Facebook hozzászólás

Influenza gyorstalpaló

Betegek leszünk az oltástól, de élethosszig tartó védettséget ad, és egy szezonban csak egyszer lehet elkapni a betegséget – ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban. Dr. Schandl László, a Duna Medical Center belgyógyász főorvosa elmondja, miért kell komolyan venni minden évben az influenzaszezont. 

Hogyan terjed?

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség, cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés útján terjed, ezért a mindennapi higiénia nagy szerepet kap a megelőzésében. A zsebkendőhasználat, gyakori kézmosás mellett figyeljünk arra, hogy ne használjunk mással közös törölközőt, takarítsunk gyakrabban, és fontos, hogy naponta szellőztessünk ki. Az influenzaszezonban is együnk rendesen, igyunk elég folyadékot. Ha a munkánk miatt sok emberrel találkozunk, érdemes kesztyűt és szájmaszkot is használni, ez különösen az egészségügyi dolgozók esetében elengedhetetlen.

Orrdugulás, orrfolyás,tüsszögés is jelzi az allergiát kép: Pixabay
Orrdugulás, orrfolyás,tüsszögés is jelzi az allergiát kép: Pixabay

Kiket érinthet?

Természetesen mindenkit, mivel az influenzát bárki elkaphatja, életkortól és nemtől függetlenül. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, a kórházi ápolást igénylők, várandós kismamák, krónikus betegségben szenvedők (pl.: asztmások, cukorbetegek, elhízottak). A dohányzás a légutak védekező képességét csökkenti, ezért a dohányosok körében nagyobb az esélye az influenza szövődményeként fellépő bakteriális tüdőgyulladás, illetve orrmelléküreg gyulladás kialakulásának.

Nátha vagy influenza?

Az influenza hirtelen csap le, magas láz, levertség, izomfájdalmak, száraz köhögés jellemzik, és hiányoznak a nátha hurutos tünetei, vagyis az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés vagy a kötőhártya gyulladás. Ha már elkaptuk az influenzát, akkor mindenképpen maradjunk otthon, az ágyban, és igyunk nagyon sok folyadékot, csillapítsuk a lázunkat. Gyakori tévhit még, hogy az influenza antibiotikummal kezelhető. A betegséget vírus és nem baktérium okozza, vírus esetében pedig az antibiotikum hatástalan.

5 hasznos tipp a téli megfázások ellen
Orrfolyás, torokfájás, tüsszögés – ha beköszönt a tél, megjelenik a megfázás, az influenza is. Minden télen sok százezer ember betegszik meg hosszabb-rövidebb időre. Hogyan tehetünk a legtöbbet egészségünk megőrzéséért, immunrendszerünk védelméért? Az Anna Egészségpont orvosa 5 hasznos tanácsot gyűjtött össze.

Nem nagy dolog az influenza!

De bizony az! Gyakorisága és súlyossága miatt az influenza legveszélyesebb szövődménye a pneumococcus okozta tüdőgyulladás. A betegség tünete a hidegrázás, magas láz, nehézlégzés, légvételkor jelentkező mellkasi fájdalom, szapora légzésszám, szapora pulzus, súlyos esetben véres légúti váladék. A szövődmények kilakulásának kockázata legnagyobb a krónikus szív- és érrendszeri, tüdő- és vesebetegségek, valamint az anyagcsere betegségek esetében. A középkorú és idős korosztálynál, ahol gyakoribbak a fent említett betegségek, értelemszerűen nagyobb a veszélye a szövődményeknek.

Érdemes-e még oltani?

Az influenzát egy szezonban nem csak egyszer lehet elkapni, és bár idén már belecsúsztunk a járványba, de a következőt kikerülhetjük még. Az oltás két héten belül ad védettséget, és 6 hónapos kortól már beadható. Különösen érdemes 60 éves kor felett kérni az influenza oltás beadását, mivel az életkor emelkedésével gyengül az immunrendszerünk. Ha valaki krónikus szív- és érrendszeri betegségben vagy COPD-ben szenved, fokozottan veszélyeztetett, de tanárok, buszsofőrök is ki vannak téve fertőzésnek, hiszen nap mint nap sok emberrel érintkeznek munkájuk kapcsán. Nem kaphat oltást fél évesnél fiatalabb gyermek, lázas betegek, vagy aki tojásallergiában szenved.

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szoftverzavar az agykérekben

Rendkívül gyakori tünet nálunk a fülzúgás. Prof. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze szerint…

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…
1 / 1 492

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!