedjem, ne szedjem? Kép: pixabay

Vizsgáljuk meg egy kicsit az influenza tüneteit!

Tüsszögés, orrfolyás: a szervezet megpróbál megszabadulni a kórokozóktól, fizikai úton.

Magas láz: a szervezet válaszreakciója. Az immunrendszer aktivizálódásakor olyan anyagok szabadulnak fel, melyek az agy hőközpontját lázképzésre sarkallják. A láz ugyanis képes a vírusok megbénítására, elpusztítására a burok fehérjéik kicsapódása révén. A testi sejtjeinket ellenben megvédik az úgynevezett hősokk fehérjék, illetve a szigetelést nyújtó sejtmembrán is.

Felső légúti gyulladás, ízületi fájdalom, stb.: ezek már mind-mind az immunműködéssel járó folyamatok. Az immunsejtek ugyanis gyulladásos mediátorokat termelnek, melyek még több immunsejtet vonzanak az adott helyre. Ezek az anyagok érintett szövetek sejt közötti folyadékának mennyiségét is megnövelik (ödéma, duzzanat), értágító hatásuk révén fokozzák a keringést (pirosság, hőmérséklet növekedés), illetve távoli hatás révén bőrreakciókat, ízületi fájdalmakat okoznak. Ez utóbbiak, az immunműködések „mellékhatásai”.

Mindeközben a folyamatban részvevő immunsejtek egy része másolatot készít a vírus egyes részeiről, hogy a következő találkozáskor gyorsabban tudjon reagálni. Ez lezajlott fertőzés esetén mindig alaposabb, mint egy védőoltás hatására, bár az ára is nagyobb.

Mit tehetünk influenza esetén?

Az eszközök tárháza széles. A teendő attól függ, hogy mit akarunk vele elérni, és melyik fázisban kapjuk el a betegséget.

Barát vagy ellenség az antibiotikum
Évente a felnőttek 1, a gyermekek 2 doboz antibiotikumot szednek be, vagyis az elmúlt években minden magyar emberre átlagosan egy doboz antibiotikum jutott. Ezzel Európában a középmezőnybe tartozunk. Dr. Sal Péter gyermekorvos, homeopata szerint a legnagyobb sorskérdések között kell kezelnünk az antibiotikum-használatot, hiszen az az 500 ezer tonna antibiotikum, melyet az emberiség elfogyaszt 1 év alatt, megjelenik a világunkban, természeti környezetünkben. Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, ezzel olyan kórokozókat termelünk ki, melyek le fognak győzni minket!

Az immunrendszer támogatásának a megelőzésben van jelentősége. Egy kiegyensúlyozott immunrendszer gyorsabban útját állhatja a kórokozóknak, és ehhez nincs szüksége olyan erős tünetek produkálására. Ez az immunsejtek típusának arányától függ.

Az immunrendszer általános támogatására számos gyógynövény és természetes anyag alkalmas, pl.: bíbor kasvirág (echinacea purpurea), aranygyökér (goldenseal), méhpempő, gyömbér, ginseng, homoktövis stb. Ahány ház, annyi szokás, és nincs egyetlen üdvözítő módszer. Alkalmazásukat az influenza szezonban meg kell kezdeni, akkor a leghatásosabbak, bár az első tünetek megjelenésekor alkalmazva is rövidíthetik a gyógyulási időt.

Szintén megelőzésként érdemes alkalmazni a nagyobb dózisú C-vitamint. Ez ugyanis stabilizálja a kötőszövetek szerkezetét, így a vírusok, nehezen tudnak tovaterjedni, az immunrendszer könnyebben vesztegzár alá helyezheti a betolakodókat.

A vírusok direkt pusztítására a grapefruitmag csepp alkalmazható. Ezeket a gyulladás jelentkezésekor az ajánlott dózis többszörösében is érdemes alkalmazni.

Kamilla a réten, Kép: pixnio
Kamilla, Kép: pixnio

Az influenza tüneteinek kezelése

A tünetek kezelése szintén fontos lehet, de nem pusztán a reakció elnyomásával, hanem annak támogatásával, a lezajlás meggyorsításával, az általános tünetek csökkentésével. Ezekre az állapotokra a természetes immunmoduláns anyagok alkalmazhatók.

Az egyik legegyszerűbb módszer a szódabikarbóna, vagy még jobb a többféle ásványi anyagot is tartalmazó 4 só porok alkalmazása. Ezek használata napokkal képes lecsökkenteni a lábadozási időt. Alkalmazhatók toroköblítésre, orröblítésre/irrigálásra, orrcseppként. Utóbbi esetekben érdemes himalája sót is tenni az oldatba, így kellemesebb az alkalmazás. Illetve belsőleg a szervezet lúgosítására.

Az immunreakció modulálására a kamilla, a kurkuma, az oreganó olaj és a halolajok használata a legalkalmasabb. Ízületi panaszok esetén a kopásra is javasolt glukózamin készítmények is segíthetnek, az ajánlott dózis 2-3-szorosát alkalmazva. A legjobb, ha azokat kurkumával vagy tömjénnel kombináljuk.

Kurkuma, Kép: pixabay
Kurkuma, Kép: pixabay

Az említett 4 sóval, vagy szódabikarbonával történő lúgosítás belsőleg alkalmazva fontos kiegészítő. Az immunsejtek megfelelő közege, mint ahogy a legtöbb sejté is, az enyhén lúgos közeg. A gyulladás helyén a felszabaduló „vírusroncsoló” anyagok, illetve az anyagcsere hatások miatt ugyanis savas kémhatás uralkodik. Ennek ellensúlyozására 2 óránként 2 gramm 4 só alkalmazása javasolt (napi 6×2 gramm) bő folyadékkal 2 napon keresztül, majd a tünetek csökkenésekor ez felére csökkenthető, és 3-4 nap alatt elhagyható.

A láz csillapítása

A láz csillapítása csak elhúzódó, magas hőmérséklet esetén kívánatos. Erre a hűtőfürdő a legalkalmasabb. Azt érdemes meleg fürdővel kezdeni, melybe fejünket is belerakjuk, hogy az agyi hőközpont érzékelhesse: „eddig és ne tovább”. Ezt követően kell fokozatosan lehűteni a vizet, de 32-34 fokosnál nem kell hidegebb, és inkább sokáig ázzunk benne. Tanácsos a fürdővizet is fürdősóval, himalája sóval, vagy szódabikarbónával lúgosítani.

(Forrás: www.vitaminsziget.com)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!